Pregled - šport, 13. 5. (sobota)

Ljubljana, 13. maja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v soboto, 13. maja.

RIGA - Slovenska hokejska reprezentanca je na uvodni tekmi svetovnega prvenstva elitne skupine v Latviji proti Švici izgubila z 0:7. Slovenci na SP igrajo v predtekmovalni skupini B v Rigi. V uvodu so bili Švicarji prepričljivo boljši, predvsem pa so dobro izkoriščali igro z igralcem več, v tem elementu so dosegli štiri gole. Slovenija si ni pripravila veliko priložnosti, nazadnje pa tudi ostala brez prvega zadetka na tem SP.

FOSSOMBRONE - Irec Ben Healy je zmagovalec osme etape kolesarske dirke po Italiji. Na 207 km dolgi razgibani trasi od Ternija do Fossombroneja je bil najboljši iz ubežne skupine. Med favoriti za skupno zmago je slovenski as Primož Roglič prvič strl Belgijca Remca Evenepoela in pridobil 14 sekund. V skupnem seštevku je 33-letni Kisovčan pridobil dve mesti in je zdaj tretji. Za vodilnim Norvežanom Andreasom Leknesundom zaostaja 38 sekund. Drugi je Evenepoel, ki zaostaja osem sekund.

DOHA - Tudi slovenska judoista v težki kategoriji Vito Dragić in Enej Marinič sta na svetovnem prvenstvu v Dohi dosegla po zmago in poraz ter bila za zmago prekratka za četrtfinale in vsaj repasažne boje. Bolj kot poraz slovensko reprezentanco skrbi zdravstveno stanje Dragića, ki si je v drugi borbi huje poškodoval palec na roki.

SZEGED - Slovenski kajakaši na mirnih vodah so tretji dan svetovnega pokala v sprintu v Szegedu ostali brez popoldanskih nastopov. Rok Šmit je bil osmi v finalu B ter skupno 17. na 200 metrov, Špela Ponomarenko Janić peta v finalu C in skupno 23. na 500 metrov, Jošt Zakrajšek šesti v finalu C in skupno 24. na 1000 metrov, Mia Medved pa je bila najhitrejša v finalu E oz. skupno 37. na 500 metrov.

LYON - Najboljša slovenska golfistka Pia Babnik je zasedla 39. mesto na turnirju evropske serije Jabra Open v Franciji z nagradnim skladom 300.000 evrov. To je šele njena druga uvrstitev v rez v tej sezoni.

PATRAS - Mlada slovenska jadralca Lina Eržen in Val Eržen sta na evropskem prvenstvu v olimpijskem razredu iQFOiL v Patrasu izpolnila zastavljene cilje. Lina se je v zahtevnih razmerah uvrstila v zlato skupino in zasedla 45. mesto oziroma 11. v kategoriji do 21 let, njen dve leti mlajši brat Val pa je v srebrni skupini zasedel 87. mesto.

BAKU - Slovenska strelka Denis Bola Ujčič je na tekmi svetovnega pokala v Bakuju osvojila 74. mesto v disciplini pištola 25 metrov. Robert Markoja je v disciplini malokalibrska puška trojni položaj 50 metrov zasedel 69. mesto v konkurenci 106 strelcev, Jože Čeper pa je po prvem delu preizkušnje v disciplini hitrostrelna pištola 25 metrov na 58. mestu.

LJUBLJANA - Košarkarji Cedevite Olimpije so se uvrstili v polfinale lige Aba. V četrtfinalu so z 2:1 v zmagah premagali beograjski FMP. Odločilno tretjo tekmo v Tivoliju so dobili s 97:79 (27:21, 53:35, 72:54). Ljubljančani se bodo v polfinalu prav tako na dve zmagi pomerili z zmagovalcem dvoboja med Partizanom in Studentskim centrom iz Podgorice, ki se bo začel v ponedeljek. Drugi polfinale je Crvena zvezda - Budućnost.

DOMŽALE/MURSKA SOBOTA/CELJE - Nogometaši Domžal so v 35. krogu Prve lige Telemach premagali Olimpijo z 2:1 (1:0), Mura pa je ugnala Gorico s 4:2 (1:2). Celjani so Koper odpravili z 2:0 (1:0).

LJUBLJANA - Vaterpolisti Triglava so se po dveh zanesljivih zmagah proti Calcitu iz Kamnika uvrstili v finale državnega prvenstva, Slovan in Branik pa bosta morala odigrati še odločilno tretjo tekmo, saj so Mariborčani danes po izvajanju petmetrovk zmagali v Ljubljani s 17:16.

KOPER - V Kopru so danes izpeljali uvodno tekmo članskega državnega prvenstva v težavnosti športnega plezanja, na kateri sta zmagala Janja Garnbret med članicami in Luka Potočar med člani. Slovenska šampionka Garnbret je nastopila na svojem prvem tekmovanju po poškodbi palca na levi nogi ter edina danes osvojila vrhova smeri v kvalifikacijah in finalu.

LE MANS - Na sprinterski dirki svetovnega prvenstva v motociklizmu v razredu motoGP je zmagal Španec Jorge Martin (Pramac Ducati). Svetovni prvak razreda motoGP, Italijan Francesco Bagnaia (Ducati), ki je dobil dopoldanske kvalifikacije, je končal na tretjem mestu. Med njima je sobotno sprintersko preizkušnjo na drugem mestu končal Južnoafričan Brad Binder (KTM). Španec Marc Marquez je bil po vrnitvi po zlomu dlančne kosti peti.

TORONTO - Hokejisti Florida Panthers so na peti tekmi končnice vzhoda po podaljšku v Kanadi s 3:2 premagali domače Toronto Maple Leafs in se v boju na štiri zmage s 4:1 uvrstili v finale vzhodne konference. Na zahodu so v izenačenem dvoboju med Vegas Golden Knights in Edmonton Oilers povedli vitezi s 3:2, potem ko so peto tekmo doma dobili s 4:3.

LOS ANGELES - Prvaki severnoameriške košarkarske lige NBA Golden State Warriors so obstali v 2. krogu končnice zahoda, potem ko so jih po šestih tekmah s 4:2 v zmagah izločili Los Angeles Lakers. Slednji so šesto tekmo v domači dvorani dobili s 122:101. V konferenčni finale so se uvrstili tudi igralci Miami Heat, ki so na vzhodu s 4:2 premagali New York Knicks, potem ko so na šesti tekmi zmagali s 96:92.

alz/zzb/lr/ad/tb/ag/zza/lr
© STA, 2023