Pregled - svet, 28. 5. (nedelja)

Ljubljana, 28. maja - Pregled dogodkov v svetu v nedeljo, 28. maja.

ANKARA/ISTANBUL - Aktualni predsednik Recep Tayyip Erdogan vodi v drugem krogu predsedniških volitev v Turčiji. Kot je sporočil turški vrhovni volilni svet, je Erdogan po preštetju glasov iz skoraj 55 odstotkov volilnih skrinjic prejel 54,5 odstotka podpore, njegov tekmec Kemal Kilicdaroglu pa okoli 45,5 odstotka. Po neuradnih podatkih državne tiskovne agencije Anadolu trenutni predsednik po preštetju glasov iz skoraj vseh volilnih skrinjic vodi s približno 52 odstotki glasov proti 48 odstotkom, ki jih je zbral Kilicdaroglu. Čeprav uradnih podatkov volilnega sveta o zmagovalcu še ni, Erdogan je v nagovoru pred svojimi privrženci že razglasil zmago in se zahvalil volivcem za podporo.

MOSKVA - Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je posvaril, da se zahodne države z oblikovanjem načrtov o dobavi bojnih letal F-16 ameriške izdelave Ukrajini "igrajo z ognjem". To je označil za "nesprejemljivo stopnjevanje" konflikta. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski že dlje časa prosi zaveznike za sodobna vojaška letala, vključno z ameriškimi lovci F-16. Ameriški predsednik Joe Biden je pred dnevi sporočil, da so ZDA odobrile urjenje ukrajinskih pilotov na teh letalih, dobav pa za zdaj sicer še ne načrtujejo.

KIJEV - Rusija je ponoči izvedla nov obsežen napad z brezpilotnimi letalniki na ukrajinsko prestolnico Kijev, v katerem sta bili ubiti najmanj dve osebi, tri pa ranjene, so sporočile ukrajinske oblasti. Šlo je za najbolj obsežen tovrsten napad na Kijev od začetka vojne v Ukrajini. Štirideset od 54 izstreljenih dronov je bilo usmerjenih v ukrajinsko prestolnico, ki je bila ta mesec redno tarča zračnih napadov z droni.

WASHINGTON - Predsednik ZDA Joe Biden in predsednik predstavniškega doma kongresa Kevin McCarthy sta v soboto oznanila dogovor o zvišanju zgornje dovoljene meje javnega dolga. Sedaj morajo pogajalci pripraviti zakon, o katerem bo ameriški kongres glasoval v sredo. V primeru uspešno prestanega glasovanja v predstavniškem domu bo o njem moral odločati še senat, kjer pa imajo demokrati večino. Če bo predlog sprejet, se lahko vlada ZDA še pravočasno izogne plačilni nesposobnosti.

VATIKAN - Papež Frančišek je na današnjo binkoštno nedeljo med mašo v baziliki svetega Petra v Vatikanu opozoril na zlo, ki ga ljudje izvajajo v vojni, in kritiziral stanje v družbi, pri čemer je obžaloval nesoglasja in delitve v svetu. Frančišek, ki je bil videti dobrega zdravja, potem ko je v petek zaradi vročine odpovedal več avdienc, je nato pred verniki na Trgu svetega Petra prosil za mir za mnoga ljudstva po vsem svetu, še posebej v Ukrajini.

MADRID - V Španiji so v 12 od 17 avtonomnih regij in v lokalnih skupnostih po vsej državi potekale volitve, ki veljajo za pomemben pokazatelj podpore strank pred parlamentarnimi volitvami konec leta. Opozicijska Ljudska stranka si obeta pridobitev dodatnih regij, medtem ko se ji na lokalnih volitvah obeta podoben rezultat kot vladajočim socialistom.

SARAJEVO - V Federaciji Bosne in Hercegovine (FBiH) je začela veljati prepoved kajenja v zaprtih javnih prostorih. Po novem zakonu, ki omejuje uporabo tobačnih izdelkov v bošnjaško-hrvaški entiteti, bo kajenje še vedno dovoljeno v lokalih, v katerih ne strežejo hrane. V srbski entiteti BiH Republiki Srbski omejitev kajenja v javnih prostorih ni.

ZAGREB - Policija primorsko-goranske županije je v soboto prijela dve osebi, ki ju sumijo povezave z nizom podtaknjenih eksplozivnih naprav na območju Reke, od katerih je zadnja eksplodirala v noči na danes. Hrvaški notranji minister Davor Božinović je dejal, da so primeri očitno povezani, s prijetjem osumljencev pa je bila odpravljena neposredna nevarnost.

AGRIGENTO - Ladja organizacije Zdravniki brez meja (MSF) je v soboto v Sredozemskem morju rešila več kot 600 migrantov in beguncev, ki so se znašli v stiski. Med njimi je bilo 151 mladoletnikov in enajst žensk. S čolna, ki se je znašel v težavah ob obali Sicilije, je po radiu prišel klic na pomoč, italijanske oblasti pa so za pomoč zaprosile bližnje plovilo Geo Barents, ki naj bi migrante do torka varno pripeljalo v pristanišče Bari.

NEW DELHI - Indijski premier Narendra Modi je slovesno odprl novo stavbo parlamenta. Gre za sodoben kompleks, ki je del obsežnejšega vladnega načrta prenove arhitekture iz obdobja britanske kolonizacije. Modi je na slovesnem odprtju, ki je bilo prežeto z versko simboliko, novo stavbo parlamenta označil za svetišče demokracije. Dogodek je bojkotiralo 20 opozicijskih strank, ki so trdile, da bi morala namesto Modija novo parlamentarno stavbo odpreti predsednica države Droupadi Murmu.

MOGADIŠ - Somalija je začela prenovo političnega sistema za uvedbo splošnih neposrednih volitev. Vlada v Mogadišu in zvezne države so namreč podpisale dogovor, ki predvideva uvedbo splošnih neposrednih volitev od leta 2024 in prehod na predsedniški sistem. Neposredne volitve naj bi bile uvedene z lokalnimi volitvami junija prihodnje leto.

lkr/sg/lkr
© STA, 2023