Pregled - šport, 10. 5. (sreda)

Ljubljana, 10. maja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v sredo, 10. maja.

DOHA - Judoistka Andreja Leški je na svetovnem prvenstvu v Dohi osvojila srebrno kolajno. V ponovitvi finala s SP 2021 v Budimpešti je bila vnovič boljša Francozinja Clarisse Agbegnenou. Za tekmovalko Bežigrada je to drugo odličje na SP, slovenska zbirka odličij na tovrstnih tekmovanjih pa se je povečala na 15.

RIM - Avstralec Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) je zmagovalec pete etape na kolesarski dirki po Italiji. V ciljnem sprintu 171 km dolge in zavoljo spolzkega cestišča zelo kaotične preizkušnje s številnimi padci od Atripalde do Salerna je bil hitrejši od Italijana Jonathana Milana in Danca Madsa Pedersena. Rožnato majico vodilnega v skupni razvrstitvi je zadržal Norvežan Andreas Leknesund (DSM), njegova prednost pred drugouvrščenim Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal-Quick Step) še naprej znaša 28 sekund. Slovenski as Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki je padel 7,4 km pred ciljem, je v skupnem seštevku zadržal peto mesto z zaostankom 1:12 minute.

DÜSSELDORF - Slovenska moška rokometa reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu med 10. in 28. januarjem prihodnje leto v Nemčiji v skupinskem delu pomerila z Norveško, Poljsko in Ferskimi otoki. Izbranci Uroša Zormana bodo prvi del tekmovanja igrali v Berlinu, je odločil današnji žreb v Düsseldorfu.

MILANO - Inter Milano je na prvi polfinalni nogometni tekmi evropske lige prvakov v gosteh premagal Milan z 2:0 (2:0). Za trikratne zmagovalce lige prvakov iz 1964, 1965 in 2010 sta zadela Bošnjak Edin Džeko v osmi in Armenec Henrikh Mkhitaryan v enajsti minuti. Torkova prva polfinalna tekma med Realom in Manchester Cityjem v Madridu se je končala z neodločenim izidom 1:1. Povratni tekmi bosta prihodnji teden. Italijanski polfinalni obračun bo 16. maja v Milanu, angleško-španski pa dan kasneje v Manchestru.

LJUBLJANA - Med točkami dnevnega reda današnje seje Izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije je bilo tudi vprašanje prodaje deleža v Športni loteriji. Na OKS so prejeli zavezujočo ponudbo, o kateri še niso sprejeli odločitve. Člani OKS so se strinjali s predlogom predsednika Franje Bobinca, da daljšo razpravo o tem vprašanju opravijo na seji 24. maja. Do takrat bodo strokovne službe OKS pripravile gradiva, ki bo podlaga za poglobljeno razpravo o tem vprašanju, je na seji dejal predsednik OKS Bobinac. Opravili bodo tudi cenitev.

LJUBLJANA - Zaključni turnir dvanajstih najboljših ženskih teniških reprezentanc na svetu bo letos novembra v Sevilli, je sporočila Mednarodna teniška zveza (ITF). Med elito pokala Billie Jean King bo tudi Slovenija na čelu s Tamaro Zidanšek in Kajo Juvan. Poleg lokacije zaključnega turnirja, ki bo od od 7. do 12. novembra, je ITF danes razkrila še zadnjega udeleženca, Poljsko, ki je prejela posebno povabilo.

LJUBLJANA - Košarkarji Monaca in Real Madrida so zadnji udeleženci zaključnega turnirja evrolige, ki bo konec naslednjega tedna v Kaunasu. Monačani so odločilno peto tekmo proti Maccabiju iz Tel Aviva dobili doma s 97:86, Španci pa so Partizan izločili po zaostanku 0:2 v zmagah. Danes so zmagali z 98:94. Real Madrid bo v polfinalu 19. maja igral proti Barceloni, ki je bila v četrtfinalu s 3:0 boljša od Žalgirisa, Monaco pa se bo srečal s pirejskim Olympiacosom, ki je včeraj dobil peto tekmo proti Fenerbahčeju. Finale bo v nedeljo, 21. maja, ob 19. uri.

BARCELONA - Španski nogometaš Sergio Busquets bo po koncu sezone zapustil Barcelono, je klub sporočil na spletni strani. Zdaj 34-letnik je k Barceloni prišel kot mladenič leta 2005, vse od sezone 2007/08 pa je del članske ekipe, ki se je v zadnjih 15 letih podpisala pod številne uspehe.

LJUBLJANA - Magdeburg je na prvi četrtfinalni tekmi evropske lige prvakov na Poljskem remiziral z Wislo iz Plocka 22:22, nemški Kiel pa je doma izgubil proti francoskemu PSG s 27:31. V četrtek bosta na sporedu še dve tekmi. Ob 18.45 se bo začela tekma med madžarskim Veszpremom in poljskimi Kielcami, ob 20.45 pa med danskim Gudmejem in špansko Barcelono.

SEATTLE/NEWARK - Hokejisti Dallas Stars so dobili četrto tekmo polfinala zahodne konference v severnoameriški ligi NHL. S 6:3 so v gosteh ugnali Seattle Kraken in dvoboj končnice izenačili na 2:2. Carolina Hurricanes pa so le še zmago oddaljeni od napredovanja v finale vzhodne konference, potem ko so s 6:1 prav tako v gosteh ugnali New Jersey Devils.

BOSTON - Košarkarji Philadelphia 76ers so prišli do odličnega izhodišča v polfinalu vzhodne konference severnoameriške lige NBA. V boju na štiri zmage so zanesljivo dobili peto tekmo v gosteh pri Boston Celtics s 115:103 in povedli s 3:2. Na zahodu so si prednost 3:2 priigrali Denver Nuggets, za katere je Slovenec Vlatko Čančar tokrat odigral dve minuti.

ad/am/zzb/ag/alz/zza/zzb
© STA, 2023