Predsednik DS Lotrič v Celovcu o manjšinskih vprašanjih in mejnem nadzoru

Celovec, 27. junija - Predsednik državnega sveta Marko Lotrič se je v Celovcu danes srečal s koroškim deželnim glavarjem Petrom Kaiserjem, s katerim sta govorila o vprašanjih, povezanih s slovensko manjšino, pa tudi o težavah zaradi začasnega mejnega nadzora s Slovenijo. Predstavniki manjšine so Lotriča med drugim seznanili z vprašanjem financiranja dvojezičnih vrtcev.

Ljubljana.
Predsednik DS Marko Lotrič.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Predsednik DS Lotrič je na srečanju z deželnim glavarjem Kaiserjem spregovoril o vrsti vprašanj, ki se tičejo slovenske narodne skupnosti v Avstriji in ki so mu jih pred tem predstavili predstavniki manjšine.

Med drugim sta govorila o načinu financiranja dvojezične predšolske vzgoje in doslednosti izvajanja dvojezičnega pouka na prvi in drugi stopnji izobraževanja ter o problematiki dvojezičnega sodstva.

Ena od tem pogovorov je bil tudi začasni mejni nadzor, ki ga Avstrija na meji s Slovenijo neprekinjeno izvaja že osem let, ter s tem povezane težave. Sogovornika sta se strinjala, da ni nobene potrebe po mejnem nadzoru, in opozorila na negativne posledice za državljane in podjetja obeh držav.

"Z avstrijsko Koroško pa nas ne povezujeta le skupna zgodovina in narodna manjšina, ampak tudi številne uspešne poslovne vezi med podjetji v obeh državah, ki temeljijo na dobrih medsosedskih odnosih. Za mejni nadzor ni nobenih razlogov," je poudaril Lotrič, ki se je z delegacijo v Celovcu mudil na uradnim obisku.

Namen obiska je bil med drugim pridobiti informacije o delovanju pokrajin v Avstriji, njihovih pristojnostih in tudi ugotoviti, katere prednosti bi te prinesle pri čezmejnem sodelovanju, so sporočili iz državnega sveta.

Delegacija DS na čelu z Lotričem se je srečala tudi s predstavniki slovenske narodne skupnosti, ki so v pogovoru izpostavili problematiko financiranja dvojezičnih vrtcev in jasli, pri čemer so pojasnili, da je prav uporaba slovenskega jezika v jaslih in vrtcih ključna ne le za ohranjanje temveč tudi za vračanje slovenskega jezika v družine.

Opozorili so tudi na dejstvo, da ima le ena tretjina območja, na katerem živijo koroški Slovenci, dostop do sojenja v slovenskem jeziku, čeprav to pravico za celotno območje določa 7. člen avstrijske državne pogodbe.

Srečanja so se udeležili predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Manuel Jug, predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Valentin Inzko ter predsednik upravnega odbora Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS) Bernard Sadovnik.

Delegacija DS je obisk zaključila s srečanjem s predstavniki manjšine v širši sestavi in predstavniki Slovenske gospodarske zveze, ki je potekalo na slovenskem generalnem konzulatu v Celovcu.

sg/vr
© STA, 2023