Pretok Mure se bo v prihodnjih urah predvidoma ustalil, Sava upada

Ljubljana, 6. avgusta - Reka Mura je v Gornji Radgoni po podatkih oddelka za hidrološko prognozo Agencije RS za okolje (Arso) zjutraj še nekoliko narasla. Njen pretok se bo v prihodnjih urah predvidoma ustalil, vendar še ne bo začel upadati. Upada pa Sava v spodnjem toku.

Murska Sobota. Narasla reka Mura, obilno deževje, dež, padavine. Foto: STA Arhiv STA

Murska Sobota.
Narasla reka Mura, obilno deževje, dež, padavine.
Foto: STA
Arhiv STA

Pretok Mure se je s 1350 povečal na okoli 1450 kubičnih metrov na sekundo. Visokovodne razmere se bodo še nadaljevale, čez dan se pretok Mure še ne bo znatno zmanjševal.

Kljub upadanju poplavlja tudi Sava v spodnjem toku, predvsem ob sotočju s Krko. Pretok Krke je v spodnjem toku že ustaljen, ta dolenjska reka pa poplavlja vzdolž celega toka na območjih pogostih poplav.

Na Štajerskem se pretok Drave v spodnjem toku še nekoliko povečuje, poplavljene površine se bodo danes še ohranjale. Pretok Drave v zgornjem toku naj bi se začel počasi zmanjševati popoldan in zvečer.

Poplavljajo še Dravinja, Pesnica, Savinja in pritoki Krke. Poplavljene površine se bodo danes zmanjševale.

Danes popoldan bo v večjem delu države ob kratkotrajnih nalivih možno hitro naraščanje hudourniških vodotokov in manjših rek. Poplavlja lahko tudi padavinska in zaledna voda.

Okrog 14. ure se lahko na izpostavljenih delih obale razlije tudi morje. Popoldan pa bo ob nevihtah možno tudi povišano valovanje, so na Arsu še zapisali v hidrološko poročilo.

bg/moz/jb
© STA, 2023