Pregled - Slovenija, 16. 5. (torek)

Ljubljana, 16. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 16. maja.

LJUBLJANA - Agencija RS za okolje je za severovzhod Slovenije zaradi nalivov izdala rdeče opozorilo. Glavnino padavin pričakujejo do večera, ker so nekatere reke zlasti v južnem delu države že zelo polne, pa je tam pričakovati zaostreno dogajanje. Razmere se bodo na Štajerskem v sredo umirile, na jugovzhodu pa največje pretoke pričakujejo v sredo in četrtek. Še nekaj dni je pričakovati tudi večjo verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov. Minister za obrambo Marjan Šarec si je med drugim ogledal razmere v Zgornjih Dobrenjah, kjer plaz ogroža hišo. Če bo treba, je za pomoč že v pripravljenosti tudi 72. brigada Slovenske vojske, je minister dejal po ogledu.

NEW YORK - Slovenski veleposlanik Boštjan Malovrh in beloruski Valentin Ribjakov sta na soočenju glede kandidature obeh držav za nestalno članico Varnostnega sveta ZN v obdobju 2024-2025 predstavila prioritete in razloge za kandidaturo. Ribjakov je zatrjeval, da se Belorusiji godi krivica, in namigoval, da naj bi odločitev Slovenije za kandidaturo prišla od drugod. Malovrh je zavrnil očitke kot nesmiselne in žaljive ter zatrdil, da je bila odločitev Slovenije za kandidaturo suverena.

LJUBLJANA - Mednarodna raziskava bralne pismenosti PIRLS 2021 je po letih višanja tokrat pokazala poslabšanje bralnih dosežkov slovenskih učencev. Ti so sicer še vedno nad srednjo vrednostjo v raziskavi. Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je ocenil, da rezultati niso najboljši, da je nanje vplivala tudi epidemija covida-19, da pa imajo že pripravljen akcijski načrt za dvig bralne pismenosti in prenovo učnih načrtov. Strokovnjaki so v razpravi kot enega od možnih vzrokov navedli zaprtje šol med epidemijo, a pozvali k poglobljeni analizi in ukrepanju.

LJUBLJANA - V. d. generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Andrej Grah Whatmough je na novinarski konferenci povedal, da je RTVS v ponedeljek zoper ustanovitelja vložil tožbo, s katero za nadomestila dviga stroškov dela zahteva 24 milijonov evrov. Predstavil je tudi poslovanje zavoda, ki ga je, kot trdi, finančno stabiliziral.

OSILNICA/JELŠANE - Podjetje Minis je začelo odstranjevati panelno ograjo na meji s Hrvaško. Na območju nekdanjih mejnih prehodov Osilnica in Jelšane sta si začetek del ogledala notranji in obrambni minister, Boštjan Poklukar in Marjan Šarec. Ta je dejal, da je to velik dan zlasti za prebivalce.

NOVO MESTO - Začelo se je 60-dnevno zbiranje 5000 podpisov za vložitev predlogov sprememb štirih zakonov s področja socialne politike, trga dela, vozniških dovoljenj in izobraževanja. Gre za predloge, ki jih je 11 dolenjsko-belokranjskih in posavskih županov pripravilo za reševanje problematike otrok iz težavnih socialnih okolij.

MURSKA SOBOTA - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je drugi dan obiska na Madžarskem mudil v Porabju, kjer je obiskal dve dvojezični osnovni šoli. Nato se je na delovnem sestanku v Andovcih s predstavniki porabskih Slovencev pogovarjal o dvojezičnem šolstvu in drugih vprašanjih. Kot izziv je izpostavil kadre, manjšinsko šolstvo pa je po njegovih besedah izrednega pomena za ohranjanje slovenske manjšine.

KOPER - Podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je sestala s koprskim županom Alešem Bržanom in vodstvom Luke Koper. V luči svojega prihajajočega potovanja v več azijskih držav je poudarila pomen podpore ministrstva pri prodiranju na azijske trge. Od nedelje do torka se bo namreč skupaj mudila v Vietnamu z gospodarsko delegacijo, katere del bodo tudi predstavniki Luke Koper.

LJUBLJANA - Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je sprejela zunanjo ministrico Mongolije Battsetseg Batmunkh, s katero sta kot pozitivno ocenili vse višjo zastopanost žensk na vodilnih položajih v obeh državah. Zavzeli sta se za diplomatsko rešitev vojne v Ukrajini, predsednica DZ pa je prejela vabilo na uradni obisk v Mongolijo.

MARIBOR - Državna revizijska komisija je vložila obdolžilni predlog zoper UKC Maribor, nekdanjega direktorja Vojka Flisa in njegovo sodelavko, poroča Dnevnik. V nasprotju z zakonom naj bi pri 17 dobaviteljih kupil medicinski potrošni material v skupni vrednosti več kot 1,8 milijona evrov.

BLED - Na Bledu se je začelo 55. mednarodno srečanje pisateljev, ki ga organizira slovenski center Pen. Odprl ga je recital poezije v 13 jezikih, v sredo pa se bodo na okroglih mizah spraševali, kakšna družbena ureditev bi spodbujala mir in kakšen je odnos literature do resnice. Srečanje bo po različnih krajih ponovno spremljal festival Obrazi miru.

np/jvo/apo/lkr/np
© STA, 2023