Pregled - Slovenija, 28. 5. (nedelja)

Ljubljana, 28. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 28. maja.

RIM - Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič (Jumbo-Visma) je tudi uradno zmagovalec 106. dirke po Italiji. Zadnjo etapo v Rimu je pred Kolosejem varno končal v času glavnine in zadržal 14 sekund naskoka pred tekmeci, potem ko je v soboto po sijajni predstavi zmagal na Svetih Višarjah in oblekel rožnato majico vodilnega.

LJUBLJANA - Podatki poročila Nacionalnega inštituta za javno zdravje kažejo, da je na 1. maj nad dopustno mejo na prve preglede in izbrane zdravstvene storitve čakalo 141.111 pacientov, kar predstavlja 50,26 odstotka vseh čakajočih. Število čakajočih na prve preglede se je v primerjavi s preteklim mesecem povečalo, število čakajočih na izbrane zdravstvene storitve pa zmanjšalo.

LJUBLJANA - Konec meseca bo poteklo obdobje, v katerem je davek na dodano vrednost (DDV) na dobavo elektrike, zemeljskega plina, lesa za kurjavo ter na daljinsko ogrevanje za vse uporabnike znižan z 22 odstotkov na 9,5 odstotka. Gre za enega od protidraginjskih ukrepov, za zdaj pa ni informacij o njegovem morebitnem podaljšanju.

NOVO Ob praznovanju Tavčarjevega leta je v Gorenji vas potekala slavnostna akademija. Kot je v nagovoru poudaril predsednik Državnega sveta RS Marko Lotrič, se moramo tudi v današnjih časih mnogih resnih izzivov zgledovati po Ivanu Tavčarju, se srečevati, iskreno in spoštljivo pogovarjati ter usklajevati rešitve v dobro vseh državljanov. Slavnostno akademijo je dopolnila uprizoritev, ki je nastala po scenariju in v režiji Andreja Šubica.

LJUBLJANA - Vlada Roberta Goloba je stabilizirala javno podporo, kažejo podatki majske ankete Mediane za POP TV. Delež podpornikov vlade je po štirih mesecih padanja drugič zapored rahlo zrastel. Delo premierja in njegove ministrske ekipe podpira 46,4 odstotka vprašanih. Vlade ne podpira 40 odstotkov anketiranih, ostali pa so neopredeljeni. Med politiki je poslanca SDS Anžeta Logarja na vrhu po priljubljenosti prehitela predsednica države Nataša Pirc Musar. V primeru volitev bi Gibanje Svoboda volilo 25,6 odstotka anketirancev, največjo opozicijsko stranko SDS pa 20,6 odstotka. SD je zabeležila šestodstotno podporo, NSi pa 5,1-odstotno. Levica ima 3,9-odstotno podporo, kar je pod parlamentarnim pragom.

LJUBLJANA - Trajnostni modeli kmetovanja na območjih Natura 2000 so mogoči z izboljšanjem upravljanja in razvoja kmetijstva, so v okviru raziskave ugotovili raziskovalci treh raziskovalnih organizacij. Med drugim so na primeru tipičnih kmetij na Ljubljanskem barju in Krasu ugotavljali pripravljenost kmetov za prilagoditev kmetovanja in podali usmeritve.

LJUBLJANA - V Sloveniji je povprečni letni bruto dohodek na prebivalca leta 2021 znašal 14.664 evrov, neto dohodek pa 11.202 evrov. Prvi je bil za 7,7 odstotka oz. 1049 evrov višji kot v letu prej, drugi pa za 6,8 odstotka oz. 709 evrov višji. Povprečni neto dohodek na prebivalca je bil najvišji v občini Kranjska Gora, najnižji pa v občini Kuzma.

LJUBLJANA - V Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) so ob svetovnem dnevu Sonca spomnili na pomen sončne energije za prehod države v brezogljično družbo. Kot so poudarili, pod njihovim okriljem deluje osem sončnih elektrarn, ki so lani proizvedle 5674 megavatnih ur (MWh) električne energije, kar je primerljivo s 529.238 litri dizelskega goriva. S takšno količino električne energije bi lahko z električnim avtomobilom prevozili 25,7 milijona kilometrov.

LJUBLJANA - Varuh človekovih pravic in ambasador lahkega branja Peter Svetina je ob svetovnem dnevu lahkega branja državne in lokalne organe ter institucije pozval k razumljivi komunikaciji in namenjanju pozornosti dostopnosti informacij v lahkem branju. Lahko branje so informacije, ki jih je enostavno najti, lahko brati in so razumljive, je sporočil varuh.

LJUBLJANA - Kristjani 50. dan po veliki noči obeležujejo binkošti, s katerimi zaključujejo velikonočni čas. S praznikom se spominjajo prihoda Svetega Duha in ustanovitve Cerkve. V več evropskih državah obeležujejo tudi binkoštni ponedeljek, ki je dela prost dan, zato je bil na slovenskih cestah tekom dne vnovič povečan promet, gnečo je pričakovati tudi v ponedeljek.

GORENJA VAS - Ob stoletnici smrti pisatelja Ivana Tavčarja je zvečer v Gorenji vasi potekala slavnostna akademija, ki je bila eden od vrhuncev praznovanja Tavčarjevega leta. Akademija z naslovom Slovenci, po Tavčarju se špeglajmo je bila posvečena predstavitvi Tavčarjevega življenja in dela ter razmišljanju o pomenu njegovega zgleda za današnjo družbo.

ako/mrn/ako
© STA, 2023