Pregled - svet, 26. 5. (petek)

Ljubljana, 26. maja - Pregled dogodkov v svetu v petek, 26. maja.

KIJEV/MOSKVA - Ruske sile so ponoči izvedle nov val zračnih napadov na Kijev, so sporočili vojaški predstavniki v ukrajinski prestolnici. O žrtvah ali škodi niso poročali. Ruska raketa je zadela tudi kliniko v mestu Dnipro, pri čemer sta bili dve osebi ubiti, 30 pa ranjenih, so sporočile tamkajšnje oblasti. V Rusiji je medtem detonacija po navedbah lokalnih oblasti poškodovala stavbo v mestu Krasnodar. Tarča napadov naj bi bila tudi regija Belgorod.

MITROVICA - V več občinah na severu Kosova so izbruhnili konflikti med tamkajšnjim srbskim prebivalstvom in kosovsko policijo, potem ko je ta poskušala novoizvoljenim županom, etničnim Albancem, "pomagati pri uresničevanju njihove pravice do dela". V nemirih je bilo poškodovanih najmanj deset ljudi. V luči nemirov je srbski predsednik Aleksandar Vučić zvišal stopnjo pripravljenosti srbske vojske na najvišjo raven.

MOSKVA - Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je posebnemu odposlancu Kitajske Li Huiju med obiskom v Moskvi dejal, da obstajajo "resne ovire" za nadaljevanje mirovnih pogovorov za končanje konflikta v Ukrajini, za katere so krive Ukrajina in njene zahodne zaveznice. Ob tem je pohvalil po njegovih besedah uravnoteženo stališče Pekinga do konflikta in njegovo pripravljenost, da odigra pozitivno vlogo pri reševanju krize.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek pred Belo hišo na položaj načelnika štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA imenoval generala zračnih sil Charlesa Browna, ki bo na položaju zamenjal generala Marka Milleyja. Tega je leta 2018 na položaj imenoval Donald Trump. V primeru senatne potrditve bo Brown šele drugi temnopolti častnik na tem položaju po Colinu Powellu v letih 1989-1993.

AUSTIN - Pravosodni odbor teksaškega kongresa je soglasno potrdil ustavno obtožbo pravosodnega ministra države Kena Paxtona v 20 točkah, med drugim zaradi korupcije, podkupovanja, neprimernosti za opravljanje funkcije in zlorabe javnega zaupanja. Ustavno obtožbo mora potrditi še celotni predstavniški dom teksaškega kongresa, kar se lahko zgodi zelo kmalu.

BRUSELJ/BUDIMPEŠTA - Evropski parlament je pripravil predlog resolucije, v katerem je podvomil, da je Madžarska zaradi stanja pravne države v tej članici primerna za prevzem predsedovanja EU prihodnje leto, pri tem pa države članice pozval k ukrepanju. O osnutku resolucije naj bi evropski poslanci glasovali prihodnji teden. V Budimpešti so potezo parlamenta obsodili.

ATENE - Na severovzhodu grškega otoka Mikonos so našli tri mrtve migrante, potem ko se je njihov čoln ponoči prevrnil in potonil, je sporočila grška obalna straža. Po prvih podatkih gre za dve ženski in moškega, katerih državljanstva grške oblasti niso navedle. Ob tem še vedno iščejo tri pogrešane osebe.

BERLIN - Nemški parlament je kljub nasprotovanju opozicije še zadnjič za eno leto podaljšal mandat nemških vojakov v Maliju. Napotitev pripadnikov bundeswehra v podporno mirovno misijo ZN v tej zahodnoafriški državi naj bi se v skladu z odločitvijo parlamenta tako končala 31. maja prihodnje leto. Nemčija že deset let sodeluje v večdimenzionalni integrirani misiji ZN za stabilizacijo v Maliju (Minusma), kjer so razmere v zadnjih letih postale vse bolj nestabilne.

MOSKVA - Ameriški novinar časnika Wall Street Journal Evan Gershkovich, ki je od marca zaradi domnevnega vohunjenja priprt v Rusiji, je vložil pritožbo na nedavno odločitev sodišča, da mu pripor podaljša do konca avgusta, je sporočilo sodišče v Moskvi. 31-letnega Gershkovicha so priprli konec marca, ko je poročal iz Jekaterinburga. Ruska obveščevalna služba FSB ga je nato v začetku aprila obtožila vohunjenja v interesu ZDA. Novinar vse obtožbe odločno zanika in trdi, da je v Rusiji opravljal novinarsko delo. Če bo spoznan za krivega, mu grozi do 20 let zapora.

SAN JOSE - Podjetje Neuralink Elona Muska je v četrtek sporočilo, da je dobilo dovoljenje ameriških regulatorjev za testiranje svojih možganskih vsadkov na ljudeh. Cilj, ki ga želijo doseči, je človeškim možganom s pomočjo vsadka omogočiti neposredno komunikacijo z računalniki in drugimi napravami.

BEOGRAD - Lastnik srbske provladne televizije Pink Željko Mitrović je v četrtek sporočil, da bo na priporočilo srbskega predsednika Aleksandra Vučića najkasneje v desetih dneh ukinil resničnostni šov Zadruga. Tovrstni šovi predstavljajo skoraj tretjino programa na TV Pink, kar je tudi eden od razlogov opozicije za zahtevo po odvzemu nacionalne frekvence tej televiziji.

LONDON - Na novo objavljeni dokumenti ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI so razkrili morebitno zaroto za atentat na kraljico Elizabeto II. med njenim obiskom v Kaliforniji leta 1983. Grožnja naj bi bila povezana s klicem moškega, ki naj bi se želel maščevati za svojo na Severnem Irskem ubito hčerko. Obisk je sicer takrat minil brez incidentov.

RIM/RAVENNA - Po hudem deževju, ki je v četrtek v južni italijanski deželi Kampanija povzročilo nenadne poplave, je umrl en človek. 45-letni moški naj bi v mestu Forino poskušal pred poplavnimi vodami rešiti svoj avtomobil, ko ga je ta zadel. Močni nalivi so se v četrtek popoldne začeli v nekaterih delih pokrajine v bližini Neaplja. Najbolj prizadeta območja so občine Forino, Celzi in Montoro. Županja mesteca Conselice v italijanski pokrajini Ravenna s približno 10.000 prebivalci pa je zaradi zdravstvenih in higienskih razlogov odredila evakuacijo vseh domov v delih mesta, ki so še vedno poplavljeni.

REKA - V nesreči traktorja v hrvaški Istri se je poškodovalo več maturantov iz Labina, so potrdili v istrskem štabu civilne zaščite. 14 maturantov so po poročanju spletnega portala časnika Glas Istre prepeljali v bolnišnico v Pulj, dva pa na Reko. Nihče od dijakov ni v smrtni nevarnosti. Maturanti srednje šole v Labinu so proslavljali zaključek srednješolskega izobraževanja na prikolici traktorja, ki se je prevrnila na poti med Labinom in Prtlogom.

TRENTO - Medvedka, ki naj bi aprila na severu Italije ubila 26-letnega tekača, za zdaj ostaja pri življenju. Upravno sodišče v Trentu je namreč začasno preklicalo odredbo vlade severnoitalijanske dežele Trentinsko-Zgornje Poadižje glede njenega odstrela, ta je zadržana do 27. junija. Zagovorniki pravic živali so odločitev pozdravili.

PEKING - Kitajsko je zajel nov val okužb s koronavirusom, po poročanju državnih medijev naj bi epidemiologi trenutno beležili približno 40 milijonov novih primerov vsak teden. Število je najvišje v prestolnici Peking, tudi v nekaterih drugih krajih po državi pa so šolam naročili, naj sprejmejo preventivne ukrepe. Vodilni kitajski epidemiolog Zhong Nanshan po poročanju državnih medijev pričakuje, da bodo do konca junija, ko bo val dosegel vrhunec, na Kitajskem vsak teden zabeležili približno 65 milijonov novih primerov okužbe.

mc/spo/rp/sg/mde/msc/tib/lkr/blm/mc
© STA, 2023