Pregled - šport, 11. 5. (četrtek)

Ljubljana, 11. maja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v četrtek, 11. maja.

DOHA - Japonka Saki Nizoe v ženski kategoriji do 70 kg in Gruzijec Luka Maisuradze v moški kategoriji do 90 kg sta osvojila današnja naslova na svetovnem prvenstvu v judu v Dohi. Slovenska judoistka Anka Pogačnik je v kategoriji do 70 kg po pričakovanjih obstala v drugem krogu. Minuto in pol pred koncem je izgubila dvoboj z drugopostavljeno Nizozemko Sanne van Dijke.

NEAPELJ - Danski kolesar Mads Pedersen je zmagovalec šeste, 162 km dolge ravninske etape dirke po Italiji, ki se je začela in končala v Neaplju. Slovenski as Primož Roglič je 15 km pred koncem imel nekaj mehanskih težav, saj je predrl zračnico na kolesu, a je skozi cilj prišel v glavnini na 44. mestu v času zmagovalca.

LJUBLJANA - Nogometaši Juventusa in Seville so se na prvi polfinalni tekmi evropske lige razšli z neodločenim izidom 1:1. Roma pa je v drugem polfinalnem obračunu z 1:0 premagala Bayer Leverkusen. Povratni tekmi bosta prihodnji četrtek.

LJUBLJANA - Nogometaši West Hama in Basla so si na prvih polfinalnih tekmah konferenčne lige priigrali rahlo prednost. Londončani so doma z 2:1 premagali Alkmaar, Basel pa v gosteh z enakim izidom Fiorentino. Povratni tekmi bost prihodnji četrtek.

LJUBLJANA - Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar in predsednik vlade Robert Golob sta v Ljubljani gostila prvega moža Mednarodne avtomobilistične zveze (Fia) Mohameda Ben Sulajema. Temi pogovorov sta bili predvsem boj proti sovražnemu govoru v športu in priložnosti za razvoj avtomobilističnega športa v Sloveniji.

DOMŽALE/ŠENČUR/ŠENTJUR/NOVO MESTO - Košarkarji Helios Suns so v četrtfinalu lige Nova KBM premagali Rogaško z 89:71, košarkarji Gorenjske gradbene družbe Šenčur so premagali Ilirijo s 86:83, košarkarji Cedevite Olimpije so bili boljši od Šentjurja z 81:74, košarkarji Krke pa Terme Olimia s 113:78.

LJUBLJANA - Rokometaši madžarskega Veszprema so doma proti poljskemu Kielceju na prvi četrtfinalni tekmi evropske lige prvakov igrali neodločeno 29:29 (13:16). Španska Barcelona je na danskem visoko ugnala GOG Gudme s 37:30 (19:15).

LAŠKO - Tekmovalci in tekmovalke so v Laškem končali posamični del 18. namiznoteniškega turnirja I Feel Slovenia Open Thermana Laško za parašportnike. V konkurenci 450 tekmovalcev iz 53 držav so Slovenci posamične nastope končali že v sredo. Najvišje, v osmino finala razreda M2, se je prebil Ljubiša Gajič.

NEW YORK - V severnoameriški košarkarski ligi so razglasili prvo, drugo in tretjo najboljšo peterko sezone 2022/23. Slovenec Luka Dončić je bil izbran v idealno prvo peterko lige NBA. V najboljši začetni peterki so poleg Dončića še Joel Embiid (Philadelphia), Giannis Antetokounmpo (Milwaukee), Jayson Tatum (Boston) in Shai Gilgeous-Alexander (Oklahoma City).

NEW YORK - V drugem krogu končnice severnoameriške košarkarske lige NBA so ponoči odigrali dve tekmi. Košarkarji New York Knicks so s 112:103 premagali Miami Heat, košarkarji Golden State Warriors pa so bili s 121:106 boljši od Los Angeles Lakers.

NEW YORK - V drugem krogu končnice severnoameriške hokejske lige NHL so odigrali dva dvoboja. Igralci Toronto Maple Leafs so v polfinalu vzhodne konference prišli do prve zmage, hokejiste Florida Panthers so premagali z 2:1 in razliko v zmagah zmanjšali na 1:3. Po zmagi s 4:1 sta Edmonton in Las Vegas v polfinalu zahodne konference izenačena 2:2 v zmagah.

nem/zzb/lr/ag/am/lr
© STA, 2023