Pregled - šport, 28. 5. (nedelja)

Ljubljana, 28. maja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v nedeljo, 28. maja.

RIM - Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič je tudi uradno zmagovalec 106. dirke po Italiji. Zadnjo etapo v Rimu je pred Kolosejem varno končal v času glavnine in zadržal 14 sekund naskoka pred tekmeci, potem ko je v soboto po sijajni predstavi zmagal na Svetih Višarjah in oblekel rožnato majico vodilnega.
Roglič je po prečkanju ciljne črte v času glavnine postal prvi slovenski zmagovalec Gira, Slovenija pa 17. država z zmago na italijanski pentlji. Slovenski kolesarji so s tem osvojili tudi vse tri tritedenske dirke na koledarju.Danes je bila v italijanski prestolnici na vrsti le še formalnost in sprinterski zaključek, ki je pripadel Britancu Marku Cavendishu.

RABAT - Svetovni prvak Kristjan Čeh je na atletski diamantni ligi v Rabatu, drugi v sezoni, v metu diska po Dohi slavil še drugič v tem letu in sedmič zapovrstjo v tej najprestižnejši seriji kraljice športov. Anita Horvat, druga slovenska predstavnica, je bila peta v teku na 800 m z 2:01,30.V metu diska je bil drugi olimpijski in svetovni prvak iz Dohe 2019 Šved Daniel Stahl z 69,41 m, tretji pa Andrius Gudžius iz Litve, njegov dosežek je znašal 66,04 m.

REHLINGEN - Slovenska rekorderka Maruša Mišmaš Zrimšek je zmagala na atletskem mitingu v Reghlingenu v Nemčiji v teku na 1500 m. S časom 4:06,51 je za manj kot sekundo zaostala za rekordom mitinga. Druga je bila Španka Marta Garcia z 4:07,23.Na 14. mestu med 18 tekmovalkami, ki so prišle v cilj v različnih skupinah, je preizkušnjo na 800 m končala Veronika Sadek z 2:03,09.

BLED - Veslač Rajko Hrvat je na evropskem prvenstvu na Bledu zasedel četrto mesto med lahkimi skifiti in ponovil lanski dosežek iz Münchna.Izkušeni slovenski reprezentant je za Francozom Hugom Beureyjem, Italijanom Nielsom Torrejem in Švicarjem Andrijem Struzino zaostal že v prvi četrtini proge, nato pa mu razlike s hitrim ritmom ni uspelo izničiti.Nastope so končale tudi druge slovenske posadke. Nina Kostanjšek je zasedla tretje mesto v finalu B, Jaka Čas in Nik Krebs sta dobila finale C med dvojci brez krmarja, Filip Matej Pfeifer pa je bil najmočnejši v finalu D med skifisti.

NOVA GORICA - Nogometaši Aluminija so si po letu igranja v drugi ligi priigrali vrnitev med slovensko elito. V kvalifikacijah za popolnitev Prve lige Telemach so bili boljši od Gorice, prvo tekmo v Kidričevem so dobili s 3:1, na povratni v Novi Gorici pa danes iztržili remi 1:1. Po videnem na dveh tekmah je napredovanje Štajercev povsem zasluženo, boljši so bili tudi večji del povratne tekme in bi na krilih razpoloženega Nika Marinška lahko tudi zmagali. Nekaj težav so imeli le v zaključku tekme, ko je Gorica zaigrala na vse ali nič, vendar se je takrat videlo, da ima Aluminij tudi dobrega vratarja. Tibor Banić je nekajkrat dobro posredoval, imel pa je tudi nekaj sreče.

ZWOLLE - Slovenska odbojkarska reprezentanca se s pripravljalnega gostovanja na Nizozemskem, kjer se je dvakrat pomerila z domačo reprezentanco, vrača z dvema zmagama. Potem ko je prvo tekmo v Doetinchemu dobila s 3:1, je bila v drugi v Zwolleju boljša s 3:2.Na nedeljskem obračunu je selektor Gheorghe Cretu pošteno premešal igralske karte. Uvodoma je na igrišče poslal Jana Kozamernika in Klemna Čebulja, ki dan poprej nista igrala. Ob tem je že od začetka izdatno vlogo na igrišču namenil reprezentančnemu novincu Roku Bračku, s klopi pa so tekmo v celoti spremljali Tine Urnaut, Alen Pajenk in Tonček Štern.Mladi Rok Bračko je bil s 15 točkami najboljši posameznik svoje ekipe. V napadu je bil uspešen v 57 odstotkih, izkupičku je dodal tudi tri bloke. S točko manj ob bloku več mu je sledil Rok Možič.

PARIZ - Tamara Zidanšek je izpadla v prvem krogu odprtega prvenstva Francije v Parizu, kjer je na glavnem turnirju drugega grand slama sezone nastopila kot edina Slovenka med posameznicami. Premagala jo je 19. igralka sveta, Kitajka Zheng Qinwen. Po uri in 15 minutah igre je bilo 6:3 in 6:1.

TAMPERE - Hokejska reprezentanca Kanade je svetovni prvak za leto 2023. V finalu svetovnega prvenstva elitne skupine na Finskem in v Latviji so Kanadčani v Tampereju premagali Nemčijo s 5:2. Kanada je na prejšnjem SP osvojila srebro, letos je naredila korak naprej in skupno že 28. v zgodovini prišla do naslova prvakov. V zadnjem desetletju so sicer Kanadčani prvaki četrtič po letih 2015, 2016 in 2021.Nemčija je s srebrom na SP osvojila prvo medaljo po letu 1953.V tekmi za tretje mesto je Latvija po podaljšku s 4:3 premagala ekipo ZDA in tako sploh prvič v zgodovini prišla do medalje na SP.

MONAKO - Nizozemec Max Verstappen z Red Bullom je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 v Monaku. Klasično ulično dirko je dobil pred Špancem Fernandom Alonsom iz ekipe Aston Martin in Francozom Estebanom Oconom iz moštva Alpine.Razplet monaške preizkušnje je krojilo tudi vreme, saj se je v zadnji četrtini močno ulilo, dirkači pa so morali na nepričakovane menjave pnevmatik. Na koncu se je v težkih razmerah najbolje znašel vodilni v SP in brez večjih težav obdržal prednost do cilja.Verstappen je danes privozil do četrte zmage v sezoni in skupno 39. v karieri.V seštevku sezone je Nizozemec ostal trdno v vodstvu, zdaj ima 39 točk naskoka pred moštvenim sotekmovalcem Mehičanom Sergiom Perezom.Naslednja dirka bo preizkušnja za VN Španije v Barceloni že naslednji konec tedna.

LOS ANGELES - Ameriški atlet Ryan Crouser je izboljšal svoj svetovni rekord v suvanju krogle. Tridesetletnik je na tekmovanju v Los Angelesu dosegel 23,56 metra, so sporočili iz Svetovne atletike IAAF.Dvakratni olimpijski in svetovni prvak je tako za 19 centimetrov izboljšal svoj rekord iz junija 2021 v Eugenu.
Poleg tega, da je Crouser izboljšal svetovni rekord, je na mitingu še dvakrat presegel 23-metrsko znamko z metoma 23,31 in 23,23 metra.

ic/jz/alz/tb/zzb/gj/ag/zza/ic
© STA, 2023