Pregled - šport, 22. 5. (ponedeljek)

Ljubljana, 22. maja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v ponedeljek, 22. maja.

RIGA - Slovenska hokejska reprezentanca je na sedmi, zadnji tekmi na svetovnem prvenstvu elitne skupine v Latviji danes izgubila s Kazahstanom s 3:4 (1:1, 1:1, 1:2). Slovenci že po nedeljskem porazu s Slovaki niso imeli več možnosti za obstanek med elito, SP so končali na zadnjem mestu predtekmovalne skupine B brez točk. Slovenija je danes trikrat vodila, zadela sta Anže Kuralt v 2. in 22. minuti ter Jan Drozg v 43., a so se tekmeci vsakič vrnili, na koncu pa z zadetkom v 57. minuti poskrbeli za popoln preobrat. Slovenija je po današnjem porazu edina ekipa na SP, ki ni osvojila niti točke.

DURBAN - Najboljši slovenski namiznoteniški igralec Darko Jorgić se je na svetovnem prvenstvu v Durbanu uvrstil v tretji krog v posamični konkurenci, potem ko je premagal Portugalca Tiaga Apolonia s 4:1. Za Hrastničanom je naravnost popoln dan v Južni Afriki. V današnjem "ogrevanju" za posamični obračun se je skupaj s Čehom Tomašem Polanskym najprej uvrstil v osmino finala v moških dvojicah. Manj uspešen je bil Jorgićev reprezentančni kolega Deni Kožul, v drugem krogu v posamični konkurenci ga je ugnal Japonec Yukiya Uda. V drugem krogu je bila neuspešna slovenska ženska naveza Ana Tofant-Katarina Stražar, tajvanska kombinacija Huang Yi-Hua/Chen Szu-Yu je zmagala s 3:0.

PARIZ - Slovenska teniška igralka Dalila Jakupovič je izgubila dvoboj prvega kroga kvalifikacij na odprtem prvenstvu Francije v Parizu. Od 32-letne Slovenke, sicer 201. igralke na jakostni lestvici WTA, je bila boljša devet let mlajša Američanka Kayla Day. V kvalifikacijah za nastop na letošnjem drugem turnirju za grand slam bodo nastopile še tri Slovenke. Tamaro Zidanšek v prvem situ kvalifikacij čaka Uzbekistanka Nigina Abdurajmova, Polona Hercog bo prekrižala lopar s Francozinjo Harmony Tan, tekmica Kaje Juvan pa bo Švicarka Susan Bandecchi.

LJUBLJANA - V vrstah slovenskega nogometnega prvaka Olimpije iz Ljubljane so uradno potrdili, da bo ekipo v prihodnje vodil portugalski strokovnjak Joao Henriques. Ta bo na trenerskem mestu zamenjal Španca Alberta Riero, s katerim zeleno-beli kljub temu, da je osvojil tako prvenstvo kot pokal, niso podaljšali sodelovanja.

MIAMI - Slovenska golfistka Ana Belac je zasedla peto mesto na turnirju evropske serije Aramco, ki je potekal na igrišču Trump International v Palm Beachu. To je njena najvišja uvrstitev v karieri na evropski turneji.

BEOGRAD - Beograjski Partizan je tekmec slovenskega predstavnika v ligi Aba Cedevite Olimpije v polfinalu regionalnega tekmovanja. V odločilni tretji tekmi so Beograjčani danes premagali Studentski centar iz Podgorice s 112:83. Cedevita Olimpija na tekmeca čaka od 13. maja, ko je v odločilni tretji tekmi premagala beograjski FMP. V drugem polfinalu igrata Crvena zvezda in Budućnost.

RIGA - Na svetovnem prvenstvu v hokeju je po predzadnjem dnevu predtekmovanja znan še drugi potnik med drugoligaše v naslednji sezoni. To je reprezentanca Madžarske, ki je v odločilni tekmi za obstanek v skupini A v Tampereju izgubila z Avstrijo po kazenskih strelih z 2:3. Slovenija, ki ni več imela možnosti za obstanek, je izgubila s Kazahstanom s 3:4.

RIM - Športno razsodišče italijanske nogometne zveze (FIGC) je Juventusu iz Torina zaradi nepravilnosti pri poslovanju v zadnjih letih odvzelo deset točk. Nogometni velikan iz Torina po današnji kazni nima zagotovljenega mesta v ligi prvakov v sezoni 2023/24. Ob tekmi manj - drevi ob 20.45 bo gostoval pri Empoliju - in točkovnem odbitku je z drugega zdrsnil na sedmo mesto, trenutno je pri 59 točkah. Italijanska nogometna zveza je 20. januarja letos stari dami iz Torina zaradi nedovoljenih prestopov odvzela 15 točk, a je razsodišče italijanskega olimpijskega komiteja (Coni) v drugi polovici aprila preklicalo kazen in primer vrnilo v prizivno sodišče FIGC, ki je 36-kratnemu italijanskemu prvaku danes odvzelo deset točk.

tb/ad/am/tb
© STA, 2023