Pregled - šport, 26. 5. (petek)

Ljubljana, 26. maja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v petek, 26. maja.

CORTINA D'AMPEZZO - Primož Roglič je v 19., kraljevski etapi kolesarske dirke po Italiji zasedel četrto mesto, zaostal je le za tremi ubežniki. V boju za skupno zmago je na koncu zadnjega od petih vzponov za tri sekunde prehitel vodilnega v skupnem seštevku Britanca Gerainta Thomasa in pred sobotnim kronometrom na Višarje zmanjšal zaostanek za njim na 26 sekund.Etapo je dobil Kolumbijec Santiago Buitrago, kolesar ekipe Bahrain-Victorious, ki je imela na cilju, na prelazu Tre Cime di Lavaredo, na katerem nadmorska višina znaša več kot 2300 metrov in je tudi najvišja točka letošnjega Gira, 51 sekund prednosti pred Kanadčanom Derekem Geejem.

CORTINA D'AMPEZZO - Švicar Mauro Gianetti, direktor kolesarske ekipe UAE Team Emirates je v pogovoru za STA po včerajšnji 18. etapi dirke po Italiji dejal, da bo slovenski as Tadej Pogačar čez nekaj dni znova na kolesu.Vseeno pa v ekipi ostajajo previdni v napovedih, kje se bo v pripravah na dirko po Franciji 24-letnik s Klanca pri Komendi pojavil na startni listi.Pogačar je na spomeniku Liege - Bastogne - Liege 23. aprila padel na enem od krajših spustov in si zlomil dve kosti v zapestju. Po operaciji so mu zdravniki predpisali pet tednov počitka.Ker je slovenski as dobro prestal poseg, tudi okrevanje pa je minilo brez zapletov, bo kmalu spet sedel na kolo in začel trenirati, pravi šef ekipe emiratov.

BLED - Veslač Rajko Hrvat si je na domačem evropskem prvenstvu na Bledu priboril nedeljski finale med lahkimi skifisti. Ta bo na sporedu ob 10.51. Danes je prepričal s zanesljivo zmago v repasažu. Skifist Filip Matej Pfeifer ter dvojec Jaka Čas/Nik Krebs na popravnem izpitu nista bila uspešna in ostala brez želenega polfinala.Pfeifer je popoldan nastopil še v boju za finale C, a očitno potrošil preveč energije in bo v nedeljo nastopil v finalu D.

LINZ - Slovenska judoistka Andreja Leški je na veliki nagradi v avstrijskem Linzu osvojila peto mesto kategoriji do 63 kg. V boju za bron jo je po štirih minutah podaljška premagala Francozinja Manon Deketer, lani bronasta na svetovnem prvenstvu v Taškentu.

POZNANJ - Sprinterji na mirnih vodah so opravili s prvim tekmovalnim dnem na svetovnem pokalu v kajaku in kanuju v Poznanju. Jošt Zakrajšek je veslal v kvalifikacijah in polfinalu na 1000 metrov ter se uvrstil v finale C, preostali slovenski predstavniki pa so si zagotovili polfinala na 200 in 500 metrov.

ROGAŠKA SLATINA Nogometaši Dobovca so osvojili šesti naslov državnih prvakov. V tretji finalni tekmi proti vrhniškemu Siliku so v Rogaški Slatini zmagali s 7:0, finale pa tako dobili s 3:0 v zmagah.Na tretji tekmi sta dva gola dosegla Santos in Rok Mordej, po enega pa Kristjan Čujec, Vedran Matošević in Niko Cesarec.
Dobovec je drugi najuspešnejši klub v zgodovini prvenstva, več naslov ima le Litija, ki je bila prvak desetkrat.

PARIZ - Slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek je v zadnjem, tretjem krogu kvalifikacij na odprtem prvenstvu Francije premagala Aliono Bolsovo iz Španije s 6:2 in 7:6 ter se po uri in 38 minutah igre uvrstila v glavni del drugega turnirja za veliki slam v sezoni. Petindvajsetletna Tamara Zidanšek je kot edina Slovenka napredovala v tretji krog kvalifikacij. V sredo sta izpadli Kaja Juvan in Polona Hercog, že v ponedeljek se je poslovila Dalila Jakupović.

LJUBLJANA - Na kongresu Mednarodne hokejske zveze IIHF, ki ob robu svetovnega prvenstva elitne divizije poteka na Finskem, so potrdili gostitelje svetovnih prvenstev v prihodnji sezoni. Moška reprezentanca bo ponovno uvrstitev med svetovno elito lovila na prvenstvu divizije I-A, ki bo od 28. aprila do 4. maja 2024 v Bolzanu.Risi bodo v Italiji merili moči z reprezentancami Italije, Japonske, Južne Koreje, Madžarske in Romunije, so sporočili iz Hokejske zveze Slovenije.

LJUBLJANA - Vlada bo prerazporedila dodatnih 2,8 milijona evrov, s čimer bo letos za šport na voljo nekaj nad 41 milijonov sredstev iz državnega proračuna, je rekordno vsoto sredstev v zgodovini Slovenije na seji državnega strokovnega sveta za šport izpostavil državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Dejan Židan.Lani je bilo iz proračuna za športne organizacije na voljo skupno 32,7 milijona evrov, predlani skupaj 26 milijonov evrov, za letos pa 41,2 milijona, je pojasnil Židan.Julija bo na voljo okrog 11 milijonov za okrog 100 projektov za sofinanciranje športnih objektov na lokalni ravni. Prednost v razpisu bodo imele tiste občine, ki več vlagajo v šport.

BOSTON - Košarkarji Boston Celtics so bili po treh uvodnih porazih v finalu vzhodne konference končnice severnoameriške lige NBA proti Miami Heat že pod hudim pritiskom, zdaj pa jim gre iz tekme v tekmo bolje. Kelti so na peti tekmi v domači dvorani TD Garden zmagali s 110:97 in zaostanek v boju na štiri zmage znižali na 2:3.Za zdaj se sicer v zgodovini lige NBA še ni pripetilo, da bi ekipa, ki je zaostajala z 0:3 v zmagah, napredovala po sedmih tekmah.

ic/jz/ag/am/zza/alz/ic
© STA, 2023