Pregled - Slovenija, 17. 5. (sreda)

Ljubljana, 17. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 17. maja.

MARIBOR/ŠENTILJ/PTUJ - Deževje, ki je minule dni zajelo državo, se je umirilo, posledice nalivov pa so po dosedanjih podatkih najhujše na vzhodu države. Ponoči so poplavljali številni manjši vodotoki in reke v severovzhodni Sloveniji ter Krka. Po podatkih centra za obveščanje se je sprožilo 145 plazov, aktiviranih je bilo 187 gasilskih enot. Zaprtih je tudi več cest. Gasilci so pomagali odpravljati posledice obilnega deževja na območjih regijskih centrov za obveščanje Ptuj, Maribor, Celje, Murska Sobota in Novo mesto. Najhuje je na območju od Ormoža do Šentilja, kjer je na pomoč priskočila tudi Slovenska vojska. Minister za obrambo Marjan Šarec, ki si je ogledal razmere na terenu, je izrazil zadovoljstvo s hitrostjo in učinkovitostjo ukrepanja. Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je v izjavi po obisku pri Forminu dejal, da je že jasno, da bo škoda po ujmi presegla mejo, ki je določena v zakonu o odpravi posledic naravnih nesreč, tako da bo država občinam in oškodovancem pomagala pri njeni sanaciji.

LJUBLJANA - Po protestih kmetov so predstavniki kmetijskih organizacij in ministrstva sedli za pogajalsko mizo. Pogajanja glede zahtev kmetov, med drugim o velikosti območij Natura 2000 in predlogu zakona o zaščiti živali, po navedbah sindikata kmetov niso prinesla napredka. Na kmetijskem ministrstvu so medtem ocenili, da je bilo nadaljevanje pogovorov in zaznan premik pri nekaterih vsebinskih delih razumeti kot spodbuda in pozitiven pristop obeh strani k cilju iskanja rešitev v korist kmetov. O Naturi 2000 se bodo še pogovarjali, glede želenih zakonskih sprememb bo vlada mnenje sprejela v četrtek. Pogajanja bodo nadaljevali prihodnji teden.

LJUBLJANA - Na odločitev vlade, ki je preklicala sklep o razglasitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, se vrstijo ostri odzivi iz vrst opozicije. Predsednik SDS Janez Janša je na Twitterju zapisal, da gre za zavržno odločitev, s katero da je vlada "napovedala novo državljansko vojno". Po mnenju predsednika NSi Mateja Tonina pa ne gre za vprašanje, kdo je bil na pravi strani zgodovine, ampak za osnovno civilizacijsko normo in pietetno dejanje. V Gibanju Svoboda so ogorčeni nad Janševimi zapisi. Kot opozarjajo, takšne izjave predstavljajo poziv k nasilju ter novim delitvam in nestrpnosti.

LJUBLJANA - Člani skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) so na ustanovni seji z 61 od 94 oddanih glasov za predsednika GZS za naslednje štiriletno mandatno obdobje znova izvolili Tiborja Šimonko, člana uprave Skupine Sij. Stabilno GZS vidim kot poroka za stabilno gospodarstvo, je dejal po ponovni izvolitvi. Med fokusi svojega naslednjega mandatnega obdobja je izpostavil nadaljevanje socialnega dialoga, stabilno, konkurenčno in predvidljivo poslovno okolje, strateški razvoj s poudarkom na zelenem in digitalnem prehodu ter internacionalizacijo.

BRUSELJ - Evropska komisija je dala madžarski naftni družbi Mol soglasje za prevzem družbe OMV Slovenija, ki ima po državi 119 bencinskih servisov. Pogoj je prodaja 39 bencinskih servisov po Sloveniji skupini Shell, na katero je Mol pristal v postopku potrjevanja posla in s katerim bodo imeli slovenski potrošniki po besedah izvršne podpredsednice komisije Margrethe Vestager še naprej dostop do goriva po konkurenčnih cenah. Madžari imajo v Sloveniji že zdaj 53 bencinskih servisov. Daleč največji ponudnik je Petrol s 318 prodajnimi enotami.

REYKJAVIK - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v govoru na vrhu Sveta Evrope ostro obsodila rusko agresijo na Ukrajino, njenim prebivalcem pa zagotovila nadaljnjo pomoč Slovenije. Podprla je prizadevanja, da bi odgovorni za zločine v Ukrajini zanje tudi odgovarjali. Kot pomemben korak pri tem je izpostavila vzpostavitev registra škode v Ukrajini. Iz urada predsednice so sporočili, da je Slovenija med 40 od 46 držav članic SE, ki so vzpostavitev registra podprle.

LJUBLJANA - Kampanja za nestalno članstvo v Varnostnem svetu ZN je Slovenijo vrnila na svetovni zemljevid, je na seji odbora DZ za zunanjo politiko (OZP) menila zunanja ministrica Tanja Fajon. Dejala je, da gre za nacionalni projekt, na katerega bomo lahko v primeru uspeha vsi ponosni. Ob tem je pozvala k združitvi naporov za uspeh kandidature v zadnjih tednih kampanje.

LJUBLJANA - Parlamentarna komisija, ki preiskuje sume nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije, se je za zaprtimi vrati sestala na prvi redni seji. Predsednik komisije Miha Lamut (Svoboda) je sejo označil za zelo produktivno, po njegovih besedah so začrtali prva preiskovalna dejanja ter določili prvi seznam prič. O tem bo sicer spregovoril tudi na novinarski konferenci v četrtek. V SDS vladi Roberta Goloba ob tem znova očitajo politične pritiske na policijo, kar po njihovem mnenju dokazujeta pismi nekdanje notranje ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar in nekdanjega šefa policije Boštjana Lindava.

LJUBLJANA - Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han se je z ministrom za zunanjo trgovino in ekonomsko sodelovanje Bosne in Hercegovine Stašem Košarcem pogovarjal o priložnostih za krepitev sodelovanja. Ob tem se je med drugim zavzel za zmanjšanje birokratskih postopkov in enakopravno obravnavno slovenskih podjetij v BiH.

LJUBLJANA - Mednarodni dan boja proti homofobiji, bifobiji in transfobiji poteka pod geslom Vedno skupaj: Združeni v raznolikosti. Ta nas opominja, da se vsi, ne glede na to, kdo smo, koga ljubimo in kako se vidimo, rodimo svobodni in z enakimi pravicami in dostojanstvom, sporoča EU. V ZN dodajajo, da se o človekovih pravicah ni mogoče pogajati. Po mnenju varuha človekovih pravic Petra Svetine pa je ob dnevu pomembno, da v različnih delih družbe vsak na svojem področju gojimo kulturo strpnosti in vključevanja.

LJUBLJANA - Društvo slovenskih književnih prevajalcev ob 70. obletnici do sobote na generalni skupščini Evropskega sveta združenj književnih prevajalcev CEATL gosti več kot 40 delegatov in delegatk književnoprevajalskih društev iz vse Evrope. Ob konferenci bosta potekala še dva javna dogodka, v četrtek in petek. Prvi bo nosil naslov Čez meje jezika v brezmejnost sveta - Izbrani glasovi slovenske književnosti, drugi pa Književno prevajanje med domišljijo in "botizacijo".

jes/jes
© STA, 2023