Pregled - Slovenija, 25. 5. (četrtek)

Ljubljana, 25. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 25. maja.

LJUBLJANA - DZ je sprejel rebalans državnega proračuna, s katerim se predvsem zaradi manjše porabe za blaženje posledic energetske draginje odhodki zmanjšujejo za okoli 600 milijonov evrov, a še vedno ostajajo najvišji doslej. Določeni so v višini nekaj manj kot 16,1 milijarde evrov. Nekaj nižji od doslej načrtovanih bodo letos tudi prihodki, primanjkljaj pa se bo znižal na 2,9 milijarde evrov ali 4,5 odstotka BDP. Rebalans je potreben predvsem zato, ker so se z reorganizacijo vlade v začetku leta več ministrstvom spremenila delovna področja, pridružila pa so se jim še tri nova.

LJUBLJANA - Vlada je občinam, prizadetim s poplavami in plazovi, zagotovila sredstva v višini 1,7 milijona evrov za intervencijske stroške, je po seji vlade povedal obrambni minister Marjan Šarec. Stroški sanacije bodo povrnjeni po nekoliko daljših postopkih, je pojasnil. Gre za stroške, za katere so občine ocenile, da so jih imele s tehnično opremo, hrano, orodjem, ponjavami in podobnimi zadevami na intervenciji. Šarec je napovedal, da bo država občinam te stroške povrnila rekordno hitro v roku enega tedna.

LJUBLJANA - Vlada je po sredini napovedi premierja Roberta Goloba o ukrepih na področju pokojnin obravnavala in za obravnavo v DZ po rednem postopku pripravila predlog novele pokojninskega zakona. Minister za delo Luka Mesec je ob tem poudaril, da sprejemajo ukrepe, s katerimi pomagajo najranljivejšim. V naslednjem letu in pol se obeta prenova pokojninskega sistema, s paketom ukrepov, vrednih 100 milijonov evrov, pa naslavljajo najbolj ogrožene skupine upokojencev. Pokojnine se bodo novembra predčasno uskladile za 1,8 odstotka.

LJUBLJANA - Vlada je na predlog Darsa sprejela uredbo o cestninskih cestah in cestnini, ki s 15. junijem predvideva zvišanje cene elektronskih vinjet za vozila za 6,8 odstotka. Treba je namreč zagotoviti dolgoročno finančno vzdržnost Darsa, da bo lahko izpeljal vse zastavljene projekte, je pojasnila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Cena letne vinjete za osebna vozila se bo s 110 evrov tako npr. zvišala na 117,50 evra. Po navedbah ministrice bo Dars na podlagi podražitve letos po ocenah zbral dodatnih 5,3 milijona, leta 2024 pa 14,6 milijona evrov.

LJUBLJANA - DZ je po splošni razpravi odločil, da sta novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki predvideva preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, in vladni predlog zakona o ureditvi nekaterih vprašanj v zvezi z določenimi prekrški, storjenimi v času veljavnosti ukrepov zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni covid-19, primerna za nadaljnjo obravnavo. Proti so glasovali v opozicijskih SDS in NSi.

LJUBLJANA - Sindikat osebnih asistentov je s stavko opozoril na vse slabše pogoje dela zaposlenih v tej dejavnosti. Med drugim so zahtevali zadostno financiranje dejavnosti, sklenitev kolektivne pogodbe za dejavnost osebne asistence ter sprejetje standardov in normativov dejavnosti. Pred ministrstvom za delo so se zbrali na protestnem shodu.

LJUBLJANA - Vlada je potrdila spremenjen investicijski program za drugi tir Divača-Koper, po katerem se bo projekt zaključil konec leta 2025, ocenjena vrednost projekta pa je 1,109 milijarde evrov. V prvi polovici leta 2026 bodo vlaki po tem tiru vozili na podlagi začasnega uporabnega dovoljenja oz. odločb, je povedala infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek. Poudarila je, da bo projekt v celoti kljub podražitvi tretjega sklopa stal manj, kot so načrtovali leta 2019.

LJUBLJANA - V turističnih nastanitvenih obratih so aprila gostili 440.000 turistov, kar je 17 odstotkov več kot leto prej. Prenočitev je bilo nekaj več kot milijon oz. 13 odstotkov več. Najpogosteje so obiskali občine Ljubljana, Piran in Bled. V štirih mesecih skupaj je Slovenijo obiskalo skoraj 1,3 milijona turistov, ki so opravili nekaj več kot 3,3 milijona prenočitev, kar je 15 odstotkov več kot leto prej, je sporočil statistični urad.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela sklep o soglasju k omejitvam vpisa in povečanju števila razpisanih mest v 104 dodiplomske in enovite magistrske študijske programe na javnih in koncesioniranih visokošolskih zavodih v študijskem letu 2023/2024. Izdala je tudi uredbo o izvajanju znanstvenoraziskovalnega dela v skladu z načeli odprte znanosti.

KOPER - V Kopru so odprli nove prostore Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper. "To je za nas pomembna pridobitev," je po dogodku povedal direktor ZRS Koper Rado Pišot. Ob tej priložnosti so tudi podpisali pismo o nameri za ustanovitev Inštituta za vinarstvo in vinogradništvo ter podelili nagrade in priznanja Glasnik znanosti 2023.

LJUBLJANA - Na Društvu slovenskih pisateljev (DSP) so podelili nagrado desetnica za izvirno otroško in mladinsko leposlovje. Prejel jo je Andrej Predin za knjigo Arlan pod preprogo, ki jo je ilustriral Peter Škerl. Kot je v utemeljitvi med drugim zapisala žirija, je Arlan pod preprogo "nenavadno, uspelo literarno dejanje".

LJUBLJANA - Kolektivna organizacija Aipa je tretjič zapored nagradila domača avdiovizualna (AV) dela. S sedmimi zvezdami oriona je izpostavila dela, ki so bila lani najbolj gledana v kabelskem predvajanju, izmed teh pa je strokovna žirija izbrala še tri igralske dosežke. Prvo nagrado za največjo gledanost je dobila nadaljevanka Ja, Chef! v produkciji Pro Plus.

ADIS ABEBA - V etiopski prestolnici Adis Abeba je začelo delovati slovensko veleposlaništvo, ki ga bo do nadaljnjega vodila začasna odpravnica poslov Vesna Dolinšek, je sporočilo zunanje ministrstvo. Veleposlaništvo v Adis Abebi, centru afriške diplomacije, kjer je tudi sedež Afriške unije, je drugo rezidenčno slovensko veleposlaništvo v Afriki in bo predvidoma akreditirano tudi za druge države v regiji.

DŽAKARTA - Zunanja ministrica Tanja Fajon je nadaljevala uradni obisk v Indoneziji, kjer je v sredo z indonezijsko kolegico Retno Marsudi govorila o krepitvi političnih in gospodarskih odnosov med državama ter o odnosih med EU in Združenjem držav Jugovzhodne Azije. Obisk je izkoristila tudi za predstavitev kandidature Slovenije za nestalno članico v VS ZN.

PRIŠTINA - Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je na povabilo kosovskega ombudsmana Naima Qelaja udeležil srečanja Mediteranskega združenja ombudsmanov. Ponovno se je zavzel za finančno avtonomijo neodvisnih institucij, upravni odbor in generalna skupščina pa sta ga izvolila za podpredsednika združenja.

VALLETTA - Malteške oblasti so v pristanišču Freeport na vzhodu države prestregle pošiljko banan iz Ekvadorja, namenjeno v koprsko pristanišče, v kateri so našli več kot 270 kilogramov kokaina. Vrednost zasežene droge bi na črnem trgu lahko dosegla do 50 milijonov evrov, poroča malteški časnik Malta Today.

vb/vb
© STA, 2023