Pregled - Slovenija, 20. 5. (sobota)

Ljubljana, 20. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 20. maja.

LJUBLJANA - Parlamentarni odbor za finance je za sprejem na plenarni seji, ki se začne v ponedeljek, pripravil predloga rebalansa letošnjega državnega proračuna ter novele zakona o izvrševanju proračunov za leti 2023 in 2024. Rebalans je po pojasnilih državne sekretarke na finančnem ministrstvu Saše Jazbec potreben predvsem zaradi reorganizacije vlade, obenem pa so se pokazale manjše potrebe po državni pomoči zaradi energetske draginje. Vlada predlaga, da se odhodki znižajo za 609 milijonov evrov na nekaj manj kot 16,1 milijarde evrov, prihodkov pa po novem pričakuje 13,1 milijarde evrov oz. 233 milijonov evrov manj kot doslej. Proračunski primanjkljaj naj bi se tako znižal za 376 milijonov evrov na 2,9 milijarde evrov oz. 4,5 odstotka BDP. V opoziciji so do načrtov kritični, saj da so sredstva razporejena neučinkovito.

LJUBLJANA/CELJE - Obeležili smo šesti svetovni dan čebel, ki so ga ZN razglasili prav na pobudo Slovenije. Tokrat je v ospredju poziv k do opraševalcev prijazni kmetijski pridelavi. Osrednji mednarodni dogodek je Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo pripravila že v petek, v Sloveniji pa je bil osrednji dogodek v Celju v okviru čebelarskega praznika, ki ga je organizirala Čebelarska zveza Slovenije. V sredo bodo v predsedniški palači v Ljubljani podelili nagrado zlata čebela, najvišjo državno nagrado na področju promocije, ohranjanja in raziskav čebel in drugih opraševalcev.

MARIBOR/PTUJ/MURSKA SOBOTA - Zaradi obilnega deževja v minulih dneh in razmočenega terena so gasilci, vojaki in drugi sodelujoči na vzhodu in severovzhodu države posredovali tudi danes. Po do zdaj zbranih podatkih se je sprožilo 18 novih plazov, sedem intervencij pa je bilo zaradi posledic vodne ujme. Pri sanaciji posledic plazov je bilo aktiviranih 17 gasilskih enot. Pri odpravljanju posledic deževja sodeluje tudi 77 pripadnikov slovenske vojske z delovnimi stroji.

LJUBLJANA - Prihodnje leto bodo odgovorni po oceni ministra za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra prvič lahko tehtali, ali je na voljo dovolj informacij za odločanje o drugem bloku krške nuklearke. Gre med drugim za podatke glede cene investicije, primernosti dobaviteljev, časovnih rokov in cene elektrike iz jedrske elektrarne. Ali bo odločitev 2025, 2026 ali 2027, bomo videli, je minister povedal v pogovoru za Delovo Sobotno prilogo. Glede zagotavljanja energetske samozadostnosti po koncu energetske rabe premoga z 2033 je ocenil, da Slovenijo čaka deset let negotovosti. Država želi ob tem na kratek rok spodbuditi čim večjo solarizacijo.

PLITVICE - Nad območjem na meji med Karlovško in Ličko-senjsko županijo na Hrvaškem je nekaj po poldnevu z radarjev izginilo športno motorno letalo Cirrus 20, ki je bilo na letu iz Maribora v Pulj. Pristojni so sprožili obsežno operacijo iskanja in reševanja, v kateri je ob pomoči vojaškega helikopterja in brezpilotnih letalnikov sodelovalo okoli 120 oseb. Po več urah iskanja na neprehodnem terenu in v slabem vremenu so ostanke letala našli. Poteka ogled lokacije, uradnih podrobnosti še ni. Po neuradnih informacijah medijev so bile v letalu tri osebe, letalo naj bi bilo registrirano na Nizozemskem, v Maribor naj bi priletelo iz Avstrije.

BENETKE - Za širšo javnost je vrata odprl 18. mednarodni arhitekturni bienale. Kuratorka, gansko-škotska arhitektka Lesley Lokko, si je letošnjo razstavo, ki bo na ogled do 26. novembra, zamislila kot Laboratorij prihodnosti. Svoje prispevke je pripravilo 89 udeležencev, od tega polovica iz Afrike in afriške diaspore. Slovenski paviljon so na bienalu odprli v četrtek. V njem skupina arhitektov tematizira ekologijo v arhitekturi.

LIPICA - Letošnji dogodek Dan lipicanca je posvečen pomembni prelomnici za Kobilarno Lipico in reji lipicanca, zato mu tokrat posvečajo dvodnevno prireditev. Ministrica za kulturo Asta Vrečko je ob tej priložnosti Kobilarni Lipica slovesno podelila certifikat Unesca, saj je bila konec lanskega leta tradicija reje lipicanca uvrščena na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. Dogajanje v Lipici, ki bo potekalo tudi v nedeljo, zaznamujejo ogledi posestva in treningov, vožnja z vpregami, prijateljska mednarodna tekma vožnje vpreg, različne delavnice, program za otroke in glasbeni nastopi.

RADENCI - Radenci so gostili 41. maraton Treh src, ki so ga sestavljali maratonski tek, polmaraton - ta je štel tudi za državno prvenstvo, teka na pet in 10 kilometrov, nordijska hoja ter tek otrok in tek s psi. Vse skupaj se je športnega praznika udeležilo okoli 7500 aktivnih udeležencev, od tega 2500 tekačev. V maratonu sta slavila Kenijec Laban Cheruiyot in Hrvatica Jasmina Ilijaš. Na 21 kilometrov sta zmagi odšli v Kenijo, naslova slovenskih prvakov pa sta osvojila drugouvrščena Anja Fink in Primož Kobe, ki je bil četrti. Zaradi poplav so morali organizatorji nekoliko spremeniti traso, predvsem za nordijsko hojo.

LJUBLJANA/MARIBOR - S 36. krogom se zaključuje letošnje tekmovanje v najvišjem razredu slovenskega ligaškega nogometa. Ljubljanska Olimpija si je že pred časom zagotovila naslov prvaka in s tem tudi igranje v kvalifikacijah za ligo prvakov. Z zmago 2:0 prav proti Olimpiji si je medtem Celje v zadnjem krogu zagotovilo drugo mesto na lestvici in igranje v 2. krogu kvalifikacij konferenčne lige. Najbolj trofejni slovenski klub Maribor je medtem remiziral z ljubljanskim Bravom in bo tako sezono končal na tretjem mestu ter bo nastopil v 1. krogu kvalifikacij konferenčne lige.

jes/jes
© STA, 2023