Pregled - svet, 16. 5. (torek)

Ljubljana, 16. maja - Pregled dogodkov v svetu v torek, 16. maja.

KIJEV - Ukrajinsko prestolnico so pretresli številni zračni napadi z raketami in droni. Po navedbah kijevskega župana Vitalija Klička so bili v napadih ranjeni trije ljudje in poškodovana ena večja zgradba. Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je dejal, da je zračna obramba sestrelila šest ruskih hipersoničnih raket.

KIJEV - Poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksandr Sirski je obiskal fronto v ukrajinskem mestu Bahmut, kjer že mesece potekajo srditi spopadi med ukrajinskimi in ruskimi silami. Ocenil je, da je mesto mišelovka za ruske vojake. Pozneje je namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar sporočila, da so ukrajinske sile v zadnjih dneh na obrobjih Bahmuta osvobodile približno 20 kvadratnih kilometrov ozemlja, v samem mestu pa napredujejo ruske sile.

REYKJAVIK - V Reykjaviku na Islandiji se je začel vrh Sveta Evrope (SE), ki se bo sklenil v sredo. Na njem bodo v luči vojne v Ukrajini države članice potrdile zavezanost temeljnim vrednotam organizacije in izrazile podporo Kijevu, med drugim pri uveljavljanju odgovornosti Rusije za vojne zločine in ustanovitvi registra škode. Slovenijo bo zastopala predsednica Nataša Pirc Musar.

LONDON - Leta 2022 so po vsem svetu zabeležili 883 usmrtitev, kar je največ po letu 2017, razkriva poročilo mednarodne nevladne organizacije Amnesty International (AI). Poročilo je največ usmrtitev zabeležilo na Bližnjem vzhodu in severu Afrike, skoraj 40 odstotkov pa je bilo izvršenih zaradi kaznivih dejanj, povezanih z drogami. Poročilo AI medtem poudarja tudi, da je šest držav lani delno ali v celoti odpravilo smrtno kazen.

BRUSELJ - Evropska komisija bo z vpletenimi državami sprožila formalno posvetovanje glede nadzora na notranjih schengenskih mejah, tudi v zvezi z avstrijskim nadzorom na meji s Slovenijo, izhaja iz danes objavljenega poročila o stanju schengenskega območja. Bruselj pri tem omenja možnost uporabe pravnih sredstev, če se potrdi, da nadzor ni sorazmeren.

ZAGREB/BIHAĆ - Po ponedeljkovih poplavah na severu Dalmacije na Hrvaškem pričakujejo, da bodo reke zaradi obilnih padavin prestopile bregove tudi v nekaterih drugih delih države. Zaradi obilnih padavin protipoplavne aktivnosti potekajo v več županijah, predvsem v okolici Zadra in Karlovca. Na poplave se ob pomoči vojske pripravljajo v Hrvatski Kostajnici na meji z Bosno in Hercegovino. Reka Una, ki zaradi obilnih padavin ogroža to območje, povzroča poplave tudi v zahodnem delu BiH. Največ dežja pričakujejo do srede, meteorologi pa napovedujejo padavine skoraj do konca meseca.

RIM - Italijanski deželi Emilija-Romanja in Marke ter druge dele italijanske jadranske obale je zajelo močno neurje. Zaradi nenadnih poplav so evakuirali več kot 900 ljudi, večino v pokrajini Ravenna, še okoli 200 pa v pokrajini Bologna. Neurje je ohromilo promet, zlasti železniški, v mestu Riccione pa je poplavilo bolnišnico. Na Tržaškem je medtem težave povzročala silovita burja s sunki nad 100 kilometrov na uro.

BRUSELJ - Finančni ministri držav članic EU so dokončno potrdili zakonodajo, s katero unija uvaja zakonodajni okvir za kriptosredstva, izdajatelje kriptosredstev in ponudnike storitev v zvezi s kriptosredstvi. Obenem otežuje izogibanje pravilom o preprečevanju pranja denarja s pomočjo kriptosredstev.

PARIZ - Francija od decembra preiskuje ameriško tehnološko družbo Apple. Razlog naj bi bilo njeno domnevno načrtovanje, da bodo njeni pametni telefoni po določenem času zastareli. To naj bi dosegli z omejevanjem njihovih popravil. Apple je v zvezi s tem v preteklosti že plačal odškodnino.

KIJEV - Predsednika ukrajinskega vrhovnega sodišča Vsevoloda Knjazeva so zaradi suma korupcije aretirali in priprli, so sporočili s posebnega ukrajinskega protikorupcijskega tožilstva. Prijeli so ga v okviru preiskave o podkupnini v višini 2,5 milijona evrov. Vodja protikorupcijskega urada Semen Krivonos je povedal, da je to največji primer korupcije, v katerega je vpletena sodna veja oblasti v Ukrajini.

WASHINGTON - Posebni tožilec John Durham je končal štiriletno preiskavo o morebitnih kršitvah FBI pri preiskovanju domnevnih povezav med Rusijo in predsedniško kampanjo Donalda Trumpa leta 2016 brez novih obtožnic. V poročilu, ki je bilo objavljeno v ponedeljek, Durham sicer kritizira FBI, vendar pa se napoved Trumpa o preiskavi zločinov stoletja ni uresničila.

WASHINGTON - Če kongres ne bo ukrepal, je še vedno verjetno, da bodo ZDA v začetku prihodnjega meseca - morda že 1. junija - ostale brez denarja za kritje svojih obveznosti, je v ponedeljek ponovila finančna ministrica ZDA Janet Yellen. Pogajanja ameriškega predsednika Joeja Bidna s kongresnimi voditelji, ki se še nadaljujejo, doslej niso prinesla opaznega napredka.

NAYPYITAW - Zaradi ciklona Mocha je število smrtnih žrtev v zvezni državi Rakhine v Mjanmaru naraslo na najmanj 81, še vedno pogrešajo več sto ljudi. Komunikacije s pristaniškim mestom Sittwe, ki je po podatkih vremenoslovcev utrpelo najhujšo silo neurja, so bile ponovno vzpostavljene.

lkr/msc/tib/vb/vr/mc/jes/blm/rpe/rp/mlu/lkr
© STA, 2023