Pregled - svet, 25. 5. (četrtek)

Ljubljana, 25. maja - Pregled dogodkov v svetu v četrtek, 25. maja.

BRUSELJ - Ministri držav članic EU, pristojni za trgovino, so dokončno potrdili enoletno podaljšanje odprave carin na ukrajinsko žito in druge kmetijske proizvode. EU je sicer carine za večino blaga iz Ukrajine odpravila že pred rusko invazijo na to državo. Na zasedanju so govorili tudi o trgovinskih odnosih z ZDA in Kitajsko.

MOSKVA - Ruska najemniška vojaška skupina Wagner je začela umikati svoje sile iz Bahmuta na vzhodu Ukrajine in tamkajšnje položaje predajati rednim ruskim enotam, je vodja Wagnerja Jevgenij Prigožin dejal v videoposnetku, na katerem je prikazan v polni bojni opremi. V soboto je zatrdil, da so njegove enote po dolgotrajnih bojih zavzele mesto, kar pa so v Kijevu zanikali.

KIJEV - Ruske sile so ponoči ponovno izvedle več napadov z brezpilotnimi letalniki, so sporočile ukrajinske oblasti. Rusija še naprej terorizira Ukrajino z nočnimi napadi, je ob tem sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in dodal, da so ukrajinski sistemi zračne obrambe uničili 36 dronov. O alarmih in opozorilih na zračne napade so poleg ukrajinske prestolnice Kijev poročali tudi iz mest Harkov in Černivci.

MOSKVA - Ruska varnostna služba FSB je sporočila, da so prijeli dva Ukrajinca, ki naj bi načrtovala napade na jedrske elektrarne v Rusiji. Cilj teh napadov naj bi bil povzročiti resno gospodarsko škodo Rusiji. Ruske oblasti so napade pripisale ukrajinskim obveščevalcem. Ob tem so navedli, da iščejo še tretjega moškega z ukrajinsko-ruskim državljanstvom.

MINSK - Rusija je začela premeščati jedrsko orožje v Belorusijo, je sporočil beloruski predsednik Aleksander Lukašenko. Rusija, ki je namestitev jedrskega orožja v sosednji državi napovedala marca, Lukašenkovih navedb za zdaj ni komentirala. Beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska pa je posvarila, da je to grožnja celotni Evropi.

BERLIN - Nemško gospodarstvo je v začetku leta zdrsnilo v recesijo. Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) se je v primerjavi z zadnjim četrtletjem lani skrčil za 0,3 odstotka, kažejo podatki nemškega statističnega urada Destatis. Če se gospodarska aktivnost skrči dve četrtletji zapored, ekonomisti govorijo o tehnični recesiji.

LONDON - Cena zemeljskega plina z nizozemskega vozlišča TTF se je prvič po letu in osmih mesecih spustila pod 26 evrov na megavatno uro. Okoli 17. ure po srednjeevropskem času je bilo treba za megavatno uro odšteti 25,18 evra. Nazadnje je bilo treba manj kot 26 evrov na megavatno uro plačati konec septembra 2021. Strokovnjaki padanje cen pripisujejo presežni ponudbi in ne izključujejo nadaljnjega padanja cen.

BRUSELJ - Evropska komisija je odobrila 3,25 milijarde dolarjev vreden prevzem švicarske banke Credit Suisse s strani njene glavne domače tekmice, banke UBS. Kot so sporočili iz komisije, združitev bank ne krši pravil konkurence v EU.

BOLOGNA - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ob obisku v italijanski deželi Emilija-Romanja, ki so jo nedavno prizadele poplave, Italiji zagotovila solidarnost in podporo EU. Pred tem je von der Leyen skupaj z Meloni in predsednikom dežele Stefanom Bonaccinijem preletela območja, ki so jih prizadele poplave in zemeljski plazovi.

WASHINGTON - Ustanovitelj ameriške skrajno desne skupine Varuhi prisege Stewarta Rhodesa je bil obsojen na 18 let zapora zaradi zarote za upor proti državi, potem ko je sodeloval pri organizaciji napada privržencev bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa na zvezni kongres leta 2021. Trumpovi privrženci so z napadom hoteli preprečiti formalno potrditev zmage demokrata Joeja Bidna na predsedniških volitvah leta 2020.

MIAMI - Guverner Floride Ron DeSantis je v sredo najavil svojo kampanjo za kandidata za predsedniški položaj na volitvah leta 2024 z odločnimi besedami, vendar s tehnično neuspešno izvedbo v spletnem pogovoru na Twitterju z lastnikom tega socialnega omrežja Elonom Muskom. DeSantisov spodrsljaj pri najavi kandidature je utrdil mnenje, da 44-letni republikanec ni pripravljen na spopad z nekdanjim predsednikom Donaldom Trumpom.

TEHERAN - Iransko obrambno ministrstvo je predstavilo novo balistično raketo srednjega dosega, ki lahko zadene cilje na razdalji do 2000 kilometrov, opremiti pa jo je mogoče z 1,5-tonsko bojno glavo. Ob tem je obrambni minister Mohamed Reza Aštiani pojasnil, da bo raketa služila za "zagotavljanje celovite podpore prijateljskim državam". Nova balistična raketa, imenovana keibar, je četrta generacija raket koramšar, ki so svoje ime dobile po istoimenskem iranskem mestu, ki je bilo v iransko-iraški vojni v 80. letih prejšnjega stoletja v veliki meri uničeno.

RIM - Sodelovanje med Italijo in Francijo je ključno za reševanje trenutnih regionalnih in svetovnih kriz, je po srečanju s francosko kolegico Catherine Colonna dejal italijanski zunanji minister Antonio Tajani. Pri tem je še posebej izpostavil migracijsko krizo. Poudaril je, da imata Italija in Francija skupne interese in odgovornosti v Evropski uniji in svetu.

ATENE - Predsednik grškega računskega sodišča Joanis Sarmas je prisegel kot začasni predsednik vlade, potem ko so voditelji glavnih treh strank zavrnili mandat za oblikovanje vlade. Sarmas je zadolžen za razpis novih volitev, kar naj bi storil 29. maja, ko se bo tudi razpustil parlament. Nove volitve bodo predvidoma konec junija.

ANKARA - Predsedniški kandidat turške opozicije Kemal Kilicdaroglu je pred drugim krogom predsedniških volitev 28. maja vložil tožbo proti tekmecu, aktualnemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, ker naj bi ta predvajal videoposnetek, ki opozicijo povezuje s kurdskimi borci. Zahteva odškodnino v višini milijona turških lir - nekaj več kot 46.000 evrov.

HAAG - Fulgence Kayishema, eden od preostalih štirih ubežnikov, ki jih iščejo zaradi sodelovanja v genocidu v Ruandi leta 1994, je bil v sredo aretiran v Južni Afriki, je sporočil Mehanizem za mednarodna kazenska sodišča (MICT). Kayishema je bil na begu od julija leta 2001 in je obtožen sodelovanja v pokolih več tisoč Tutsijev.

HONGKONG - Štirje študenti, stari od 17 do 21 let, so bili obsojeni zaradi sodelovanja v protivladni zaroti, v kateri so nameravali na javnih mestih podtakniti bombe. Sodišče je enega od četverice obsodilo na več kot pet let zapora, druge tri pa poslalo v rehabilitacijske centre za mladoletnike.

SEUL - ZDA in Južna Koreja sta začeli obsežne vojaške vaje, na katerih sodeluje približno 2500 vojakov skupaj s topništvom, helikopterji in droni, vključujejo pa tudi bojno streljanje. Cilj vaje je odvrniti severnokorejsko agresijo na Korejskem polotoku. V skupnih vojaških vajah, prvih te vrste v šestih letih, sodeluje približno 2500 ameriških in južnokorejskih vojakov ob uporabi več kot 600 oborožitvenih sistemov, med drugim tankov, topništva, jurišnih helikopterjev in brezpilotnih letalnikov.

ŽENEVA/LJUBLJANA - Vse 103 podnebne aktiviste, ki jih je v Ženevi zaradi oviranja prometa na letališču v torek pridržala policija, so izpustili. Med njimi je bil tudi Slovenec, po navedbah organizacije pa so bili pridržani 30 ur. Aktivisti so protestirali zaradi prodajnega sejma zasebnih letal, ki je potekal na letališču.

mc/lkr/las/bg/tib/sg/mde/rp/mlj/blm/msc/rpe/mlu/rbi/mc
© STA, 2023