Pregled - svet, 10. 5. (sreda)

Ljubljana, 10. maja - Pregled dogodkov v svetu v sredo, 10. maja.

TEL AVIV/RAMALA/GAZA - Izraelska vojska je na Zahodnem bregu ubila dva Palestinca, so potrdile tako izraelske obrambne sile (IDF) kot palestinsko ministrstvo za zdravje. Izraelske oblasti sicer trdijo, da so Palestinci prvi začeli streljati. Medtem je prišlo tudi do izmenjave zračnih napadov med izraelskimi silami in skrajneži nad palestinsko enklavo Gaza, v katerih je umrlo šest ljudi. Izmenjava ognja se nadaljuje, gre za najhujše spopade med Izraelom in borci v Gazi v zadnjih mesecih.

KIJEV/DONECK/MOSKVA - Ukrajinske sile naj bi v Bahmutu na vzhodu Ukrajine, kjer že mesece potekajo intenzivni spopadi, pridobile nekaj ozemlja. Po besedah ustanovitelja ukrajinskega nacionalističnega bataljona Azov Andrija Bileckega je ukrajinska vojska v bližini mesta porazila vsaj dve ruski brigadi in zajela ujetnike. Ruske oblasti so medtem sporočile, da so v jutranjih urah odbile napad dveh brezpilotnih letalnikov na rusko vojaško vadišče v regiji Voronež na zahodu države. Po poročanju lokalnih medijev pa je bilo v napadu ranjenih več kot deset ruskih vojakov.

KIJEV - V obstreljevanju blizu mesta Časiv Jar na vzhodu Ukrajine je bil v torek ubit videokoordinator francoske tiskovne agencije AFP Arman Soldin, so povedali novinarji AFP, ki so bili priča napadu. Tiskovna agencija je smrt Soldina označila za grozen opomin na tveganja in nevarnosti, s katerimi se vsak dan soočajo novinarji v Ukrajini.

STRASBOURG - Evropski parlament je v danes sprejetih poročilih Kosovo in Srbijo pozval k normalizaciji odnosov, kar je predpogoj za pristop držav k uniji. Glede Srbije so ob tem poudarili, da bi morala pristopna pogajanja napredovati samo, če bi upoštevala sankcije proti Rusiji in dosegla znaten napredek pri reformah.

STRASBOURG - Evropski poslanci so podprli pristop Evropske unije k istanbulski konvenciji, katere cilj je preprečevanje nasilja nad ženskami in boj proti njemu. Ob tem so šest članic EU, ki te mednarodne pogodbe doslej še niso ratificirale, pozvali, naj to nemudoma storijo. Evropska komisarka za enakost Helena Dalli je podporo parlamenta označila za zgodovinski korak naprej, ki pošilja močno sporočilo o pomenu pravic žensk v EU.

STRASBOURG - Evropska komisarka Mairead McGuinness in evropski poslanci so se v razpravi v Evropskem parlamentu o vlogi kmetijstva pri zelenem prehodu strinjali, da je treba prisluhniti kmetom. Več poslancev je bilo kritičnih do predlogov komisije glede zmanjševanja uporabe pesticidov, komisarka pa je poudarila, da so predlogi namenjeni pomoči kmetom.

WASHINGTON - Predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa Kevin McCarthy je v torek po srečanju s kolegi pri predsedniku ZDA Joeju Bidnu glede povišanja dovoljene meje javnega dolga dejal, da niso dosegli nobenega napredka. Napovedal je, da se bodo pogajanja nadaljevala, s predsednikom pa se bodo ponovno sestali v petek. Biden je to potrdil.

NEW YORK - Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je torkovo odločitev newyorške porote, ki ga je v civilni tožbi kolumnistke E. Jean Carroll razglasila za krivega spolne zlorabe in obrekovanja in mu naložila odškodnino v višini pet milijonov dolarjev, označil za sramotno in nadaljevanje največjega lova na čarovnice v zgodovini.

DAMASK/ANKARA/MOSKVA - Sirski predsednik Bašar al Asad je prejel vabilo na vrh članic Arabske lige prihodnji teden v Savdski Arabiji, je sporočilo predsedstvo v Damasku. Gre za prvo tovrstno povabilo od začetka vojne v Siriji, zaradi katere je bil režim v Damasku več let politično izoliran. V Moskvi je medtem potekalo srečanje zunanjih ministrov Turčije, Sirije, Rusije in Irana. Strinjali so se o pripravi načrta za normalizacijo odnosov med Ankaro in Damaskom.

DŽAKARTA - Voditelji Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) so na današnjem vrhu izrazili globoko zaskrbljenost zaradi nenehnega nasilja v Mjanmaru in ponovno pozvali k njegovi prekinitvi. Prav tako so obsodili nedavni napad na njihov diplomatski konvoj, ki je koordiniral humanitarno pomoč za Mjanmar.

RIM - Italijanska premierka Giorgia Meloni se je z voditelji italijanskih strank pogovarjala o predlagani ustavni reformi, ki bi med drugim premierju podelila več moči, izvolili pa bi ga neposredno. Izvolitev premierja z neposrednim glasovanjem bi zagotovila stabilnost vlade, je v torek zvečer po pogovorih s predstavniki opozicijskih strank dejala Meloni. Opozicija njenim predlogom ni naklonjena.

SOFIJA - Nekdanji bolgarski premier Bojko Borisov je napovedal, da njegova desnosredinska stranka GERB predlaga evropsko komisarko za inovacije in kulturo Marijo Gabriel za kandidatko za novo premierko Bolgarije, ki je že dlje časa v političnem zastoju. Aprila so v državi sicer potekale že pete parlamentarne volitve v zadnjih dveh letih.

BEOGRAD - Srbska policija je prijela očeta 20-letnika, ki je prejšnji teden v okolici Mladenovca v osrednji Srbiji ubil osem ljudi, 12 pa jih je ranil. Prijeli so ga z namenom lažjega ugotavljanja izvora orožja, uporabljenega v strelskem napadu, zanj pa so odredili 48-urno pridržanje.

LYON - Interpol ter policije Nizozemske, Belgije in Nemčije so javnost pozvale k pomoči pri identifikaciji trupel 22 domnevno umorjenih žensk, ki so jih med letoma 1976 in 2019 našli v omenjenih državah. Mednarodna organizacija kriminalistične policije se je za takšen korak odločila prvič v svoji zgodovini.

TUNIS - V strelskem napadu v bližini najstarejše afriške sinagoge Ghriba na tunizijskem otoku Djerba je policist v torek ubil pet ljudi, dva obiskovalca sinagoge in tri pripadnike varnostnih sil. Ranjeni so bili še štirje obiskovalci in več pripadnikov varnostnih sil, je sporočilo tunizijsko notranje ministrstvo in dodalo, da je bil napadalec ubit.

TRENTO - Medvedka, ki naj bi prejšnji mesec v severni Italiji napadla in ubila 26-letnega tekača, ni kriva za njegovo smrt, trdi italijansko združenje za zaščito živali Leal. Aktivisti so prepričani, da so oblasti krivdo za smrtonosni napad v gozdu na Trentinskem pripisale napačnemu medvedu.

lkr/msc/rpe/mc/sg/vr/spo/blm/rp/lkr
© STA, 2023