Napovedani obilnejše deževje in močnejša burja

Ljubljana, 16. maja - Dež bo do jutra zajel vso državo, najmočnejše padavine pa vremenoslovci pričakujejo predvsem v jugovzhodni in severovzhodni Sloveniji danes popoldne in zvečer. Tam bo v manj kot 24 urah padlo od 30 do 60, krajevno lahko tudi okoli 80 litrov dežja na kvadratni meter. Narasle bodo reke, večja bo spet nevarnost zemeljskih plazov.

Ajdovščina.
Neurje.
Foto: Kaja Šoštarec/STA
Arhiv STA

Na Primorskem bo pihala zmerna do močna burja. Zaradi burje in napovedanega deževja je Agencija RS za okolje (Arso) za danes izdala oranžno vremensko opozorilo, da bi prebivalce pozvala k previdnosti in spremljanju dogajanja.

Zaradi burje je izdano oranžno opozorilo za danes dopoldne za jugozahod Slovenije, za jugovzhod in severovzhod države pa za danes velja celodnevno oranžno opozorilo zaradi dežja.

Ob napovedanih obilnih padavinah ter zaradi velike že predhodne vodnatosti rek in namočenosti tal bodo danes reke v vzhodni polovici države močno narasle, opozarja Arso. Najbolj bodo narasle reke s povirji v Slovenskih goricah, na Pohorju in v porečju Krke. Reke Krka, Pesnica in Ščavnica lahko poplavijo tudi v večjem obsegu.

Potem ko so se zaradi minulega vremenskega dogajanja z več, večinoma manjšimi zemeljskimi plazovi zadnje dni že spopadali predvsem v vzhodnem delu države, pa Geološki zavod Slovenije vnovič opozarja, da bo danes spet povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v vzhodnem delu Slovenije.

vpu/apo
© STA, 2023