Popoldne se bo začela evakuacija zaradi plazu na Koroški Beli

Jesenice, 5. avgusta - Strokovnjaki bodo danes popoldne spet pregledali plaz na Koroški Beli, kjer se je zaradi zaznanega plazenja ponoči sprožil sistem javnega alarmiranja. Zaradi napovedanega deževja bodo prebivalce zvečer evakuirali. Evakuacija bo veljala od 20. ure do nedelje do 7. ure, začela pa se bo ob 17. uri, je za STA povedal jeseniški župan Peter Bohinec.

Koroška Bela. Nad naseljem Koroška Bela se nehaja pet večjih aktivnih plazov, med katerimi je tudi plaz Čikla. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Koroška Bela.
Nad naseljem Koroška Bela se nehaja pet večjih aktivnih plazov, med katerimi je tudi plaz Čikla.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Cesto na Koroško Belo so že zaprli, odprta je le za lokalni promet, je župan povedal po sestanku razširjenega kriznega štaba predstavnikov štaba Civilne zaščite Jesenice. Prebivalce je pozval, naj ostanejo mirni, saj ni nobene potrebe po paniki. V miru naj se pripravijo na evakuacijo v Osnovno šolo Prežihovega Voranca Jesenice, kjer bodo nameščeni v telovadnici. S seboj naj vzamejo le najnujnejše. Večje kose naj pustijo na gasilskem poligonu, je pozval.

Prostor za parkiranje bo pri šoli in za gledališčem Toneta Čufarja.

Za podrobnejše podatke naj spremljajo spletne strani občine in njen Facebook profil, telefon štaba jeseniške civilne zaščite pa je 030 787 507. Nepreverjenim informacijam, ki krožijo, naj se izogibajo, je pozval.

Naslednji sestanek razširjenega kriznega štaba bo ob 18.30, po njem pa bodo sporočili sveže informacije.

Na zgornjih zankah plazu Urbas se je alarm sprožil nekaj čez tretjo uro ponoči. Ob jutranjem svitu so začeli opravljati pregled stanja na terenu in ugotovili, da je prišlo do površinske splazitve.

pse/mrn
© STA, 2023