Pregled - svet, 9. 5. (torek)

Ljubljana, 9. maja - Pregled dogodkov v svetu v torek, 9. maja.

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob dnevu Evrope gostil predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in ob tem povedal, da so ukrepi vzhodnih članic EU v zvezi z ukrajinskim žitom nesprejemljivi. Gostja je napovedala oblikovanje skupne platforme za usklajevanje glede tega vprašanja. Predstavila je tudi predlog novih sankcij proti Rusiji in pohvalila napredek Ukrajine pri izvajanju reform sredi vojne, Zelenski pa se je zavzel za krepitev sankcij proti Rusiji in izrazil upanje na čimprejšnji začetek pogajanj za vstop Ukrajine v EU.

STRASBOURG - Nemški kancler Olaf Scholz se je v današnjem nagovoru ob dnevu Evrope v Evropskem parlamentu zavzel za geopolitično Evropsko unijo. Pri tem je podprl tudi njeno širitev in reformo. Obenem je izrazil podporo Ukrajini in spričo ruske agresije ob dnevu Evrope poudaril, da preteklost ne bo premagala prihodnosti. Dodal je, da mora EU govoriti z enim glasom, pri vzpostavljanju geopolitične EU so po njegovem pomembni tudi njeni odnosi s svetovnimi velesilami. ZDA po njegovih besedah ostajajo najpomembnejši zaveznik Evrope.

MOSKVA/KIJEV - V Moskvi je potekala vojaška parada ob 78. obletnici zmage nad nacistično Nemčijo, na kateri je ruski predsednik Vladimir Putin zatrdil, da je svet trenutno na prelomnici. Proti Rusiji po njegovih besedah poteka prava vojna, v kateri ta brani svojo suverenost. Prav tako je kritiziral Zahod, ki naj bi si prizadeval za propad Rusije. Ruske sile so ob tem pred današnjim praznikom ponoči izvedle nove napade na Ukrajino in izstrelile 25 manevrirnih raket, večino na prestolnico Kijev, od tega jih je ukrajinska zračna obramba 23 uničila.

MOSKVA - Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je obtožil enoto ruske vojske, da je pobegnila s položajev v ukrajinskem mestu Bahmut. Ob tem je opozoril, da Rusija ni sposobna braniti svoje države, vojaško poveljstvo pa je obtožil, da zavaja ruskega predsednika Vladimirja Putina. Prav tako je dejal, da Wagner od ruskega obrambnega ministrstva še ni prejel obljubljenega streliva.

MADRID - Mirovna pogajanja za končanje vojne v Ukrajini ta trenutek niso mogoča, je v intervjuju za španski časnik El Pais izjavil generalni sekretar ZN Antonio Guterres in dodal, da sta tako Rusija kot Ukrajina prepričani v zmago. Kljub temu pa je poudaril potrebo po dialogu z njima, zlasti pri podaljšanju sporazuma o izvozu žita.

STRASBOURG - Evropski parlament je podprl podaljšanje uredbe, v skladu s katero je EU junija lani odpravila carine na ukrajinsko žito in druge kmetijske proizvode. Predlog komisije za enoletno podaljšanje morajo zdaj uradno potrditi še države članice, ki so ga podprle že konec aprila.

STRASBOURG - Evropski poslanci so z veliko večino odločili, da sprožijo nujni postopek za hitro obravnavo predloga Evropske komisije o vzpostavitvi instrumenta za krepitev proizvodnih zmogljivosti obrambne industrije EU. O predlogu, ki predvideva 500 milijonov evrov pomoči članicam EU, bodo predvidoma glasovali na naslednjem plenarnem zasedanju v Bruslju.

WASHINGTON - ZDA so napovedale nov sveženj vojaške pomoči Ukrajini v višini 1,2 milijarde dolarjev, s katerim si želijo okrepiti zračno obrambo Ukrajine in ji zagotoviti dodatno artilerijsko strelivo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je že zahvalil ZDA za nov sveženj pomoči in ga označil za pomemben znak solidarnosti.

NOVO NEW YORK - Newyorška porota je v civilni tožbi kolumnistke zaradi obrekovanja in spolnega napada razglasila bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa za krivega in mu naložila plačilo pet milijonov dolarjev odškodnine. Porotniki niso ugotovili, da je Trump E. Jean Carroll leta 1996 v garderobi trgovine na 5. aveniji Manhattna posilil, vendar pa so ji verjeli, da jo je napadel. Zaradi tega so potem tudi sklenili, da jo je med zanikanjem napada obrekoval. Trump je že pred odločitvijo porote napovedal pritožbo.

BERLIN - Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je v Berlinu sprejela kitajskega kolega Qin Ganga. Dejala je, da nevtralnost glede vojne v Ukrajini pomeni postaviti se na stran agresorja. Qin je medtem vztrajal, da se Peking zavzema za mir in končanje vojne, prav tako pa je posvaril pred morebitnim sankcioniranjem kitajskih podjetij.

PEKING/OTTAWA - Kitajska je izgnala kanadsko generalno konzulko v Šanghaju Jennifer Lynn Lalonde, potem ko je Kanada zaradi poskusa ustrahovanja kanadskega poslanca v ponedeljek iz države izgnala kitajsko diplomatko Zhao Wei s kitajskega konzulata v Torontu. V zadnjih mesecih so v kanadske medije pricurljala obveščevalna poročila, v katerih so Kitajsko obtožili poskusa vmešavanja v kanadske volitve.

BEOGRAD - Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v ponedeljek obsodil proteste proti nasilju, ki so v Beogradu potekali po nedavnih strelskih napadih. Opoziciji je očital, da izkorišča tragedijo sebi v prid. Vodilni člani proevropske opozicije, ki so organizirali ponedeljkove proteste, pa so pozvali na še bolj množične proteste v petek, če oblasti do takrat ne bodo izpolnile njihovih zahtev.

ZAGREB - Sodniki na hrvaških sodiščih so v ponedeljek začeli t. i. belo stavko, ki bo trajala dva tedna. Zanjo so se odločili zaradi pomanjkanja dialoga z vlado o povečanju plač, so sporočili iz združenja hrvaških sodnikov. V združenju pričakujejo, da bosta v stavki sodelovali dve tretjini prvostopenjskih sodnikov.

GAZA - Izrael je zgodaj davi izvedel letalske napade na militantno skupino Islamski džihad na območju Gaze, v katerih je po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje umrlo 13 ljudi, okoli 20 je bilo ranjenih. Izraelska vojska je sporočila, da so bili tarča napadov trije voditelji Islamskega džihada.

LAHORE - Po vsem Pakistanu so izbruhnili protesti, potem ko so pred vrhovnim sodiščem v prestolnici Islamabad aretirali bivšega pakistanskega premierja Imrana Kana. Na sodišču se je udeležil obravnave na sojenju zaradi ene od več deset obtožb zaradi korupcije, ki so jih vložili proti njemu od lanske odstavitve. Obtožbe zavrača kot politične.

ŽENEVA - Od sredine aprila, ko so se v Sudanu začeli spopadi med sudansko vojsko in paravojaškimi silami RSF, se je v državi notranje razselilo več kot 700.000 ljudi. Samo v zadnjem tednu se je njihovo število podvojilo, je opozorila Mednarodna organizacija za migracije (IOM).

KOEBENHAVN - Narava v Evropi ni v dobrem stanju, v preteklih letih pa je pokazala le malo znakov izboljšanja, v svojem najnovejšem poročilu ugotavlja Evropska agencija za okolje. Ob tem izpostavlja, da je treba za zaščito koristi, ki jih prinaša za zdravje ljudi, prehransko varnost in podnebje, okrepiti prizadevanja za obnovo in boljše upravljanje ekosistemov.

RIM - Okoljevarstvena organizacija Greenpeace Italija je vložila tožbo proti italijanskemu energetskemu podjetju Eni, in sicer zaradi njegovega doprinosa k globalnemu segrevanju. To je prva tovrstna tožba proti zasebnemu podjetju v Italiji.

ase/lkr/las/vr/mc/spo/rpe/blm/zc/uk/msc/tib/sk/rbi/mlu/ase
© STA, 2023