Pregled - svet, 22. 5. (ponedeljek)

Ljubljana, 22. maja - Pregled dogodkov v svetu v ponedeljek, 22. maja.

KIJEV - Ukrajinske oblasti so sporočile, da še vedno nadzirajo enega od predelov v mestu Bahmut, spopadi za njegov nadzor pa se nadaljujejo. Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je napovedal, da bo do 1. junija položaje Wagnerja v Bahmutu predal ruski vojski.

MOSKVA - V obmejno rusko regijo Belgorod je vstopila skupina saboterjev, v spopadih pa je bilo ranjenih šest ljudi, je sporočil guverner regije Vjačeslav Gladkov. V regiji so vzpostavili t. i. protiteroristični režim. Varnostne sile pomagajo ljudem zapustiti napadena območja. Odgovornost za napad je prevzela legija Svoboda Rusije, ki se opisuje kot protikremeljska milica.

BRUSELJ - Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je zunanje ministre članic EU pozval k hitrejšim dobavam orožja Ukrajini. Govorili so tudi o novem predlogu sankcij proti Rusiji. Pri tem je ministre držav Zahodnega Balkana pozval, naj upoštevajo sankcije, na poti v EU pa naj sledijo ukrajinskemu zgledu. Zunanji ministri članic EU so razširili sankcije proti Iranu zaradi zatiranja človekovih pravic.

ATENE - Na nedeljskih parlamentarnih volitvah je prepričljivo zmagala konservativna stranka Nova demokracija premierja Kiriakosa Micotakisa, ki je osvojila 40,8 odstotka glasov oz. 146 od 300 poslanskih sedežev. Kljub prepričljivi zmagi se v Grčiji verjetno obetajo nove volitve, saj je stranki zmanjkalo nekaj sedežev za večino, Micotakis pa je že namignil na zavrnitev možnosti oblikovanja koalicije. Levičarska Siriza je prejela 20 odstotkov glasov, tretjeuvrščena socialistična stranka Pasok pa 11,5 odstotka.

KIŠINJOV - V moldavski prestolnici je v nedeljo potekal shod v podporo članstvu v EU, ki se ga je udeležilo okrog 75.000 ljudi. Zborovanje je potekalo na pobudo predsednice Maie Sandu, ki je napovedala, da se želi država pridružiti EU do leta 2030. Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je zbranim zagotovila podporo v prizadevanjih za pridružitev uniji.

BEOGRAD - Na beograjski osnovni šoli Vladislava Ribnikarja, kjer je 3. maja 13-letnik ubil devet učencev in varnostnika, se je znova začel pouk. Več kot 250 staršev je pred tem sicer pozvalo, naj se letošnje šolsko leto na tej šoli predčasno zaključi. Srbska policija je medtem uvedla preiskavo proti materi 13-letnega napadalca.

DUNAJ/BRUSELJ - Zaradi odločitve Budimpešte, da iz zaporov pod pogojem, da zapustijo državo, izpusti več tisoč tujih tihotapcev ljudi, so avstrijske oblasti napovedale, da bodo na zagovor poklicala madžarskega veleposlanika. Menimo, da je to popolnoma napačen signal, je glede madžarske odločitve sporočil avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg.

BRUSELJ - Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je grške oblasti pozvala k preiskavi nedavnega domnevnega nezakonitega vračanja migrantov, o katerem je v petek poročal ameriški časnik New York Times. Organizacije za človekove pravice že dlje časa obtožujejo grško vlado, da podpira prisilno vračanje migrantov oziroma tako imenovane pushbacke.

SOFIJA - Nekdanja evropska komisarska za inovacije Marija Gabriel, ki ji je bolgarski predsednik Rumen Radev podelil mandat za sestavo vlade, je sporočila, da so stranke dosegle dogovor za oblikovanje stabilne vlade. Vlada naj bi delovala po načelu rotacije. Najprej bi funkcijo premierja devet mesecev opravljal Nikolaj Denkov iz stranke Nadaljujmo spremembe. V tem času bi Gabriel opravljala funkcijo podpredsednice vlade in zunanje ministrice, po devetih mesecih pa bi nato sama prevzela premierski položaj.

ANKARA - Pred nedeljskim drugim krogom predsedniških volitev v Turčiji je danes kandidat skrajno nacionalističnega zavezništva ATA Sinan Ogan podprl trenutnega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Ogan je zagovornik turškega nacionalizma, med drugim je v kampanji zahteval takojšen izgon milijonov beguncev. V prvem krogu volitev se je uvrstil na tretje mesto in dobil okoli pet odstotkov glasov.

MINSK - Beloruske oblasti so pomilostile novinarja in protivladnega aktivista Romana Protaseviča, ki so ga leta 2021 aretirali v Minsku po prisilnem pristanku potniškega letala. Protasevič je bil maja letos obsojen na osem let zapora, med drugim zaradi organiziranja množičnih nemirov, pozivanja k sankcijam proti Belorusiji in vodenja ekstremistične skupine.

BEOGRAD - Srbski kmetje so po petdnevnih protestih in cestnih blokadah v Vojvodini in osrednji Srbiji dosegli dogovor z vlado glede svojih zahtev. Vlada je povečala subvencije na hektar obdelovalne površine in glavo goveda ter zvišala premijo za mleko, ugodila pa je tudi vrsti drugih zahtev kmetov.

SEUL - Predsednik Evropskega sveta Charles Michel, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol so obsodili severnokorejske preizkuse balističnih raket in grožnje z uporabo jedrskega orožja. Na vrhu EU - Južna Koreja so zagnali Zeleno partnerstvo, s katerim bosta strani skušali okrepiti sodelovanje na področju boja proti podnebnim spremembam.

DUBLIN - Irska komisija za varstvo podatkov je v imenu EU ameriškemu spletnemu velikanu Meta, pod okrilje katerega sodita družbeni omrežji Facebook in Instagram, naložila 1,2 milijardi evrov kazni, ker je podatke o uporabnikih iz EU prenesla v ZDA v nasprotju s predhodno odločitvijo Sodišča EU.

JERUZALEM/NABLUS - Izraelski skrajno desni minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir je v nedeljo obiskal jeruzalemski kompleks mošeje al Aksa, kar je sprožilo oster odziv Palestincev in njihovih arabskih zaveznikov. Zaskrbljenost so izrazile tudi ZDA. Medtem so izraelske sile na okupiranem Zahodnem bregu v nočni raciji po navedbah palestinske strani ubile tri palestinske borce.

CATANIA - Letališče v Catanii na Siciliji, ki so ga v nedeljo zaprli zaradi izbruha vulkana Etna, so znova odprli, vendar lahko potniki pričakujejo zamude letov. V nedeljo je bil vrh več kot 3300 metrov visokega ognjenika zavit v oblake, zato vulkanskega izbruha ni bilo mogoče videti, po poročanju lokalnih italijanskih medijev pa so lahko prebivalci zahoda Sicilije slišali glasen trušč.

CAPE CANAVERAL - Na mednarodno vesoljsko postajo (ISS) je v nedeljo poletela druga zasebna posadka v zgodovini. Na krovu vesoljske kapsule Crew Dragon podjetja SpaceX so bili štirje astronavti, med njimi tudi dva savdijska državljana. Misija poimenovana Ax-2 poteka v sodelovanju med zasebnim podjetjem Axiom, podjetjem SpaceX in ameriško vesoljsko agencijo Nasa.

vb/vb
© STA, 2023