Pregled - Slovenija, 26. 5. (petek)

Ljubljana, 26. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 26. maja.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je danes objavilo sklep o razveljavitvi zadržanja dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Iz njega izhaja tudi, da se novi svet zavoda skladno z novelo konstituira najpozneje v sedmih dneh po objavi tega sklepa v uradnem listu. Posledično se lahko konstituirajo tudi drugi novi organi zavoda, ki jih predvideva novela. Ustavno sodišče je sklep med drugim sprejelo zato, ker je ugotovilo, da se možnost vsebinske odločitve glede skladnosti novele z ustavo zaradi razdeljenosti ustavnih sodnikov oddaljuje, morda celo na čas po menjavi članov ustavnega sodišča.

LJUBLJANA - Vladna koalicija na čelu s predsednikom vlade Robertom Golobom odločitev ustavnega sodišča glede razveljavitve zadržanja pri delu novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) pozdravlja, prav tako predsednica republike Nataša Pirc Musar ter predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Z uveljavitvijo novele se politika umika iz upravljanja in vodenja RTVS, je poudarila tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki pričakuje ureditev napetih razmer na RTVS. Odločitev sta pozdravila tudi Društvo novinarjev Slovenije in Koordinacija novinarskih sindikatov, generalno vodstvo stavkovnega odbora in pogajalske skupine novinarskih sindikatov RTVS. V. d. generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough pa je v odzivu zapisal, da spoštuje današnjo ustavno odločitev in da bo v skladu s sklepom ustavnega sodišča v predpisanem roku sklical prvo sejo novega sveta zavoda. Predsednik SDS Janez Janša pa je zapisal, da ustavno sodišče ne obstaja več, vsaka vlada pa da lahko s svojim zakonom po svoji podobi osvobodi RTVS, je navedel.

LJUBLJANA - Na diplomatski konferenci v Ljubljani so po intenzivnih pogajanjih sprejeli ljubljansko - haaško konvencijo, ki bo državam omogočila mednarodno sodelovanje pri preiskavah in pregonu najhujših zločinov. Zunanja ministrica Tanja Fajon je ob tem izpostavila, da gre za izjemen dosežek pri iskanju pravice, ki bo odpravil številne pravne praznine in birokratske ovire. To je prva večja mednarodna pogodba s področja mednarodnega kazenskega prava po rimskem statutu. Podpis konvencije je predviden v začetku prihodnjega leta v Haagu, da stopi v veljavo, pa jo bo moralo ratificirati najmanj 15 držav.

LJUBLJANA - Uprava družbe 2TDK pozdravlja vladno potrditev noveliranega investicijskega programa za drugi tir, ki dokončanje projekta predvideva konec leta 2025. Rok nameravajo po besedah generalnega direktorja Mateja Oseta ujeti s hkratnim izvajanjem več del. V ponedeljek bodo k pogajanjem pozvali izvajalca za vzpostavitev železniških in predorskih sistemov.

LJUBLJANA - Upravno sodišče je zavrglo tožbo zavarovalnice Generali zoper vladno uredbo o določitvi najvišje premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Sodišče je presodilo, da izpodbijana uredba ni tak akt, ki bi se lahko izpodbijal v upravnem sporu. Zavarovalnica Generali pa po tej odločitvi napoveduje nadaljevanje obravnave zadeve na ustavnem sodišču, so z zavarovalnice Generali sporočili za STA.

LJUBLJANA - Sodni svet je v uradnem listu objavil javni poziv sodnikom k vložitvi kandidatur za mesto podpredsednika Vrhovnega sodišča RS. Rok za vložitev kandidatur je 30 dni od današnje objave. Mesto podpredsednika vrhovnega sodišča je izpraznjeno, odkar je vodenje tega sodišča februarja prevzel Miodrag Đorđević, pred tem podpredsednik tega sodišča.

LJUBLJANA - DZ je danes na izredni seji o položaju upokojencev obravnaval predlog priporočil SDS, po katerih bi denimo letošnja izredna uskladitev pokojnin znašala 3,5 odstotka. Ker odbor DZ za delo ni podprl predloga, na izredni seji ni bilo glasovanja o njem. V koaliciji poudarjajo aktivnosti vlade za boljše pokojnine, a te po mnenju opozicije niso zadostne.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je obiskal obrambno ministrstvo in prek videokonferenčnega klica nagovoril pripadnike na mednarodnih misijah. Ob tem je napovedal, da bodo terenske izkušnje vojakov z opremo temeljni kriterij pri prihodnjih odločitvah o nakupu opreme. Izpostavil je tudi nepogrešljiv prispevek vojske pri civilnih nalogah.

BRNIK - Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so s prvim letošnjim čarterskim letom v Grčijo odprli glavno sezono organiziranih počitniških potovanj. Potniki bodo v letošnji poletni sezoni z brniškega letališča lahko poleteli na 39 destinacij v 20 državah. Pričakujejo jih več kot 150.000, s čimer bi letališče po številu čarterskih potnikov doseglo raven iz leta 2019.

LJUBLJANA - Več društev, civilnih iniciativ in nevladnih organizacij je danes začelo kampanjo, v okviru katere opozarjajo na nujnost izboljšanja zraka v Anhovem in drugod ter zbirajo podpise podpore zakonskim spremembam, s katerimi bi med drugim izenačili standarde izpustov pri sežigu in sosežigu odpadkov. V Salonitu Anhovo so v odzivu napovedali ukrepe za zmanjšanje vplivov na okolje.

LJUBLJANA - Izvajalci projekta pilotnega brezplačnega organiziranega skupinskega prevoza iz krajev severno in severozahodno od Ljubljane na območji UKC Ljubljana in BTC, ki je potekal od začetka februarja do konca aprila, so z izkupičkom zadovoljni. Brezplačne prevoze z območij Kranja, Kamnika, Komende, Mengša, Trzina, Radomelj in Domžal je vsak dan uporabilo okoli 100 ljudi.

LJUBLJANA - Ljubljanska avtonomna cona Plac je ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Mesca v današnjem javnem pismu pozvala k izpolnitvi obljub glede prenosa zemljišča, na katerem stoji tudi Plac, na Stanovanjski sklad RS. S tem bi se umaknile tudi tožbe proti posameznikom, ki jih toži DUTB oziroma SDH, so zapisali.

LJUBLJANA - Slovenija je v okviru sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije proti Ukrajini zamrznila za nekaj več kot šest milijonov evrov premoženja, pri čemer pa za zdaj ni zasegla premičnin ali nepremičnin, so za Dnevnik pojasnili na slovenskem zunanjem ministrstvu. Vse države članice EU so doslej zasegle za več kot 24 milijard evrov premoženja. Med finančna sredstva v skladu z uredbo Sveta EU med drugim sodijo gotovina, denarne terjatve, vrednostni papirji in obresti

LJUBLJANA - Na notranjem ministrstvu je danes potekalo srečanje med predstavniki ministrstva in prosilcev za azil, ki so v postopku deportacije na Hrvaško. Nevladniki pozivajo k ustavitvi vračanj prosilcev za azil na Hrvaško. Zagotovila, da se bo to zgodilo, danes niso dobili. Še vedno pa upajo, da se bo v prihodnjih dneh za to našla politična volja.

LJUBLJANA - Visokošolski sindikat Slovenije bo zaradi po njihovi oceni podcenjujočega odnosa vlade do visokega šolstva v torek nadaljeval stavko. Na današnji novinarski konferenci so izpostavili, da je vlada v očeh akademske skupnosti zapravila vso legitimnost in kredibilnost. Stavka bo potekala na vseh treh javnih univerzah.

LJUBLJANA - Pred sobotnim svetovnim dnem urgentne medicine so zaposleni na ljubljanski urgenci paciente med drugim pozvali k strpnosti, saj po covidnem obdobju beležijo še večjo gnečo. Poudarili so, da za paciente skrbijo po svojih najboljši močeh, med največjimi izzivi pa so našteli pomanjkanje bolniških postelj in kadrovske težave v zdravstvu. Zdravniška ekipa Univerzitetnega kliničnega centra Maribor pa je pozvala, naj odgovorni v državi enkrat za vselej stopijo skupaj in uredijo razmere v zdravstvu, zlasti v urgentni medicini, ki je pri njih zelo obremenjena.

LJUBLJANA - Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pred svetovnim dnevom tobaka opozorili na porast uporabe elektronskih cigaret in drugih tobačnih izdelkov med mladostniki. Več kot deset odstotkov slovenskih 13-letnikov je že poskusilo elektronsko cigareto, prav tako skoraj tretjina 15-letnikov in 40 odstotkov 17-letnikov, kažejo raziskave.

LJUBLJANA - V Ljubljani je potekalo 35. letno srečanje Evropske akademije za rehabilitacijo otrok, ki ga akademija letos organizira skupaj z URI Soča. Na mednarodnem kongresu, ki se je začel v sredo in bo potekal do sobote, bodo podrobneje obravnavali več tem, med drugim pomembnost pravočasnega ukrepanja pri obravnavah redkih bolezni in kronične bolečine.

LJUBLJANA - Ljubljanska avtonomna cona Plac je ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Mesca v današnjem javnem pismu pozvala k izpolnitvi obljub glede prenosa zemljišča, na katerem stoji tudi Plac, na Stanovanjski sklad RS. S tem bi se umaknile tudi tožbe proti posameznikom, ki jih toži DUTB oziroma SDH, so zapisali.

ap/vb/bg/av/kb/mc/rpe/sg/lem/vpu/tz/da/pse/xa/spc/moz/ap
© STA, 2023