Pregled - šport, 14. 5. (nedelja)

Ljubljana, 14. maja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v nedeljo, 14. maja.

VELENJE - Rokometaši Celja Pivovarne Laško so si dva kroga pred koncem lige NLB zagotovili 26. naslov državnih prvakov, potem ko so igralci velenjskega Gorenja na današnji zadnji tekmi 24. kroga premagali trebanjski Trimo s 30:26. Celjani imajo dva kroga pred koncem državnega prvenstva neulovljivih pet točk naskoka pred drugouvrščenimi Velenjčani, medtem ko tretjeuvrščeni Trebanjci zaostajajo šest točk.

RIGA - Slovenska hokejska reprezentanca je v drugi tekmi svetovnega prvenstva elitne skupine v Latviji in na Finskem izgubila s Kanado. V Rigi je danes klonila z 2:5. Po visokem porazu na prvi tekmi s Švico z 0:7 v soboto so se slovenski hokejisti hitro pobrali in danes pokazali precej boljšo predstavo. Slovence po dnevu premora tretja tekma na SP čaka v torek proti Norveški.

CESENA - Belgijec Remco Evenepoel je zmagovalec devete etape kolesarske dirke po Italiji. V 35 km dolgi vožnji na čas med Savignanom sul Rubiconejem in Ceseno je v deževnem vremenu slovenski as Primož Roglič zasedel šesto mesto, a po slabšem začetku na koncu zaostal le 17 sekund. V skupnem seštevku je vodilni Evenepoel, ki ima pred danes drugouvrščenim Britancem Geraintom Thomasom 45 sekund naskoka pred Rogličem pa 47.

BARCELONA - Nogometaši Barcelone so s suvereno zmago na gostovanju pri Espanyolu v 34. krogu španskega prvenstva potrdili naslov državnih prvakov v letošnji sezoni. Danes so slavili s 4:2, pred drugouvrščenim madridskim Realom pa imajo štiri kroge pred koncem neulovljivih 14 točk naskoka.

LJUBLJANA/SEŽANA - Nogometaši Brava so v predzadnjem, 35. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Kalcerju Radomljam z 0:1 (0:0), CB24 Tabor Sežana in Maribor pa sta se razšla z neodločenim izidom 1:1 (0:1).

PODČETRTEK/LJUBLJANA/ - Košarkarji Term Olimie iz Podčetrtka so na drugi četrtfinalni tekmi končnice lige Nova KBM doma premagali Krko z 92:81 (30:11, 47:35, 74:55) in izsilili odločilno tretjo tekmo. Tretja tekma bo odločila tudi dvoboj Ilirije in GGD Šenčurja. Danes so Ilirijani drugo tekmo četrtfinala lige Nova KBM dobili s 97:76 (26:23, 55:35, 76:63). Polfinalno vstopnico pa si je priigrala ekipa Helios Suns, ki je v gosteh premagala Rogaško s 94:56 (20:11, 42:33, 66:41).

LJUBLJANA - Nogometašice Mure None so nove, stare državne prvakinje ženske nogometne lige Triglav Zdravje. Danes so v gosteh premagale Ljubljano s 3:0 in si priigrale pet točk prednosti pred drugouvrščeno Olimpijo Ljubljano, s katero se bodo pomerile v zadnjem krogu. To je bil deseti naslov prekmurske zasedbe v DP.

SZEGED - Mia Medved in Rok Šmit sta bila peta v mešanem dvojcu zadnji dan tekme za svetovni pokal v sprintu na mirnih vodah v Szegedu. Jošt Zakrajšek je bil v najdaljši disciplini na 5000 m osmi. Zmagal je Danec Mads Pedersen.

NOVE MESTO - Slovenska gorska kolesarka Tanja Žakelj je prvo preizkušnjo svetovnega pokala v olimpijskem krosu v Novem Mestu na Češkem končala na 58. mestu. Druga slovenska predstavnica Vita Movrin dirke ni končala. Zmagala je Nizozemka Puck Pieterse. Med člani je slavil Britanec Tom Pidcock, edini Slovenec Rok Naglič preizkušnje ni končal.

BAKU - Slovenska strelka Urška Kuharič je dosegla najboljšo slovensko uvrstitev na letošnji peti tekmi svetovnega pokala v Bakuju. Osemindvajsetletna strelka je današnjo tekmo v disciplini malokalibrska puška trojni položaj 50 metrov s 575 krogi končala na 15. mestu, potem ko je kleče zadela 192, leže 198 in stoje 185 krogov. Urška Hrašovec je bila v isti disciplini 60. Živa Dvoršak in Klavdija Jerovšek sta osvojili 62. oz. 101. mesto. Jože Čeper je v disciplini hitrostrelna pištola 25 metrov zasedel 54. mesto.

DOHA - Japonci so na tekmi mešanih ekip v Dohi osvojili nov naslov svetovnih prvakov v judu. V finalu trenutno prevladujočih velesil v tej borilni veščini so ugnali Francoze s 4:3 ter se jim oddolžili za poraz v finalu domačih olimpijskih iger v Tokiu.

LE MANS - Italijan Marco Bezzecchi iz ekipe Ducati VR46 je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu v elitnem razredu motoGP v francoskem Le Mansu. Drugi je bil Španec Jorge Martin, tretji pa domačin Johann Zarco, oba iz ekipe Pramac Ducati. Brez točk pa je ostal vodilni v seštevku sezone, svetovni prvak Francesco Bagnaia, dirke ni končal niti nekdanji svetovni prvak Marc Marquez, ki je odstopil dva kroga pred koncem.

LIZBONA - Svetovni prvak Finec Kalle Rovanperä je zmagovalec relija po Portugalski, pete postaje svetovnega prvenstva 2023. Na drugem mestu je dirko končal Španec Dani Sordo s 54 sekundami zaostanka. Na tretjem mestu je končal še en Hyundaijev dirkač, Finec Esapekka Lappi, ki pa je zaostal že minuto in 20 sekund. Za mladega finskega dirkaškega zvezdnika je bila današnja zmaga prva v tej sezoni in skupno deveta v karieri.

SEATTLE - Ekipa Seattle Kraken je v severnoameriški hokejski ligi NHL doma premagala Dallas Stars s 6:3 in v drugem krogu končnice na zahodnem delu lige prišla do odločilne sedme tekme, saj je sedaj izid v zmagah izenačen na 3:3.

alz/ad/nem/tb/jz/nem
© STA, 2023