Pregled - Slovenija, 9. 5. (torek)

Ljubljana, 9. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 9. maja.

LJUBLJANA - Pristojni ministri so napovedali več aktivnosti za zagotavljanje varnega okolja v slovenskih šolah. Med drugim so izpostavili pripravo več zakonov s področja duševnega zdravja in administrativno razbremenitev centrov za socialno delo. V petek bo na šolah dan kulture nenasilja in strpnosti, je dejal minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda. Na slovenskih osnovnih in srednjih šolah se na ta dan pripravljajo, se pa nekaterim ravnateljem zdi, da gre spet zelo na hitro, saj naj bi navodila in gradivo prejeli šele v sredo.

LJUBLJANA - Projekt Slovenskega avtomobilskega grozda Misija GREMO, namenjen zeleni in digitalni preobrazbi avtomobilske industrije, bo v prihodnjih petih letih prejel do 200 milijonov evrov državne podpore. Kot je ob podpisu dogovora o partnerstvu dejal premier Robert Golob, gre za enega ključnih razvojnih projektov za celotno gospodarstvo. Slovenska avtomobilska industrija je Misijo GREMO vzpostavila leta 2021 kot zavezo k zeleni in digitalni preobrazbi do leta 2030. Direktor Hidrie Holdinga in koordinator projekta Iztok Seljak je na strateški razvojni konferenci partnerstva poudaril, da so slovenska podjetja odločena voditi spremembe v panogi in soustvarjati njen razvoj.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon sta ob dnevu Evrope, s katerim EU obeležuje začetek evropskega povezovanja pred več kot 70 leti, poudarila pomen enotnosti unije. Golob je dejal, da je skupaj mogoče narediti več, Fajon pa je povedala, da izkušnje kažejo, da je Evropska unija najmočnejša takrat, ko nastopimo enotno.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar in evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič sta ob odprtju osrednje slovesnosti ob dnevu Evrope izpostavila dosedanje dosežke evropskega povezovanja. Pirc Musar je tudi opozorila na odgovornost EU v boju proti podnebnim spremembam, Lenarčič pa na dejstvo, da v Evropi ni miru. Po mnenju predsednice je dan Evrope priložnost za razmislek o dosežkih in o tem, kaj se še da doseči.

NEW YORK - Zunanja ministrica Tanja Fajon je v New Yorku, kjer opravlja pogovore z veleposlaniki regionalnih skupin sistema Združenih narodov, povedala, da pred junijskim glasovanjem v Generalni skupščini o novih članicah Varnostnega sveta ZN za obdobje 2024-2025 glede možnosti za izvolitev Slovenije ostaja zmerna optimistka. Dejala je, da ni držav, ki bi Sloveniji izrazito nasprotovale. Večkrat je ponovila, da to ni projekt sedanje vlade, ampak nacionalni projekt. Ministrica bo v sredo odpotovala še v Gvatemalo na zasedanje Združenja karibskih držav.

LJUBLJANA - V Levici so pripravili predlog za progresiven obvezen zdravstveni prispevek, po katerem bi bila višina prispevka odvisna od višine posameznikove plače in ki ga interno usklajujejo s koalicijskimi partnerji. Predlog je po navedbah Levice oblikovan tako, da se višina prispevka dvigne za osebe s plačo, višjo od povprečne, ter spusti za osebe s plačo, nižjo od povprečne. Iz Gibanja Svoboda so medtem sporočili, da je v koraku preoblikovanja dopolnilnega zavarovanja predviden fiksen prispevek v višini 35 evrov, v SD pa bodo predlog Levice preučili.

LJUBLJANA - Sodelujoči na javni predstavitvi mnenj o predlogih sprememb zakonov o šolski prehrani in o osnovni šoli so predlog za brezplačno kosilo za vse učence pozdravili. Inštitut 8. marec, ki je predloga vložil v DZ, pa je vlado pozval, naj takoj poskrbi za tiste učence pod pragom tveganja revščine, ki zdaj nimajo subvencije za topel obrok.

LJUBLJANA - Ekonomsko-socialni svet bo v petek obravnaval izhodišča za vzpostavljanje sistema dolgotrajne oskrbe, saj mora biti spremenjeni zakon o dolgotrajni oskrbi v skladu z načrtom za okrevanje in odpornost v veljavi v drugem četrtletju leta 2024. Glede na izhodišča, ki jih je pridobila STA, bo določal dolgotrajno oskrbo kot nov steber socialne varnosti.

LJUBLJANA - Državna volilna komisija bo v četrtek odločala o razpisu ponovnih volitev državnega svetnika, predstavnika za področje kulture in športa. Po volitvah novembra lani je to svetniško mesto zasedel Tomaž Horvat, a je društvo nevladnih organizacij in posameznikov na področju kulture Asociacija uspelo s pritožbo na ustavnem sodišču.

LJUBLJANA - Mestna občina Ljubljana je s slavnostno sejo mestnega sveta, na kateri so se svetnikom pridružili številni gostje, zaznamovala 9. maj, dan Ljubljane. Župan Zoran Janković je podelil najvišja mestna priznanja. Naziv častna meščanka je letos dobila pesnica in šansonjerka Elza Budau, častni meščan pa je postal arhitekt Stanko Kristl.

LJUBLJANA/ZAGREB - V cene goriv je po odločitvi vlade od polnoči vnovič vključena okoljska dajatev za fosilna goriva, vseeno pa so se nekoliko znižale. Liter 95-oktanskega bencina se je pocenil za 2,6 centa na 1,390 evra, liter dizelskega goriva pa za dva centa na 1,421 evra. Nove cene bencina in dizla veljajo tudi na Hrvaškem, kjer pa bodo v naslednjih 14 dneh precej nižje kot v Sloveniji. Tako bencin kot dizel sta se po odločitvi hrvaške vlade pocenila za osem centov na liter. Liter bencina po novem stane 1,32 evra, liter dizla pa 1,23 evra.

MÜNCHEN - Slovenija se tudi letos predstavlja na sejmu Transport Logistic, ki na vsaki dve leti poteka v Münchnu. Kot je v nagovoru od odprtju slovenskega paviljona na sejmu spomnil gospodarski minister Matjaž Han, ima Slovenija strateški geografski položaj v Evropi, to pa je po njegovem prepričanju odlična odskočna deska za nastope na trgih EU.

PORTOROŽ - V Portorožu so se začeli jubilejni 30. Dnevi slovenske informatike, ki potekajo pod naslovom Soustvarjajmo digitrajno Slovenijo. V središču konference, ki združuje tudi vsebine konference Informatika v javni upravi, je ideja, kako z digitalizacijo razvijati trajnostne in okoljsko učinkovite rešitve.

LJUBLJANA - Ministrstvo za kulturo je začelo postopek za predčasno razrešitev Aleša Vaupotiča z mesta direktorja Moderne galerije. V uradnem postopku ga je seznanilo z razlogi za razrešitev in ga pozvalo, da se do njih opredeli. Vaupotič je bil na mesto direktorja imenovan aprila 2021, od tedaj je bilo več opozoril glede slabega vodenja javnega zavoda.

LJUBLJANA - V Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije so odprli fotografsko razstavo Nika Erika Neubauerja z naslovom Kje je after?. Postavitev odstira bežen pogled v številčno obsežno serijo protestnih fotografij, ki jih je fotograf posnel med majem 2020 in aprilom 2022.

LJUBLJANA - Muzej in galerije mesta Ljubljane preko javnega mednarodnega poziva Z zavoja v zid iščejo najboljšo rešitev za t.i. Zavoj na dvorišču Mestnega muzeja Ljubljana. Z granitnimi kockami tlakovani zavoj, ki se zaradi urbanističnih kulturnovarstvenih omejitev konča s steno, želijo oživiti s stensko poslikavo. Rok za oddajo predlogov je 20. junij.

LEIPZIG - V literarni hiši v Leipzigu oz. hiši knjig (Literaturhaus Leipzig/Haus des Buches) so odprli razstavo del slovenske umetnice, ilustratorke in avtorice grafičnih romanov Samire Kentrić z naslovom Iztrgano iz konteksta. Razstavljene podobe so nastale kot vizualna popotnica besedilom o dogajanjih, ki so zaznamovala zadnjih 17 let.

ase/av/zc/mo/lkr/ase
© STA, 2023