Pregled - svet, 20. 5. (sobota)

Ljubljana, 20. maja - Pregled dogodkov v svetu v soboto, 20. maja.

HIROŠIMA - Voditelji G7 so drugi dan vrha sprejeli izjavo, v kateri so se zavzeli za zmanjšanje gospodarske odvisnosti od Kitajske. Peking so pozvali k pritisku na Rusijo, naj konča vojno v Ukrajini. Skupina G7 se je v skupni izjavi prvič zavezala k jedrski razorožitvi. Voditelji so obsodili grožnjo Rusije, da bo v vojni proti Ukrajini uporabila jedrsko orožje, ter izrazili zaskrbljenost zaradi kitajske jedrske oborožitve.

MOSKVA/PEKING - Odločitve, sprejete na vrhu skupine G7, so namenjene poskusom obvladovanja Rusije in Kitajske, se je danes na sklepe voditeljev sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav odzval ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Kitajska pa je zahodne države obtožila vmešavanja v njene notranje zadeve, vključno s Tajvanom.

HIROŠIMA - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je udeležil vrha G7, kjer je imel ob robu številna srečanja z voditelji, ki se jim je zahvalil za obljubo o dobavi vojaških letal Ukrajini. Danes bo mir bližje, je ob prihodu dejal Zelenski, ki je v petek pozdravil odločitev Bele hiše, da državam omogoči dobavo naprednih vojaških letal F-16 Ukrajini in podpre usposabljanje za ukrajinske pilote. Prvič od začetka ruske invazije se je Zelenski sešel tudi z indijskim premierjem Narendro Modijem.

MOSKVA - Če bodo zahodne države Ukrajini dobavile bojna letala F-16, bodo tvegale ogromno, je opozoril namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksander Gruško. Opozoril je, da se zahodne države še vedno držijo scenarija eskalacije, pri tem pa so izpostavljene velikanskemu tveganju. Kot je dodal, bodo to upoštevali pri svojih načrtih, saj imajo vsa potrebna sredstva za dosego zastavljenih ciljev.

BAHMUT - Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je sporočil, da so njegove enote zavzele mesto Bahmut na vzhodu Ukrajine, kjer spopadi potekajo od lanskega poletja. V Kijevu so navedbe zanikali in sporočili, da se boji nadaljujejo. Kot je sporočil Prigožin, ki je v sporu z rusko vojsko, je operacija za zavzetje Bahmuta trajala 224 dni, na fronti pa so bili na ruski strani samo njegove enote. Dodal je, da bodo do 25. maja mesto predali ruski vojski.

KIJEV - Ukrajinska zračna obramba je nad ukrajinsko prestolnico ponoči sestrelila več brezpilotnih bojnih letalnikov, so sporočile ukrajinske oblasti in opozorile, da gre za že enajsti ruski zračni napad na Kijev od začetka maja. Ukrajinske letalske sile so sporočile, da je bilo na območju Kijeva sestreljenih skupno 18 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. To noč je agresor izvedel še en obsežen napad z brezpilotnimi letali, je dejal vodja vojaške uprave v Kijevu Sergej Popko.

HIROŠIMA/WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je izrazil prepričanje, da je kljub težavnim pogajanjem o dvigu zgornje meje ameriškega dolga še vedno mogoče preprečiti nesposobnost odplačevanja obveznosti ZDA. Ob robu vrha G7 v Hirošimi je opozoril, da ne bo sprejel skrajnih zahtev republikancev, a poudaril, da je optimist glede možnosti dogovora. Kongresni republikanci so v petek prekinili pogajanja o znižanju meje javnega dolga, a so se pogovori nekaj ur pozneje spet nadaljevali.

PODGORICA - V parlamentu v Podgorici je prisegel novi črnogorski predsednik Jakov Milatović, tretji predsednik od razglasitve neodvisnosti Črne gore leta 2006. Dejal je, da bo predsednik vseh državljanov, ne glede na njihovo politično, narodno ali versko pripadnost. Kot glavno prioriteto je izpostavil pospešitev pridruževanja Črne gore EU in regionalno sodelovanje. Z Milatovićevo prisego se je končala 30-letna vladavina dosedanjega predsednika Mila Đukanovića.

PLITVICE - Nad območjem na meji med Karlovško in Ličko-senjsko županijo na Hrvaškem je nekaj po poldnevu z radarjev izginilo športno motorno letalo Cirrus 20, ki je bilo na letu iz Maribora v Pulj. Pristojni so sprožili obsežno operacijo iskanja, v kateri je ob pomoči vojaškega helikopterja in brezpilotnih letalnikov sodelovalo okoli 120 oseb. Po več urah iskanja na neprehodnem terenu in v slabem vremenu so ostanke letala našli. Poteka ogled lokacije, uradnih podrobnosti še ni. Po neuradnih informacijah medijev so bile v letalu tri osebe, letalo naj bi bilo registrirano na Nizozemskem, v Maribor naj bi priletelo iz Avstrije.

ŽENEVA - Svetovna zdravstvena organizacija je vzpostavila mednarodno mrežo, ki bo pomagala hitro odkrivati nevarnost nalezljivih bolezni, kot je covid-19, in izmenjevati informacije za preprečevanje njihovega širjenja. Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je pozdravil ambiciozne cilje nove mreže in dejal, da bi lahko bistveno prispevala k svetovni zdravstveni varnosti.

LONDON - Podnebne spremembe bodo prizadele tudi ljubitelje kave. Zaradi globalnega segrevanja naj bi se namreč do leta 2100 obseg površin, primernih za gojenje kavovca, tudi v primeru doseženih svetovnih temperaturnih ciljev skrčil za 54 odstotkov, navaja poročilo britanske nevladne organizacije Christian Aid.

WASHINGTON - Ameriška vesoljska agencija Nasa je dve leti po tem, ko je podjetje SpaceX Elona Muska dobilo pogodbo za prevoz astronavtov na površje Lune, za izdelavo drugega lunarnega pristajalnega plovila izbrala konkurenčno vesoljsko podjetje Blue Origin milijarderja Jeffa Bezosa.Lunarni modul Blue Origin je Nasa izbrala za misijo Artemis 5, ki je trenutno načrtovana za leto 2029. Podjetje bo moralo najprej dokazati, da lahko varno pristane na Luni brez posadke.

jes/vb/jes
© STA, 2023