Pregled - šport, 17. 5. (sreda)

Ljubljana, 17. maja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v sredo, 17. maja.

MANCHESTER - Nogometaši Manchester Cityja so drugi finalisti nogometne lige prvakov. Angleži so na povratni polfinalni tekmi v Manchestru premagali branilca naslova Real Madrid s 4:0 (2:0). V finalu, ki bo 10. junija v Istanbulu, se bodo merili z Interjem, ki je s skupnim izidom 3:0 izločil Milan.

MILANO - Nemec Pascal Ackermann (UAE Team Emirates) je zmagovalec 11. etape kolesarske dirke po Italiji, potem ko je bil najboljši po sprintu glavnine. Slovenski as Primož Roglič je v drugem delu etape padel, a jo dobro odnesel in etapo od Camaioreja do Tortone (219 km) končal v času glavnine. V skupnem seštevku vodi Thomas, ki ima pred najbližjim zasledovalcem Rogličem dve sekundi prednosti.

APELDOORN - Slovenske odbojkarice na mivki so v nizozemskem Apeldoornu uspešno začele nastope v kvalifikacijah za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Parizu. Uvodoma so bile z 2:0 v zmagah boljše od Estonk.

SAN REMO - Jadralci na evropskem prvenstvu razreda 470 v italijanskem San Remu so odjadrali tri plove ter s tem končali kvalifikacije. Obe naši posadki, Tina Mrak in Jakob Božič ter mladinca Martin Fras in Mija Škerlavaj, sta se po petih odjadranih plovih uvrstili v srebrno skupino. Tina Mrak in Jakob Božič sta po današnjem dnevu na 34. mestu v skupni uvrstitvi in na 25. mestu med evropskimi posadkami. Martin Fras in Mija Škerlavaj sta na 51. mestu skupno in 40. med Evropejci.

LJUBLJANA - Slovenska teniška zveza Tenis Slovenija je sporočila, da bo letos organizirala ženski turnir WTA na drugi lokaciji kot prej. Kot je znano že nekaj časa, turnirja ne bo v Portorožu, kot je bil v zadnjih letih, ampak bo v Ljubljani. Uradni naziv turnirja bo tako Zavarovalnica Sava Ljubljana. Kot so pojasnili pri Tenisu Sloveniji, bo turnir kot doslej potekal drugi teden septembra, od 10. do 17. septembra. Ker pa bodo igrali v parku Tivoli, bo tokrat podlaga peščena.

SLOVENSKE KONJICE - Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je izgubila tudi drugo prijateljsko tekmo proti Madžarski v okviru priprav za nastop na evropskem prvenstvu, ki bo med 15. in 25. junijem v Ljubljani. Po torkovem porazu v Celju s 64:87 je danes v Slovenskih Konjicah klonila z 62:94 (12:29, 33:54, 50:72). V slovenski izbrani vrsti je bila najbolj učinkovita Teja Oblak, ki je v 25 minutah dosegla 26 točk.

SKOPJE - Slovenski kajakaš Simon Oven je uvodni dan evropskega prvenstva v spustu v Skopju osvojil srebro v klasični preizkušnji. Oven je s časom 9:24,74 minute zaostal le za Francozom Maxenceom Barouhom, ki ga je prehitel za 3,75 sekunde. Bron je osvojil zmagovalčev rojak Quentin Bonnetain.

LJUBLJANA - Igralci Maribora so drugi finalisti namiznoteniškega državnega prvenstva. V odločilni, tretji polfinalni tekmi končnice 1. SNTL je Maribor doma premagal Fužinar Inter Diskont s 4:2.

MARIBOR - Vaterpolisti Ljubljane Slovana so drugi finalisti vaterpolskega državnega prvenstva. Na odločilni tretji tekmi polfinala so Ljubljančani v Mariboru premagali Branik z 12:6 in se tako v finale prebili z 2:1 v zmagah. Matija Bernard Čanč je bil s štiri goli najboljši strelec zmagovalcev in tekme.

RIGA - Latvijski hokejisti so na domačem svetovnem prvenstvu elitne skupine v Rigi premagali Norvežane z 2:1, medtem ko so bili Kanadčani v drugem obračunu skupine B boljši od Kazahstancev s 5:1. V tej skupini igra tudi Slovenija, po treh porazih proti Švici, Kanadi in Norveški se bo v četrtek ob 15.20 pomerila s Češko. V skupini A v Tampereju so Američani po štirih tekmah še naprej 100-odstotni, njihova zadnja žrtev so bili naši severni sosedi Avstrijci, ki so izgubili z 1:4. Na drugem današnjem dvoboju so Finci pred domačimi gledalci dosegli drugo zmago, po Nemcih so na kolena položili še Francoze in zmagali s 5:3.

LJUBLJANA - Rokometaši nemškega Magdeburga in francoskega PSG so se uvrstili na zaključni turnir evropske lige prvakov, ki bo 17. in 18. junija v Lanxess Areni v Kölnu. Magdeburg je v dveh četrtfinalnih dvobojih izločil poljsko Wislo iz Plocka s skupnim izidom 52:50, razvpita pariška ekipa pa nemški Kiel s 63:56. V četrtek bosta na sporedu še dve četrtfinalni tekmi. Barcelona bo tekmo proti danskemu Gudmeju začela s prednostjo sedmih golov, na poljsko-madžarskem obračunu Kielce - Veszprem pa se je prva tekma končala z neodločenim izidom 29:29.

IMOLA - Dirka svetovnega prvenstva formule 1 v Imoli konec tedna je zaradi slabega vremena odpovedana, je vodstvo F1 sporočilo na svoji spletni strani, na kateri so fotografije z obilico vode na in ob stezi. Dodali so, da so se za ta korak odločili zaradi varnosti navijačev, moštev in organizatorjev samih.

DENVER - Košarkarji moštva Denver Nuggats so na prvi tekmi finala zahodne konference severnoameriške lige NBA ugnali Los Angeles Lakers s 132:126. Kljub vodstvu z 21 točkami v tretji četrtini so se v zadnji minuti tresli za zmago, saj so se gostitelji približali na tri točke zaostanka. V finalu vzhoda igrata Miami in Boston, prva tekma pa bo na sporedu v noči na četrtek po slovenskem času.

ad/lr/alz/jz/ag/lr
© STA, 2023