Pregled - šport, 16. 5. (torek)

Ljubljana, 16. maja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v torek, 16. maja.

RIGA - Slovenska hokejska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu elitne skupine v Latviji doživela tretji poraz. V Rigi je izgubila z Norveško z 0:1. Po dnevu premora bo Slovenija naslednjo tekmo igrala v četrtek, tekmec pa bo Češka.

FIRENCE - Danec Magnus Cort je zmagovalec deževne in hladne 10. etape kolesarske dirke po Italiji. Na trasi od Scandiana do Viareggia je bil najboljši iz ubežne skupine. Vodilni v skupnem seštevku je ostal Britanec Geraint Thomas, z dvema sekundama zaostanka pa mu sledi slovenski as Primož Roglič, ki je etapo varno končal v razredčeni glavnini.

LJUBLJANA - Polfinalna para košarkarske lige Nova KBM sta GGD Šenčur - Cedevita Olimpija in Krka - Helios Suns. Na današnjih odločilnih tretjih četrtfinalnih tekmah so Šenčurjani premagali Ilirijo s 87:72, Novomeščani pa so bili boljši od Term Olimia s 97:82. GGD Šenčur in Cedevita Olimpija bosta prvo polfinalno tekmo v seriji na dve zmagi odigrala v petek, 19. maja, Krka in Helios pa dan pozneje.

CELJE - Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je s porazom začela niz prijateljskih tekem pred evropskim prvenstvom, ki bo v Ljubljani od 15. do 25. junija. V Celju je morala priznati premoč Madžarski, ki je zmagala s 87:64. Izbranke grškega selektorja Slovenije Georgiosa Dikaiulakosa bodo imele že v sredo priložnost za revanšo; z Madžarkami se bodo ob 18. uri srečale v Slovenskih Konjicah.

PARIZ - Po Kaji Juvan sta prvi oviri na teniških turnirjih WTA 125 v Parizu in Firencah uspešno preskočili tudi Tamara Zidanšek in Dalila Jakupovič. Zidanšek je premagala domačinko Lois Boisson, 495. na lestvici WTA, s 6:4, 6:4, Jakupovič pa Mehičanko Fernando Contreras Gomez s 6:3 in 6:1. Juvan je bila v treh nizih boljša od 56. igralke na svetu, Američanke Claire Liu.

MILANO - Nogometaši milanskega Interja so prvi finalisti te sezone lige prvakov. Na povratni polfinalni tekmi so modro-črni premagali mestnega tekmeca Milan z 1:0 (0:0). Prvo tekmo je Inter dobil z 2:0. V finalu, ki bo 10. junija v Istanbulu, se bo Inter meril z boljšim iz dvoboja med Manchester Cityjem in Realom Madridom. Prva polfinalna tekma med tema dvema tekmecema se je končala z 1:1, povratna bo v sredo ob 21. uri.

DALLAS - Ekipa Dallas Stars je napredovala v finale zahodnega dela severnoameriške hokejske lige NHL, saj je na odločilni sedmi tekmi doma z 2:1 premagala Seattle Kraken. Za uvrstitev v veliki finale te sezone in Stanleyjev pokal bo Dallas igral z ekipo Vegas Golden Knights, ki je že prej s 4:2 v zmagah izločila Edmonton Oilers.

zzb/lr/tb/alz/jz/zzb
© STA, 2023