Pregled - Slovenija, 14. 5. (nedelja)

Ljubljana, 14. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 14. maja.

LJUBLJANA - Mineva 30 let, odkar je Slovenija postala članica Sveta Evrope. Ob tem je ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon na Twitterju poudarila, da Slovenija podpira vsa prizadevanja, ki udejanjajo temeljne vrednote Sveta Evrope. Kot glavne vrednote je izpostavila varstvo človekovih pravic, temeljne svoboščine in demokracijo.

LIVERPOOL - Slovenska glasbena skupina Joker Out je v finalu 67. tekmovanja za pesem Evrovizije zasedla 21. mesto med skupno 26 nastopajočimi. Kot so člani skupine povedali za STA, s samo uvrstijo niso zadovoljni, so pa naredili največ, kar so lahko. Slavila je švedska pevka Loreen s pesmijo Tattoo, drugo mesto je zasedel predstavnik Finske, tretje pa predstavnica Izraela.

LJUBLJANA - Potem ko je predsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević pred dnevi v pismu vladi opozoril na neustrezen plačni položaj sodnega osebja in posledično kritične kadrovske razmere za delo sodišč, so se odzvali tudi v Sindikatu delavcev v pravosodju. Vnovič so pozvali vlado, naj nemudoma pristopi k reševanju nastalih razmer in spomnili na opozorila o izraziti podplačanosti zaposlenih v pravosodnem sistemu.

PTUJ/ORMOŽ - Celodnevno deževje je po podatkih uprave za zaščito in reševanje največ težav povzročilo na severovzhodu države. V več krajih je meteorna voda zalivala kletne prostore, zaradi razmočenega terena se je podrlo precej dreves, sprožilo se je več zemeljskih plazov. Težave pri dobavi električne energije so bile na območju Kamnika in Škofljice.

SLOVENSKA BISTRICA - Tovarna olja Gea je leta 2022 kljub zahtevnim razmeram zaradi vojne v Ukrajini pri obvladovanju stroškov, še posebej energentov, v primerjavi z letom prej okrepila prihodke od prodaje za 52 odstotkov, tako da so dosegli 63,5 milijona evrov.

BLED - Na Bledu se je zgodil pokol drobnice. Volk je pokončal sedem ovc in jagnjet v zaščiteni ogradi na pašniku, ki je le nekaj deset metrov oddaljen od lastnikove hiše. Kot so sporočili iz Civilne iniciative 71, je to nov dokaz, da za zaščito pred volkom ne zadostujejo več psi ali ograja, pristojne pa so pozvali k naglemu ukrepanju.

bst/bst
© STA, 2023