Pregled - svet, 14. 5. (nedelja)

Ljubljana, 14. maja - Pregled dogodkov v svetu v nedeljo, 14. maja.

ANKARA - V Turčiji so potekale predsedniške in parlamentarne volitve, morda najpomembnejše v moderni zgodovini države, na katerih so volivci odločali, ali bo po 20 letih turški predsednik Recep Tayyip Erdogan ostal na položaju. Po približno polovici preštetih glasov je vodil Erdogan z 52 odstotkov glasov pred njegovim glavnim tekmecem, kandidatom opozicije Kemalom Kilicdaroglujem, ki naj bi jih prejel 42 odstotkov. Če noben kandidat ne bo dobil več kot 50 odstotkov glasov, bo 28. maja sledil drugi krog predsedniških volitev.

BERLIN - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je na svojem prvem obisku v Nemčiji od začetka ruske invazije na Ukrajino ločeno srečal z nemškim predsednikom Frank Walterjem Steinmeierjem in nemškim kanclerjem Olafom Scholzem. Nemčiji se je zahvalil za podporo in jo pozval k podpori njegove pobude o dobavi zahodnih bojnih letal Ukrajini. Zagotovil je, da Kijev v okviru protiofenzive ne bo napadal ozemlja Rusije. Na slovesnosti v Aachnu je nato v svojem in imenu ukrajinskega ljudstva prevzel nagrado Karla Velikega za posebne zasluge pri zedinjenju Evrope. Za zvečer so napovedali njegovo delovno večerjo v Parizu s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

MOSKVA/KIJEV - Rusija je v noči na nedeljo izvedla nov val zračnih napadov na več ciljev po Ukrajini z manevrirnimi raketami in brezpilotnimi letalniki kamikazami iranske izdelave, so sporočili iz Kijeva. O žrtvah ni bilo poročil. Kijev je tudi sporočil, da so zasedli več kot deset položajev ruskih sil blizu Bahmuta na vzhodu države, kjer še vedno potekajo siloviti spopadi. Rusija je sporočila, da sta bila v teh spopadih ubita dva ruska vojaška poveljnika.

LONDON - Britanski obveščevalci so v poročilu izpostavili, da so ruske enote v Ukrajini v slabem stanju. Potem ko so bile ob začetku invazije februarja lani sestavljene iz profesionalnih vojakov in večinoma opremljene z razmeroma sodobnimi vozili, so sedaj v njih predvsem slabo usposobljeni rezervisti, vse bolj pa se tudi zanašajo na zastarelo opremo.

BANGKOK - Na Tajskem so potekale splošne volitve, na katerih je okoli 52 milijonov volivcev odločalo o tem, ali se bo premier Prayut Chan-o-cha, nekdanji general, ki je vodil vojaški udar leta 2014, po skoraj desetletju vladavine poslovil s položaja. Izidi vzporednih volitev so pokazali, da vodita opozicijski stranki, desnosredinska Pheu Thai in levosredinska Move Forward, ki sta skupaj prejeli več kot 60 odstotkov glasov.

GAZA - Po petih dneh obstreljevanja so Izrael in palestinski skrajneži Islamskega džihada v soboto sklenili prekinitev ognja, ki sta jo po začetku veljave ob 22. uri po lokalnem času kršili obe strani, v noči na nedeljo in danes pa o napadih niso poročali. Prekinitev ognja sta strani dosegli ob posredovanju Egipta. Izrael je znova odprl mejne prehode z območjem Gaze, prehoda Erez in Kerem Shalom za blago.

VATIKAN - Papež Frančišek je v soboto izdal posodobljeno ustavo Vatikana, ki naj bi državo prilagodila potrebam časa in nadomestila temeljni zakonik iz leta 2000. Med pomembnejšimi spremembami, ki naj bi začele veljati 7. julija, sta sprememba papeške komisije, v kateri bodo prvič lahko sodelovali tudi laiki, in strožja pravila pri sprejemanju proračuna.

DAKA/YANGON - Bangladeš in Mjanmar je dosegel silovit ciklon Mocha. Veter s hitrostjo 195 kilometrov na uro je ruval drevesa in prinesel močno deževje na območje med mestom Cox's Bazar, kjer živi milijon beguncev muslimanske manjšine Rohingya iz Mjanmara, in mestom Sittwe v Mjanmaru. V begunskem taborišču Rohing in drugod je povzročil nekaj škode, a žrtev v Bangladešu ni zahteval.

LIVERPOOL - Na finalu 67. tekmovanja za pesem Evrovizije v Liverpoolu je v soboto slavila Švedska s pevko Loreen in pesmijo Tattoo. To je bila njena druga zmaga na Evroviziji po letu 2012, šesta pa za Švedsko na Evroviziji. Slovenski Joker Out so si s 78 točkami zagotovili 21. mesto.

vr/vr
© STA, 2023