Pregled - Slovenija 13. 5. (sobota)

Ljubljana, 13. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 13. maja.

LJUBLJANA - V hudi prometni nesreči na dolenjski avtocesti pri izvozu Višnja Gora v smeri Novega mesta sta umrla dva človeka, več je poškodovanih. Po podatkih centra za obveščanje je trčilo sedem osebnih vozil, tovorni vozili in kombi. 74-letni moški in 67-letna žensk, ki sta bila potnika v kombiju, sta poškodbam podlegla na kraju, devet poškodovancev pa so prepeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana. Avtocesta proti Dolenjski je bila zaradi odstranjevanja posledic nesreče več ur zaprta.

LJUBLJANA - Ob dnevu Slovenske vojske, ki ga obeležujemo 15. maja, so v ljubljanskih Stožicah pripravili pestro celodnevno dogajanje s predstavitvijo vojaških enot, sklenili pa so ga koncertom. Predsednica Nataša Pirc Musar je pozdravila ponovno približevanje vojske javnosti, saj se ji zdi pomembno, da se ponovno začnejo tkati močnejše vezi, razumevanje in naklonjenost med vojsko in družbo. Obrambni minister Marjan Šarec je medtem ocenil, da je morala oboroženih sil na visoki ravni, saj se je po dolgih letih brez vlaganj začel nov cikel investicij.

LIVERPOOL - V Liverpoolu bo evrovizijski finale, na katerega se je iz dveh predizborov uvrstilo 20 držav, tudi Slovenija, ki jo s skladbo Carpe Diem zastopa skupina Joker Out.

VRANSKO - Na Vranskem so pripravili preventivno akcijo za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov. Ti so bili letos udeleženi že v okoli 750 prometnih nesrečah, pri čemer so jih povzročili 62 odstotkov. Pristojni opažajo tudi vse več kršitev. Med drugim so jih pozvali, naj se na pot odpravijo spočiti.

LJUBLJANA - Kratka anonimka je v času vlade Janeza Janše je po poročanju portala N1 sprožila eno najobsežnejših preiskav urada za preprečevanje pranja denarja. Tedanjega direktorja urada Damjana Žuglja naj bi zdaj zaradi suma zlorabe položaja preiskovala policija in tožilstvo. Urad je v treh tednih bankam poslal 238 zahtev za vpogled v 195 transakcijskih računov.

PREVALJE - Ob spomeniku Svobodi in miru na Poljani pri Prevaljah so s spominsko slovesnostjo obeležili 78. obletnico zadnjih bojev druge svetovne vojne na evropskih tleh. Slavnostna govornica je bila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

MARIBOR - Na Grajskem trgu v Mariboru je potekal Pohod za življenje, ki se ga je udeležilo nekaj več kot sto ljudi. Kot je dejala voditeljica shoda Urša Cankar Soares, želijo z njim širiti veselje do življenja, da bi našli možnost za sočutje in pomoč materam in očetom v stiski.

zc/zc
© STA, 2023