Pregled - šport, 20. 5. (sobota)

Ljubljana, 20. maja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v soboto, 20. maja.

RADENCI - Kenijec Laban Cheruiyot s časom 2:20:39 in Hrvatica Jasmina Ilijaš s 3:00:32 sta zmagala v teku na 42 km na 41. maratonu Treh src v Radencih. Cheruiyot je do zmage na 42 km prišel v ciljnem sprintu, njegov rojak Mathew Kibet Kiptanui je zaostal le sekundo, četrti pa je bil najboljši Slovenec Matic Modic. Na 21 km sta zmagi odšli v Kenijo, naslova slovenskih prvakov pa sta osvojila drugouvrščena Anja Fink z 1:15:35 in Primož Kobe z 1:08:12, ki je bil četrti.

LJUBLJANA - Slovenska hokejska reprezentanta Aljoša Crnović in Nejc Stojan ostajata zmaja tudi v sezoni 2023/24, so sporočili iz ljubljanske Olimpije. Branilca sta trenutno z reprezentanco na svetovnem prvenstvu v Latviji, dres Olimpije pa bosta nosila tudi v naslednji sezoni.

LJUBLJANA - Nogometaši Olimpije so v zadnjem, 36. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 0:2 (0:1), Maribor in Bravo pa sta se razšla z neodločenim izidom 1:1 (0:0). V večernih tekmah so Radomlje z 1:0 (0:0) premagale Domžale, Koper pa je z 1:2 (1:0) izgubil proti Muri, tako da je zadnje mesto v evropskih tekmovanjih pripadlo četrtouvrščenim Domžalčanom. Ob njih bodo Slovenijo v Evropi predstavljali še prvak Olimpija, drugouvrščeno Celje in tretjeuvrščeni Maribor.

BAKU - Bolgarka Borjana Kalejn je na prvenstvu v Bakuju postala nova evropska prvakinja v ritmični gimnastiki v mnogoboju. Edina slovenska finalistka Jekaterina Vedenejeva je danes tekmovala zelo lepo in brez napak, na koncu pa so ji dobri nastopi - tako kot že na lanskem EP - prinesli končno šesto mesto.

SKOPJE - S posamičnimi in ekipnimi preizkušnjami v sprintu na divjih vodah se je v Skopju končalo evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah. Slovenski tekmovalci so se tudi zadnji dan izkazali. Anže Urankar in kajakaška ekipa sta osvojila zlato, kajakašica Ana Šteblaj in kanuist Blaž Cof srebro, kajakaš Nejc Žnidarčič pa bron.

DURBAN - Najboljši slovenski namiznoteniški igralec Darko Jorgić je uspešno začel nastope na svetovnem prvenstvu v Durbanu. Štiriindvajsetletni Hrastničan je leto dni starejšega Argentinca Horacia Cifuentesa premagal s 4:1. Danes sta prvi krog uspešno preskočili tudi Katarina Stražar in Ana Tofant, ki sta med dvojicami s 3:2 premagali tajsko navezo Suthasini Sawettabut - Orawan Paranang.

SALT LAKE CITY - V Salt Lake Cityju se ta konec tedna s tekmami v balvanskem plezanju nadaljuje svetovni pokal v športnem plezanju. Slovenci v Utahu nastopajo oslabljeni, saj manjkajo Janja Garnbret, Mia Krampl, Anže Peharc in Luka Potočar. Skozi sinočnje kvalifikacije se je od Slovencev v današnji polfinale najboljše dvajseterice prebila le Katja Debevec.

MÜNCHEN - Nekdanji znani španski košarkar Jorge Garbajosa je novi predsednik združenja Fiba Europe. Na volilni skupščini v Münchnu je na tem položaju zamenjal Turka Turgaya Demirela, ki je bil prvi mož evropske košarkarske družine zadnjih devet let. Izvolili so tudi 23 članov izvršnega odbora, med njimi pa bo še naprej Matej Erjavec.

NOTTINGHAM - Nogometaši Manchester Cityja so postali angleški prvaki, potem ko je Arsenal v 37. krogu danes izgubil proti Nottingham Forestu z 0:1. To pomeni, da imajo meščani na vrhu lestvice neulovljivo prednost, osvojili pa so deveti naslov v zgodovini kluba.

BRUSELJ - Šef kolesarske ekipe Soudal-Quick Step Patrick Lefevere je v pogovoru za belgijsko televizijsko postajo RTBF, ki ga citira za kolesarstvo specializirani portal VeloNews, potrdil, da njegov varovanec Remco Evenepoel letos ne bo nastopil na dirkah po Franciji in Španiji.

zza/alz/lr/ad/jz/nem/lr
© STA, 2023