Pregled - Slovenija, 22. 5. (ponedeljek)

Ljubljana, 22. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 22. maja.

LJUBLJANA - Predsednik vlade Robert Golob je v odgovoru na vprašanje poslanca SDS Andreja Hoivika o stanju na Radioteleviziji Slovenija dejal, da je "osvoboditev RTVS" edina zaveza, pri kateri bodo vztrajali. Hoivik pa je premierju očital pritiske na ustavno sodišče ter da ga moti "kritično poročanje RTVS". Ustavno sodišče medtem vnovič razpravlja o pobudi za ustavno presojo novele zakona o RTVS. Na mizi naj bi bil predlog sklepa o odpravi začasnega zadržanja dela novele, za katerega so se ustavni sodniki odločili februarja.

LJUBLJANA - Premier Golob je v DZ med drugim odgovarjal tudi na poslansko vprašanje Janeza Ciglerja Kralja iz NSi o medvrstniškem nasilju. Dejal je, da se morajo začeti politiki sami primerno obnašati, če želijo tovrstno nasilje preprečiti. Dodal je še, da so med drugim v pripravi normativi in akcijski načrt izobraževanj za učitelje.

LJUBLJANA - Nacionalni preiskovalni urad je po informacijah portala 24ur znova ovadil nekdanje vodilne v Banki Slovenije, ki so decembra 2013 podpisali odločbo o sanaciji bank. Med ovadenimi je spet tudi nekdanji guverner Boštjan Jazbec. Prvič je Nacionalni preiskovalni urad v povezavi s sanacijo NLB kazensko ovadbo podal konec 2018. A zaradi odločitve Sodišča EU, da je bila v preiskavi z zasegom kršena nedotakljivost arhivov Evropske centralne banke, so morali preiskoavalci vnovič izvesti predkazenski postopek. Kako bo dokaze presodil tožilec Boštjan Jeglič in ali bo na ljubljansko okrožno sodišče vložil tudi zahtevo za sodno preiskavo, naj bi bilo znano v kratkem.

VATIKAN - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je bila na avdienci pri papežu Frančišku. V pogovorih sta se zavzela za strpen dialog in spodbujanje politik, ki povezujejo. Pozornost sta namenila tudi Ukrajini, kjer mora po njunem mnenju priti do trajnega in pravičnega miru. Pirc Musar je ob tem napovedala, da bo Slovenija nadaljevala finančno pomoč Ukrajini, papež pa jo je seznanil, da si želi vlogo morebitnega mediatorja med ukrajinskim in ruskim predsednikom.

LJUBLJANA - Ministrstvo za solidarno prihodnost je pripravilo predlog prenovljenega zakona o dolgotrajni oskrbi, ki bo v javni razpravi do petka. Predlog zakona med poglavitnimi rešitvami med drugim izpostavlja združitev dolgotrajne oskrbe pod eno ministrstvo in vzpostavitev vstopnih točk za dolgotrajno oskrbno v okviru centrov za socialno delo. Enajst organizacij je s skupno zahtevo ministrstvo pozvalo k podaljšanju javne obravnave, pristop priprave zakona je kot neresen in popolnoma nesprejemljiv označilo tudi predsedstvo Skupnosti občin Slovenije.

LJUBLJANA - Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je pripravilo predlog novele zakona o osnovni šoli, ki uvaja obvezno nacionalno preverjanje znanjaza tretješolce, prvi tuji jezik v 1. razredu in drugi tuji jezik v zadnjem triletju. Predlog predvideva še uskladitev zakona o osnovni šoli z določili zakona o športu. Šola ne bo več pristojna za podeljevanje statusa učenca športnika, ker je to z zakonom o športu določeno drugače. Ima pa šola skupaj s starši obveznost, da učencu, ki dosega vidnejše dosežke na tekmovanjih, prilagodi šolske obveznosti. Predlog novele bo v javni obravnavi do 12. junija.

LJUBLJANA - Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders se je sešel z ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan. Osrednjo pozornost sta namenila vladavini prava in se strinjala, da je pri reformi pravosodja nujno zagotoviti neodvisnost sodnikov in okrepiti digitalizacijo. Reynders se je udeležil tudi okrogle mize v okviru diplomatske konference za sprejem konvencije o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida in drugih mednarodnih hudodelstev ter izpostavil, da ne bi smeli tolerirati kulture nekaznovanosti, ki ogroža stabilnost svetovnega pravnega reda.

LJUBLJANA - V 91. letu starosti je umrl pesnik, dramatik, esejist, kritik, prevajalec in urednik Veno Taufer, so za STA potrdili na Društvu slovenskih pisateljev. Taufer je tudi bil idejni oče Mednarodnega literarnega festivala Vilenica ter predsednik Slovenskega Pena in predsednik Mirovnega komiteja Mednarodnega Pena.

LJUBLJANA - Zaposleni na Upravni enoti Ljubljana bodo v sredo izvedli enourno prekinitev dela z zborom zaposlenih pred objekti upravnih enot na Tobačni in Linhartovi. V Sindikatu državnih organov Slovenije so pojasnili, da zaposleni zahtevajo dvig plač zaposlenih za sedem plačnih razredov in izenačitev nazivov na upravni enoti z nazivi na ministrstvih.

LJUBLJANA - V iniciativi Glas ljudstva so izrazili presenečenje, ker niso prejeli vabila na torkov prvi forum predsednice republike Nataše Pirc Musar, kjer bodo razpravljali o problematiki zdravstva. V uradu predsednice so poudarili, da njihove trditve ne držijo. Na forum je bilo vabljenih več kot 60 aktivnih poslušalcev, med njimi tudi trije predstavniki iniciative, ki bodo lahko razpravljali o predstavljenih izhodiščih, so dodali.

LJUBLJANA - Vodenje Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS bo po odločitvi vlade 26. maja prevzela Irena Tušar. Nova direktorica je bila na podlagi javnega razpisa, ki ga je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano objavilo v začetku aprila. Sklad od konca novembra 2021 kot vršilec dolžnosti direktorja vodi Aleš Tolar.

LJUBLJANA - Povprečna plača za marec je po podatkih statističnega urada znašala 2191,85 evra bruto, kar je 2,8 odstotka več kot februarja in 9,2 odstotka več kot pred letom dni. Upoštevajoč inflacijo se je povprečna bruto plača v letu dni znižala za 1,2 odstotka.

LJUBLJANA - Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je obsodilo petkov fašistični pozdrav v Trstu. Kot so še tvitnili na ministrstvu, se bodo tako kot v preteklosti tudi v prihodnje vedno odzvali na tovrstna dejanja, še posebej če bodo usmerjena proti slovenski državi ali njenim državljanom.

BRUSELJ - O prehodu na odločanje s kvalificirano večino na določenih področjih delovanja EU bo konec junija razpravljal državni zbor, je po zasedanju zunanjih ministrov EU dejal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Samuel Žbogar. Pred zasedanjem se je prvič sestala skupina prijateljic kvalificirane večine, v kateri je tudi Slovenija. Ta v skupini sodeluje bolj za to, da bi vedela, kaj se dogaja, je dejal Žbogar.

LJUBLJANA - Cene pogonskih goriv zunaj avtocest se bodo opolnoči spremenile. Liter 95-oktanskega bencina bo cenejši za 0,8 centa in bo stal 1,382 evra za liter, liter dizla pa bo z 1,426 evra dražji za 0,5 centa. Podražilo se bo tudi kurilno olje, in sicer za 0,9 centa na 1,010 evra za liter.

LJUBLJANA - Sklad arhitekta Jožeta Plečnika je v Plečnikovi hiši podelil Plečnikovo nagrado za leto 2023, tri Plečnikove medalje in študentski štipendiji. Plečnikovo nagrado je žirija namenila odprti knjižnici v ljubljanski Osnovni šoli Vič avtorjev Matjaža Bolčine, Ernesta Milčinovića in Jana Žonte.

LJUBLJANA - V Slovenski filharmoniji so razgrnili program prihodnje sezone. S svojimi cikli bodo nadaljevali shemo abonmajev, v katerih ponujajo velika orkestralna dela, sodobne skladbe, vokalno-instrumentalna dela ter zborovsko a cappella glasbo. Koncerti družinskega abonmaja bodo v sezoni 2023/24 izvedeni z vsakokratno ponovitvijo.

LJUBLJANA - V Zavodu Druga godba so pripravili program 39. mednarodnega festivala Druga godba, ki bo v prestolnico spet pripeljal glasbenike z različnih delov sveta. V Cankarjevem domu ga je uvedel špansko-italijanski duo Raül Refree - Maria Mazzotta. Festival bo trajal do 30. maja, na njem bo nastopila tudi pevka portugalskega fada Mariza.

jes/jes
© STA, 2023