Pregled - Slovenija, 10. 5. (sreda)

Ljubljana, 10. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 10. maja.

LJUBLJANA - Predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) so na 18. Forumu obrti in podjetništva vladi predstavili 115 zahtev. Ob tem pričakujejo, da bo vlada uresničila vsaj najbolj pomembne. Premier Robert Golob je dejal, da se bo vlada ukrepov lotevala na podlagi dialoga. Kot eno najbolj akutnih težav je izpostavil pomanjkanje delovne sile.

PORTOROŽ - Odvil se je osrednji del Slovenske turistične borze, ki se jo je udeležilo po 150 slovenskih in tujih podjetij iz več kot 30 držav. Dogodek, na katerem so bili navzoči turistični agenti z vsega sveta, je velika priložnost za utrjevanje stikov in nove posle, je povedala direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak.

LJUBLJANA - V DZ se je začela obravnava predloga rebalansa, s katerim bodo svoje finančne načrte dobila tudi nova ministrstva, ustanovljena z reorganizacijo vlade v začetku leta. Odbor DZ za pravosodje se je seznanil s predlaganim rebalansom proračuna, ki ministrstvu za pravosodje namenja nekaj manj kot 118 milijonov evrov. Po predlogu se sredstva za 12 milijonov evrov znižujejo državnemu odvetništvu, za pet milijonov evrov pa povečuje vrhovnemu sodišču. Odbor DZ za delo se je seznanil s predlogom rebalansa v delu, ki ministrstvu za delo skupaj z inšpektoratom za delo namenja malenkost manj kot dve milijardi evrov, ministrstvu za solidarno prihodnost skupaj z inšpektoratom za stanovanja pa 190,3 milijona evrov.

LJUBLJANA - Vladna stran in predstavniki sindikatov zdravstva in socialnega varstva so nadaljevali pogajanja o oblikovanju zdravstvenega plačnega stebra. Sindikati so predstavili svoje protipredloge, ki naj bi jih vlada do prihodnjega tedna finančno tudi ovrednotila. Pogajanja bodo nadaljevali prihodnjo sredo.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar in premier Robert Golob sta se sestala na rednem delovnem srečanju. Spregovorila sta o aktualnih zadevah in izpostavila nujnost iskanja nacionalnega konsenza pri rešitvah na področju zdravstva, so po pogovoru izpostavili na spletnih straneh vlade in urada predsednice.

LJUBLJANA - V poslanskih skupinah Svoboda, SD, SDS in NSi so naklonjeni ideji o spomeniku osamosvojitve na Trgu republike. Ta mora odražati narodovo enotnost za samostojno državo, so prepričani. V Levici medtem nasprotujejo odstranitvi Tršarjevega spomenika s Trga republike in menijo, da gre za nepremišljeno idejo. Da takšno idejo podpira, je v torek dejal tudi premier Robert Golob. Kot je napovedal, bo vlada prevzela pobudo za postavitev spomenika, izvedba pa je stvar stroke.

LJUBLJANA - Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je na spletni strani začel objavljati poimenske sezname o številu opravljenih zdravstvenih storitev po zdravnikih. Iz Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so za STA sporočili, da potezo zdravstvene politike ocenjujejo kot nesmiselno in nekonstruktivno. V Zdravniški zbornici Slovenije poudarjajo, da objava delnih podatkov o izvedenih obravnavah po zdravstvenem delavcu ne sledi cilju povečevanja transparentnosti in zaupanja v zdravstveni sistem.

LJUBLJANA - Odbor DZ za zunanjo politiko je podprl deklaracijo o spominu na gladomor, množični poboj z lakoto, v Ukrajini v letih 1932 in 1933. DZ bo predlagal, da sprejme deklaracijo, s katero gladomor priznava kot genocid. V deklaraciji DZ obžaluje genocidno namero gladomora, ko je sovjetski stalinistični režim v letih 1932 in 1933 v Ukrajini uničil celotno skupino prebivalstva z namerno povzročitvijo pomanjkanja osnovnih življenjskih sredstev.

ZAGREB - Debelost pri otrocih je eden največjih izzivov javnega zdravstva, so ocenili udeleženci vrha zakoncev evropskih voditeljev o tej problematiki. Gostitelja vrha, soproga hrvaškega predsednika Sanja Musić Milanović in izvršni direktor evropskega urada Svetovne zdravstvene organizacije za Evropo Robb Butler, sta izpostavila, da v Evropi s čezmerno telesno težo ali debelostjo živi vsak tretji šolar. Srečanja se udeležuje tudi soprog slovenske predsednice Aleš Musar.

LJUBLJANA - Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je Rdečemu križu in Karitasu v okviru druge letošnje dobave iz operativnega programa za hrano in osnovno materialno pomoč dobavilo 1015 ton prehrambenih izdelkov za socialno in materialno pomoč najbolj ogroženim. Ministrstvo je tako v skladišča Rdečega križa Slovenije in Slovenske karitas dobavilo 93 ton moke, 90 ton marmelade, 78 ton testenin, 46 ton riža, 411.000 litrov mlela, 172.200 litrov jedilnega olja in 126 ton konzervirane zelenjave.

LJUBLJANA - Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je podprl predlog zakona o infrastrukturi za alternativna goriva in spodbujanju prehoda na alternativna goriva v prometu, ki med drugim predvideva vzpostavitev mreže električnih polnilnic. Obenem je sprejel več dopolnil koalicije.

LJUBLJANA - Slovensko gospodarstvo je lani izboljšalo rezultate poslovanja, toda zaradi visoke stopnje inflacije se je marsikateri kazalnik realno znižal. Neto čisti dobiček je bil tako realno za odstotek nižji kot leto prej, še nekaj bolj se je znižala neto dodana vrednost na zaposlenega, so izračunali v Ajpesu.

AJDOVŠČINA - V Mlinotestu so odprli prenovljeno tovarno testenin. V stavbo, kjer proizvajajo sušene testenine, so namestili novi proizvodni liniji in pakirne linije. Sedemmilijonsko investicijo sta odprla predsednik uprave Mlinotesta Danilo Kobal in predsednica republike Nataša Pirc Musar.

LJUBLJANA - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je za zlati abonma nastopil Kraljevi škotski nacionalni orkester. Njegovi začetki segajo v leto 1891, od 1977 pa uživa kraljevo pokroviteljstvo. Izvedel je delo škotskega skladatelja Jamesa MacMillana, prvo simfonijo Jeana Sibeliusa in noviteto turškega pianista in skladatelja Fazila Sayja.

LJUBLJANA - V Šentjakobskem gledališču so premierno uprizorili igro Čakanje Godota Samuela Becketta. V enem najpomembnejših besedil evropske dramatike preteklega stoletja je avtor opozoril na tragikomičen položaj človekovega obstajanja v modernem opustelem svetu. Beckettova drama je prvič na Šentjakobskem odru, režiral jo je Jaša Jamnik.

CELJE - Na celjskem Krekovem trgu so odprli panojsko razstavo Peš po domačih krajih. Predstavljeni so popotni dnevniki Alme M. Karlin, ki kot svetovna popotnica med letoma 1919 in 1927 ni prepotovala le celega sveta, temveč je kot pohodnica ter velika poznavalka narave v 30. letih prejšnjega stoletja prehodila tudi vso Slovenijo.

DOHA - Judoistka Andreja Leški je na svetovnem prvenstvu v Dohi osvojila srebrno kolajno. V ponovitvi finala s SP 2021 v Budimpešti je bila vnovič boljša Francozinja Clarisse Agbegnenou. Za tekmovalko Bežigrada je to drugo odličje na svetovnem prvenstvu, slovenska zbirka odličij na tovrstnih tekmovanjih pa se je povečala na 15.

ase/av/bdo/apo/ase
© STA, 2023