Pregled - svet, 11. 5. (četrtek)

Ljubljana, 11. maja - Pregled dogodkov v svetu v četrtek, 11. maja.

MOSKVA/KIJEV - Ruske sile so sporočile, da so dosegle preboj v mestu Bahmut na vzhodu Ukrajine, kjer že mesece potekajo intenzivni spopadi. Do trditev o njihovem napredku sicer prihaja le nekaj dni po ostrih kritikah vodje ruske najemniške skupine Wagner Jevgenija Prigožina, ki je eno od ruskih enot obtožil, da je zapustila svoje položaje v Bahmutu. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je v intervjuju za britanski BBC dejal, da bo Ukrajina počakala s protiofenzivo, da bi se izognila visokemu številu smrtnih žrtev. Opozoril je, da še vedno čakajo na dostavo nekaj obljubljene vojaške pomoči, ob tem pa izpostavil vpliv sankcij na rusko obrambno industrijo, češ da so te nekoliko izčrpale zaloge raket in artilerijskih izstrelkov.

ISTANBUL - Predsednik turške Domovinske stranke Muharrem Ince je odstopil od kandidature za predsednika Turčije. Predsedniške in parlamentarne volitve bodo v Turčiji sicer potekale v nedeljo, njegov odstop pa bi lahko okrepil možnosti za zmago opozicije. Iz predsedniške tekme se je umaknil, potem ko je postal tarča spletne kampanje obrekovanja, ki je med drugim vključevala lažne slike, na katerih se srečuje z ženskami in se vozi v razkošnih avtomobilih.

GAZA/BERLIN/BRUSELJ - Izraelska vojska je v letalskem napadu v Gazi ubila enega od poveljnikov palestinskega Islamskega džihada ter še dva člana te organizacije. V najsilovitejšem medsebojnem obstreljevanju v zadnjih devetih mesecih so palestinski skrajneži v sredo nad Izrael izstrelili več kot 460 raket, izraelske sile pa so napadle več kot 130 ciljev v Gazi. Izraelska policija je sporočila, da je raketa, ki so jo izstrelili z območja Gaze, v mestu Rehovot v osrednjem delu Izraela ubila eno osebo, ranila pa najmanj dve. Zunanji ministri Francije, Nemčije, Jordanije in Egipta pa so po sestanku v Berlinu Izrael in islamistično organizacijo Islamski džihad pozvali k prenehanju spopadov v Gazi.

BERLIN - Nemčija bo svojim zveznim deželam za oskrbo beguncev in digitalizacijo uradov za priseljevanje letos namenila dodatno milijardo evrov, so se v sredo dogovorili nemški kancler Olaf Scholz in predsedniki deželnih vlad. Prizadevali si bodo tudi za podpis sporazumov z državami, iz katerih prihajajo migranti, in razširitev pristojnosti zvezne policije. Za vzpostavitev nadzora na mejah z vsemi sosedami se niso odločili.

SINDELFINGEN - V streljanju na območju tovarne Mercedes-Benz v nemškem Sindelfingnu blizu Stuttgarta sta bili ubiti dve osebi, je sporočila tamkajšnja policija. Ta je osumljenca že aretirala in preiskuje okoliščine dogodka. Ob tem je zagotovila, da nevarnosti za javnost ali osebje tovarne ni več.

HELSINKI - V bližini finske prestolnice se je na gradbišču zrušil začasni most za pešce. Poškodovanih je 27 ljudi, med njimi večina otrok, ki so z mostu padli na cesto. Nihče od poškodovanih naj ne bi bil v življenjski nevarnosti. Helsinška policija vzrok nesreče še preiskuje.

NEW YORK/SARAJEVO - Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt je v sredo pred Varnostnim svetom Združenih narodov opozoril, da predsednik Republike Srbske Milorad Dodik odprto zagovarja neodvisnost srbske entitete BiH in je celo javno govoril o pridruževanju Srbiji. S tem po njegovih besedah ogroža stabilnost države.

BEOGRAD - V Srbiji so razbili največjo kriminalno združbo za trgovino z mamili na Balkanu. V mednarodni operaciji, ki sta jo usklajevala Europol in Eurojust, so srbski policisti v več mestih v Srbiji prijeli 13 članov tega kartela, sestavljenega iz neodvisnih celic. Kartel naj bi v Evropo pretihotapil več ton kokaina iz Kolumbije, Brazilije in Ekvadorja, tudi preko zahodne Afrike.

BEOGRAD - Po dveh strelskih napadih v Srbiji prejšnji teden so v kritičnem stanju trije ranjeni od devetih, ki so še vedno v bolnišnici. V smrtni nevarnosti pa je še vedno deklica, ki jo je v streljanju 3. maja v beograjski osnovni šoli ranil v glavo 13-letni učenec šole, je v sredo sporočil direktor beograjskega kliničnega centra Milika Ašanin.

EREVAN/BAKU/MOSKVA - Na meji med Armenijo in Azerbajdžanom so znova izbruhnili spopadi. V njih naj bi po navedbah Bakuja umrl azerbajdžanski vojak, Erevan pa trdi, da so bili ranjeni štirje armenski vojaki. Državi se za spopade medsebojno obtožujeta, boji pa so izbruhnili le štiri dni pred pričetkom pogajanj med državama, ki jih bo v Bruslju gostila EU.

WASHINGTON - ZDA so se v sredo pripravljale na pričakovani val migrantov, ki želijo vstopiti v državo po izteku omejitev iz časa pandemije covida. Na južno mejo z Mehiko so oblasti poslale 24.000 policistov, 1100 uradnikov in dodatnih 1500 vojakov, ki bodo sodelovali z 2500 že na meji. Predsednik ZDA Joe Biden je priznal, da bo na meji nekaj časa vladal kaos.

ISLAMABAD - Pakistansko vrhovno sodišče je razsodilo, da je bila torkova aretacija bivšega pakistanskega premierja Imrana Kana zaradi korupcije nezakonita. Kljub temu je zaradi njegove varnosti odločilo, da mora ostati v policijskem priporu do petkove obravnave na vrhovnem sodišču.

NAIROBI - Število smrtnih žrtev krščanskega kulta v Keniji, katerega privrženci naj bi se izstradali do smrti, je naraslo na 145, je sporočila kenijska policija. Doslej so rešili že 70 ljudi, ki trenutno prejemajo psihosocialno pomoč. Vodja krščanskega kulta pa je oblastem priznal, da bodo našli več kot tisoč smrtnih žrtev.
WASHINGTON - Znanstveni svetovalci ameriške uprave za hrano in zdravila (FDA) so v sredo soglasno podprli prodajo prve kontracepcijske tablete brez recepta v ZDA. Prodajo tablete opill, ki se uporablja že več desetletij, brez recepta bi lahko FDA dokončno potrdila do konca poletja.

ŽENEVA - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da opičje koze oziroma mpox, kot so v angleščini preimenovali to bolezen, niso več grožnja svetovnemu zdravju. Konec nevarnosti so razglasili nekaj manj kot leto dni po tem, ko se je bolezen začela širiti. Izredne razmere in najvišjo stopnjo nevarnosti je WHO uvedla julija lani ter vladam držav po svetu izdala priporočila za omejevanje izbruha okužb.

ZAGREB - Hrvaška vlada je razglasila konec epidemije covida-19. Na Hrvaškem so tako odpravili še zadnji preostali ukrep štaba civilne zaščite za zajezitev širjenja okužbe z novim koronavirusom, testiranje in obvezno uporabo mask v zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše.

LONDON - Britanska centralna banka Bank of England se je odločila za dvanajsti zaporedni dvig ključne obrestne mere. Zvišala jo je za 0,25 odstotne točke na 4,5 odstotka, kar je najvišja raven v 15 letih. Banka ocenjuje, da se bo inflacija na Otoku nižala počasneje, kot so prvotno pričakovali.

MADRID - Španska vlada je sprejela več kot dve milijardi evrov vreden sveženj ukrepov za blažitev posledic dolgotrajne suše, ki je prizadela tamkajšnji kmetijski sektor. Velika večina od 2,2 milijarde evrov bo namenjenih za izgradnjo nove infrastrukture, kot so obrati za razsoljevanje, da bi se povečala količina razpoložljive vode. Vodne zaloge po državi so v povprečju pod 50 odstotki zmogljivosti, na dveh najbolj prizadetih območjih - v Andaluziji in Kataloniji - pa so padle na približno 25 odstotkov zmogljivosti.

mc/spo/blm/rbi/rpe/msc/tib/bg/rp/vr/jhl/mc
© STA, 2023