Pregled - svet, 17. 5. (sreda)

Ljubljana, 17. maja - Pregled dogodkov v svetu v sredo, 17. maja.

ISTANBUL/KIJEV/MOSKVA/NEW YORK - Rusija in Ukrajina sta za dva meseca podaljšali sporazum o izvozu ukrajinskega žita preko Črnega morja, ki velja od julija lani, je en dan pred iztekom veljavnosti sporazuma sporočil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. V Kijevu so se ZN in Turčiji zahvalili za posredovanje, v Moskvi pa so opozorili na neskladja pri izvajanju sporazuma. Podaljšanje sporazuma je pozdravil tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

REYKJAVIK - Na vrhu Sveta Evrope v Reykjaviku so vzpostavili register škode, ki jo je v Ukrajini povzročila ruska agresija. Registru, ki pomeni prvi korak do mednarodnega odškodninskega mehanizma za žrtve ruske agresije, se je pridružilo 40 od 46 držav članic Sveta Evrope, med njimi tudi Slovenija, tri pa so izrazile namero. Slovenijo je na vrhu zastopala predsednica republike Nataša Pirc Musar.

BRUSELJ - Prihodnje volitve poslancev Evropskega parlamenta bodo od 6. do 9. junija prihodnje leto, je sporočilo švedsko predsedstvo Sveta EU. To pomeni, da bodo v Sloveniji volitve v nedeljo, 9. junija 2024. Datum bodo prihodnji ponedeljek formalno potrdili še ministri na zasedanju Sveta EU.

BRUSELJ - Evropska komisija je predstavila predlog najobsežnejše reforme evropske carinske unije od njene vzpostavitve, ki med drugim prinaša več preglednosti pri spletnih nakupih. V skladu s predlogom bi carinske dajatve plačevali tudi za blago, katerega vrednost je nižja od 150 evrov. Obenem Bruselj predlaga vzpostavitev evropskega carinskega organa.

BUDIMPEŠTA/BRUSELJ - Madžarska blokira sprostitev dodatnih 500 milijonov evrov sredstev EU za kritje stroškov orožja za Ukrajino, so sporočili iz Budimpešte in Bruslja. Madžarska naj bi novemu izplačilu nasprotovala, ker meni, da bi morala EU ta sredstva nameniti podpori partnerjem po vsem svetu in ne le Ukrajini. Razlog za blokado je tudi to, da je Kijev madžarsko banko OTP uvrstil med mednarodne sponzorje vojne v Ukrajini.

KIJEV/MOSKVA/WASHINGTON - Ruske oblasti so v torek zanikale, da so ukrajinske sile sestrelile šest ruskih hipersoničnih raket kinžal. Ob tem so dodale, da so njihove rakete uničile enega od dveh ameriških sistemov zračne obrambe patriot v Ukrajini. ZDA so priznale, da so ruske rakete zadele sistem, a naj bi ga le poškodovale. Kijev medtem trdi, da je sistem še operativen, kar so kasneje potrdili tudi v ZDA.

KIJEV - Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je na srečanju s kitajskim posebnim odposlancem Li Huijem poudaril pomen ozemeljske celovitosti svoje države, je sporočilo ukrajinsko zunanje ministrstvo. Ob tem je pohvalil pomen kitajskih prizadevanj za posredovanje v konfliktu v Ukrajini. Kitajski posebni odposlanec naj bi v prihodnjih dneh obiskal še Francijo, Nemčijo in Poljsko.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je pred odhodom na Japonsko, kjer se bo konec tedna udeležil vrha držav G7, izrazil prepričanje, da bo ZDA uspelo doseči dogovor o povišanju zgornje dovoljene meje javnega dolga, s čimer bi se država izognila plačilni nesposobnosti. Zaradi pogajanj na to temo s predstavniki republikanske in demokratske stranke je predsednik ZDA odpovedal napovedana obiska v Avstraliji in Papui Novi Gvineji.

RIM/BOLOGNA - Število smrtnih žrtev neurja in poplav, ki so prizadele italijansko deželo Emilija-Romanja, se je povzpelo na osem, je sporočil predsednik dežele Stefano Bonaccini. Opozoril je, da več ljudi še vedno pogrešajo, doslej pa naj bi evakuirali že več kot 13.000 ljudi. Iz kabineta predsednice vlade Giorgie Meloni so sporočili, da bo 23. maja potekalo izredno zasedanje italijanske vlade na to temo.

ZAGREB - Na Hrvaškem zaradi obilnih padavin, ki od nedelje povzročajo poplave, še naprej naraščajo reke Kolpa, Korana, Sava in Una. V torek zvečer je začelo poplavljati tudi v Zagorju in v bližini Šibenika, najhuje pa je v Karlovcu in v Hrvatski Kostajnici, kjer se je voda že prebila do središča mesta. Zaradi poplav so na Hrvaškem v štirih dneh angažirali in na teren poslali 2872 gasilcev in 1043 gasilskih vozil.

BIHAĆ - Reka Una, ki ogroža Hrvatsko Kostajnico na vzhodu Hrvaške, že od ponedeljka poplavlja tudi območja v zahodnem delu Bosne in Hercegovine. Prestopila je bregove v večjem delu Bosanske Krupe in poplavila številne objekte. Zaradi poplav so poleg Kulen Vakufa in Sanskega mosta razglasili stanje naravne nesreče še v Bihaću, občini Bosanski Novi ter v Bosanski Krupi, evakuirati pa so morali več deset ljudi.

BEOGRAD - Vsa elektronska sporočila o podtaknjenih bombah, ki jih je davi v srbski prestolnici Beograd prejelo več kot sto osnovnih in srednjih šol, so bila lažna, so potrdili na srbskem notranjem ministrstvu. Policija je pregledala vse šole in ugotovila, da so bila sporočila lažna.

ŽENEVA - Svetovna povprečna letna temperatura se bo v naslednjih petih letih verjetno prvič dvignila nad 1,5 stopnje Celzija glede na predindustrijske ravni, je opozorila Svetovna meteorološka organizacija (WMO). Lani je WMO verjetnost uresničitve te napovedi ocenila na nekaj manj kot 50 odstotkov, zdaj pa napoveduje 66-odstotno verjetnost.

ŽENEVA - Združeni narodi so sporočili, da bodo zaradi spopadov v Sudanu za zagotovitev nujne pomoči prebivalcem in več kot milijonu beguncev, ki bodo po pričakovanjih zbežali v sosednje države, letos potrebovali več sredstev - približno 2,95 milijarde evrov.

QUITO - Ekvadorski predsednik Guillermo Lasso je sredi novega poskusa njegove odstavitve s strani opozicije razpustil parlament. Kot je pojasnil, je to storil zaradi "hude politične krize in nacionalnih pretresov". Državni volilni organ bo sedaj moral razpisati nove predsedniške in parlamentarne volitve, do takrat pa bo Lasso vladal z odloki, ki naj bi jih preverjalo ustavno sodišče.

lkr/msc/vr/rp/rpe/vb/tib/blm/sk/lkr
© STA, 2023