Pregled - svet, 13. 5. (sobota)

Ljubljana, 13. maja - Pregled dogodkov v svetu v soboto, 13. maja.

RIM/VATIKAN - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob obisku v Rimu dobil zagotovila italijanskega političnega vrha o polni podpori Ukrajini v vojni z Rusijo. Italijanski predsednik Sergio Mattarella je Ukrajini obljubil nadaljnjo vojaško, finančno in drugo pomoč, premierka Giorgia Meloni pa vojaško podporo do pravičnega miru. Zelenski se je Italiji zahvalil za nenehno podporo v vojni proti Rusiji. Ukrajinskega predsednika je sprejel tudi papež Frančišek. Kot so sporočili iz Vatikana, sta govorila predvsem o humanitarnih in političnih razmerah v Ukrajini.

BERLIN/KIJEV - Nemčija pripravlja nov sveženj vojaške pomoči za Ukrajino v vrednosti 2,7 milijarde evrov, ki naj bi bil največji od začetka ruske invazije, je sporočilo nemško obrambno ministrstvo. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je v odzivu pozval k hitri dobavi orožja Ukrajini.

STOCKHOLM - Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je pozval članice unije, naj Ukrajini zagotovijo orožje dolgega dosega za odgovor na ruske napade, hkrati pa naj pospešijo splošno dobavo orožja. "Pohiteti moramo," je še dejal po srečanju z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo v Stockholmu. Ukrajinski zunanji minister se je neformalno pridružil kolegom iz EU na zasedanju in jim predstavil svoje poglede na podporo unije Ukrajini, trenutne razmere na bojišču ter kako predloge za okrepitev pritiska na Rusijo z novimi sankcijami.

MOSKVA - Rusija je sporočila, da je Ukrajina uporabila britanske rakete dolgega dosega za napad na civilne objekte v mestu Lugansk na vzhodu Ukrajine, pri čemer je bilo ranjenih šest otrok. Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva so ukrajinske oborožene sile v petek zvečer napadle obrat za predelavo mesa in tovarno za proizvodnjo polimerov. Ministrstvo je poudarilo, da so bile v napadu uporabljene rakete zrak-zrak Storm Shadow, ki jih je režimu v Kijevu dobavila Velika Britanija, kljub zagotovilom Londona, da se to orožje ne bo uporabljalo za napade na civilne cilje.

MOSKVA - V zahodni ruski regiji Brjansk ob meji z Ukrajino sta strmoglavila rusko vojaško letalo in helikopter. Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass je na nenaseljenem ozemlju blizu vasi Klinzi strmoglavil helikopter, kasneje pa so iz regije poročali še o strmoglavljenju ruskega vojaškega letala Su-34.

ISTANBUL - Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v petek dejal, da bo spoštoval izide nedeljskih predsedniških in parlamentarnih volitev tudi v primeru poraza. Dodal je, da je na oblast prišel z demokratičnimi sredstvi in da bo v primeru poraza sledil zahtevam demokracije.

VARŠAVA - V poljski zračni prostor je iz smeri Belorusije vstopil neznani leteči predmet, po vsej verjetnosti opazovalni balon, je sporočilo poljsko obrambno ministrstvo. Objekt je opazil poljski center za nadzor letenja, nato pa je v bližini mesta Rypin izginil z radarja. Na ministrstvu so že mobilizirali iskalno ekipo teritorialne obrambe, da znova izsledi neznani predmet.

BEOGRAD - Več deset tisoč ljudi se je v petek udeležilo protesta, ki ga je pod geslom "Srbija proti nasilju" sklicalo pet opozicijskih strank. Demonstranti so med drugim blokirali glavni prometni most Gazela in več cest v središču srbske prestolnice. Protest je potekal v luči nedavnih strelskih napadov v Srbiji, v katerih je bilo ubitih 17 ljudi.

JERUZALEM - Po razmeroma mirni noči v Izraelu se je po neuspelem egiptovskem posredovanju za prekinitev ognja davi ponovno začela izmenjava ognja med izraelsko vojsko in palestinskimi oboroženimi skupinami na območju Gaze. Na severu Zahodnega brega so medtem izraelski vojaki v raciji ubili dva moška.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v petek v Beli hiši gostil španskega premierja Pedra Sancheza, s katerim sta govorila o migracijah, Ukrajini in dvostranskih odnosih. Biden se je Sanchezu zahvalil za sodelovanje Španije pri vzpostavljanju središč v Latinski Ameriki, kjer lahko migranti prosijo za zatočišče v severnoameriških državah.

BERN - V Švici so v petek evakuirali vas na vzhodu države, potem ko so pristojne oblasti opozorile na veliko možnost skalnega podora z gore, ki se dviga nad naseljem. Do petka do 18. ure je moralo tako vas Brienz zapustiti vseh 84 prebivalcev skupaj z domačimi živalmi, vstop v kraj pa je odtlej do nadaljnjega prepovedan.

NAIROBI - Število smrtnih žrtev krščanskega kulta v Keniji, katerega privrženci naj bi se izstradali do smrti, je naraslo na 201, je sporočila predstavnica regionalnih oblasti Rhoda Onyancha. Preiskovalci so namreč odkrili še 22 trupel. Policija domneva, da je večina trupel, ki so jih našli v gozdu blizu mesta Malindi ob Indijskem oceanu, pripadala privržencem krščanskega kulta pod vodstvom pridigarja Paula Mackenzieja Nthengeja, ki so ga oblasti že obtožile spodbujanja svojih privržencev k izstradanju do smrti, da bi se "srečali z Jezusom".

BERLIN - Nemški sindikat železnic in prometa EVG je odpovedal 50-urno stavko, ki naj bi se začela v nedeljo zvečer, potem ko je dosegel dogovor o zvišanju plač z železniškim prevoznikom Deutsche Bahn. Deutsche Bahn kljub odpovedi stavke opozarja na možne motnje in zamude v železniškem prometu po vsej državi, saj da mora odpraviti številne spremembe, ki so nastale zaradi načrtovane stavke.

mc/mde/tib/jb/rbi/rp/rpe/zc/mc
© STA, 2023