Pregled - šport, 25. 5. (četrtek)

Ljubljana, 25. maja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v četrtek, 25. maja.

BELLUNO - Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič je v skupnem seštevku pridobil eno mesto na prvi od treh etap, ki bodo od danes do sobote določile zmagovalca dirke po Italiji. V cilj je prišel kot sedmi ter skupaj z nosilcem rožnate majice, Valižanom Geraintom Thomasom, za katerim tri etape pred koncem zaostaja 29 sekund.

KIDRIČEVO - Nogometaši Aluminija so naredili velik korak k vrnitvi v Prvo ligo Telemach. Prvo tekmo kvalifikacij proti predzadnji ekipi prve lige Gorici so dobili s 3:1. Povratni obračun bo v nedeljo, 28. maja ob 17.30 v Novi Gorici, zmagovalec v seštevku dveh tekem s pravilom gola v gosteh pa bo naslednjo sezono del desetčlanske Prve lige Telemach.

ZÜRICH - Mednarodna smučarska zveza je ob robu kongresu v Zürichu objavila koledar za sezono 2023/24. Na njem pričakovano ni ženskih tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju Mariboru. Namesto Maribora bo tekmi gostila Kranjska Gora, 6. in 7. januarja 2024 bosta tam ženski veleslalom in slalom. Slednja bo v prihodnji sezoni tradicionalno gostila tudi moški tekmi, in sicer bo 9. marca 2024 na sporedu veleslalom, 10. marca pa še slalom.

LINZ - Judoistka ljubljanske Olimpije Maruša Štangar je na turnirju za veliko nagrado v avstrijskem Linzu osvojila prvo mesto v kategoriji do 48 kg. V atraktivnem finalu je po preobratu s tehniko v parterju premagala Lauro Martinez Abelenda.

DURBAN - Najboljši slovenski namiznoteniški igralec Darko Jorgić je na svetovnem prvenstvu v Durbanu v Južni Afriki obstal v osmini finala. Dvanajsti igralec s svetovne lestvice je v boju za četrtfinale izgubil proti petemu nosilcu, Kitajcu Liang Jingkunu, z 2:4.

BLED - Nina Kostanjšek je polfinalistka domačega evropskega prvenstva na Bledu. V predtekmovanju je v svoji skupini zasedla tretje mesto in se neposredno prebila med 12 najboljših skifistk v Evropi ter si priveslala dan počitka.

RIGA - Polfinalna SP v hokeju na ledu sta Kanada - Latvija in ZDA - Nemčija. Gostitelji prvenstva so v četrtfinalu izločili Švedsko s 3:1, ZDA so bile boljše od Češke s 3:0, Nemčija je premagala Švico (3:1), Kanada pa Finsko (4:1).

MIAMI - Hokejisti ekipe Florida Panthers so se uvrstili v finale severnoameriške lige NHL, potem ko so na četrti tekmi finala vzhodne konference doma s 4:3 premagali Carolina Hurricanes ter se tako s 4:0 v zmagah prebili v boj za Stanleyjev pokal. Florida se bo v finalu merila z boljšim iz dvoboja med Las Vegas Golden Knights in Dallas Stars. V finalu zahodne konference bolje kaže zasedbi iz Las Vegasa, ki vodi s 3:0 v zmagah.

zzb/tb/ag/alz/gj/lr/zzb
© STA, 2023