Pregled - Slovenija 11. 5. (četrtek)

Ljubljana, 11. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 11. maja.

MARIBOR/KRŠKO/LJUBLJANA - Upravno sodišče je v tožbi Društva za preučevanje rib Slovenije zaradi vladne odločbe o prevladi javne koristi proizvodnje elektrike nad javno koristjo ohranjanja narave pri izdaji gradbenega dovoljenja za HE Mokrice odločilo v prid pritožnikom, je razkril pristojni minister Uroš Brežan. Na potezi bo tako spet vlada, je dodal.

LJUBLJANA - Člani odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na nujni seji niso podprli predlogov priporočil za takojšnje reševanje položaja slovenskega kmeta, ki so jih pripravili v opozicijski stranki SDS. Kot je na seji dejala ministrica za kmetijstvo Irena Šinko, vlada priporočila zavrača, ker ocenjuje, da niso potrebna, saj se zadeve rešujejo.

LJUBLJANA - Vlada je Upravi RS za vojaško dediščino v sodelovanju s pristojnimi ministrstvi naložila, da pripravi izhodišča za postavitev spomenika osamosvojitve. Ob tem so v sporočilu po seji vlade izpostavili, da je bila osamosvojitev Slovenije edinstveno dejanje v zgodovini in največje državotvorno dejanje slovenskega naroda. Podpredsednik vlade in koordinator Levice Luka Mesec je po seji sporočil, da v stranki nasprotujejo rušenju obstoječega spomenika revolucije na Trgu republike.

LJUBLJANA - Odbor DZ za zdravje se je seznanil s predlogom rebalansa proračuna za leto 2023, ki ministrstvu za zdravje namenja skoraj 904 milijone evrov. To je okoli 23 milijonov evrov manj, kot je bilo prvotno načrtovano, predvsem na račun prenosa sredstev za dolgotrajno oskrbo, nad katero po reorganizaciji vlade bdi ministrstvo za solidarno prihodnost. Odbor se je seznanil tudi s prvim poročilom o izvajanju zdravstvenih storitev na podlagi interventnega zakona, ki je zagotovil plačilo za vse opravljene storitve.

LJUBLJANA - Odbor DZ za obrambo se je na zaprtem delu seje seznanil s poročilom o kibernetski varnosti, v nadaljevanju pa so se člani seznanili s predlogom rebalansa proračuna za leto 2023. Ta je po predlogu za 2,7 milijona evrov višji. Pristojni pa so podali tudi pojasnila o stanju investicij v brezpilotne letalnike in sisteme protizračne obrambe.

LJUBLJANA - Odbor DZ za izobraževanje, znanost in mladino se je kot zainteresirano delovno telo seznanil s predlogom rebalansa letošnjega proračuna. Po rekonstrukciji vlade se bodo po predlogu sredstva ministrstva za izobraževanje v višini 2,7 milijarde evrov razdelila med tri ministrstva, največ jih bo namenjenih področju šolstva.

LJUBLJANA - Vlada je na seji določila besedilo novele zakona o visokem šolstvu in ga bo poslala državnemu zboru v obravnavo po skrajšanem postopku. Z novelo želi vlada čim prej odpraviti ugotovljene neustavnosti obstoječega zakona, so po seji sporočili iz urada vlade za komuniciranje. Gre za spoštovanje odločbe ustavnega sodišča in zakona o visokem šolstvu v delu določitve javne službe in statusno pravne ureditve razmerij med univerzo in njenimi članicami.

LJUBLJANA - Zbrane na dvodnevni mednarodni konferenci Odgovornost zaščititi v teoriji in praksi, ki jo organizira ljubljanska pravna fakulteta, je uvodoma nagovorila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Slovenija močno podpira načelo odgovornosti zaščititi, saj je del skupine držav, ki so pred dvajsetimi leti soustvarjale to načelo, je poudarila. Poudarila je, da imajo politični voditelji moralno dolžnost in odgovornost storiti vse, kar je v njihovi moči in političnem vplivu, da preprečijo konflikte in nasilje ter zaščitijo prebivalstvo pred množičnimi grozodejstvi.

STRASBOURG - Delegacija predstavnikov koroških Slovencev je s položajem slovenske manjšine v Avstriji seznanila člane medskupine Evropskega parlamenta za tradicionalne manjšine, narodne skupnosti in jezike. Opozorila je, da je uresničevanje manjšinskih pravic v Avstriji pomanjkljivo. Predstavniki stranke Enotna lista in Narodnega sveta koroških Slovencev so med težavami izpostavili nov učni načrt za avstrijske šole, v katerem je predvidenih manj ur pouka slovenščine kot nemščine.

LJUBLJANA - Skupina Telekom Slovenije je v prvih treh mesecih prihodke od prodaje na medletni ravni povečala za osem odstotkov na 163,2 milijona evrov. EBITDA se je znižal za 12 odstotkov na 54,2 milijona evrov, dobiček iz poslovanja za 13 odstotkov na 14 milijonov evrov, čisti dobiček pa je bil pri 8,2 milijona evrov nižji za 32 odstotkov, a nad načrti.

LJUBLJANA - NLB Skupina je v prvem četrtletju dosegla 120,1 milijona evrov dobička po davkih. To je 46 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, ki ga je zaznamoval prevzem slovenske Sberbank, in 74 odstotkov več od predhodnega četrtletja. "Rezultat nakazuje na dobro osnovo in vodi v izboljšanje obetov za letos," so zapisali v NLB.

LJUBLJANA - V Slovenska kinoteki in Projektni sobi SCCA bo se je začel 3. mednarodni festival eksperimentalnih avdiovizualnih praks V-F-X Ljubljana. Letošnja avtorica v fokusu je eksperimentalna avstrijska animatorka Gudrun Krebitz, s katero bodo po napovedih organizatorjev raziskovali polifonično plastenje intimnih filmskih krajin.

np/apo/mlu/tv/vr/np
© STA, 2023