Pregled - šport, 7. 5. (nedelja)

Ljubljana, 7. maja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v nedeljo, 7. maja.

DOHA - Judoistka Maruša Štangar je na svetovnem prvenstvu v Dohi osvojila deveto mesto v kategoriji do 48 kg. V tekmi za četrtfinale jo je ustavila 21-letna Italijanka Assunta Scutto. Na koncu je slavila Japonka Natsumi Tsunoda. Drugi slovenski predstavnik David Štarkel je v kategoriji do 60 kg izgubil prvo borbo. Zlato kolajno je osvojil Španec Francisco Garrigos.

EILAT - Slovenska reprezentanca v košarki 3 x 3 si je izborila nastop na svetovnem prvenstvu, ki se bo konec maja začelo v Avstriji. Na kvalifikacijskem turnirju so premagali vse tri tekmece; najprej Kitajsko z 21:12, nato Ruando z 21:19 in danes še Madžarsko z 21:18. Barve Slovenije so zastopali Adrian Hirschmann, Blaž Janežič, Jure Ličen in Jakob Strel.

PESCARA - Italijan Jonathan Milan je zmagovalec druge etape kolesarske dirke po Italiji. Na trasi od Terama do San Salva je edini Slovenec na dirki Primož Roglič etapo končal na 28. mestu in ciljno črto varno prečkal v času vodilne skupine. Slabe štiri kilometre pred ciljem je namreč glavnino razpolovil množični padec. Skupno vodstvo je obdržal Belgijec Remco Evenepoel.

MADRID - Slovenski motokrosist Jan Pancar je na dirki svetovnega prvenstva razreda MX2 v španskem Intu Xanaduju - Arroyomolinosu osvojil 12. mesto. Zmagal je Nemec Simon Längenfelder. V razredu MXGP, kjer svetovni prvak Tim Gajser zaradi poškodbe še vedno ne nastopa, pa je bil najboljši Nizozemec Jeffrey Herlings.

ZAGREB - Slovenska veslačica Nina Kostanjšek je na prvi postaji svetovnega pokala v Zagrebu zasedla peto mesto v enojcu. Devetindvajsetletnica je za zmagovalko iz Španije Virginio Diaz Rivas zaostala nekaj manj kot 15 sekund. Nik Krebs in Jaka Čas sta v dvojcu brez krmarja in zasedla končno sedmo mesto po zmagi v finalu B. Isak Ivan Žvegelj pa je v finalu B med enojci ter zasedel šesto mesto oziroma skupno 12.

ORMOŽ - Rokometaši Celja Pivovarne Laško so zmagovalci pokala Slovenije v sezoni 2022/23. Na finalni tekmi zaključnega turnirja v Ormožu so premagali domači Jeruzalem s 35:24 in osvojili 22. pokalno lovoriko. Na tekmi za tretje mesto je bila Krka boljša od Kopra z 28:21.

LJUBLJANA - Po sobotni zmagi Olimpije v finalu slovenskega pokala proti Mariboru je ljubljanski nogomet v nedeljo zasenčila žalostna vest. Po hudi bolezni je v 67. letu starosti umrl nekdanji dolgoletni nogometaš in trener zeleno-belih Jedinko Perica, so zapisali na spletni strani ljubljanskega kluba.

LJUBLJANA - Slovenski rokometni reprezentantki Elizabeth Omeregie se z Bukarešto ni uspelo uvrstiti na zaključni turnir lige prvakinj, ki bo 3. in 4. junija v Budimpešti. V seštevku dveh tekem je izgubila proti danskemu Esbjergu. Na zaključnem turnirju bo nastopil tudi Ferencvaros, ki je ugnal Metz. Dan prej sta napredovala Vipers Kristiansand in Györ, za katerega igra Ana Gros.

MADRID - Španec Carlos Alcaraz je zmagovalec teniškega turnirja ATP 1000 v Madridu z nagradnim skladom 7,7 milijona evrov. V finalu je bil po dveh urah in 25 minutah igre boljši od Nemca Jan-Lennarda Struffa s 6:4, 3:6 in 6:3. Za Alcaraza, ki je v petek praznoval 20. rojstni dan, je to peti naslov na turnirjih serije 1000 in deseti na turnirjih ATP. Hkrati je ubranil lanski naslov, kar je doslej v Madridu uspelo le njegovemu rojaku Rafaelu Nadalu 2013 in 2014.

LAGOS DE COVADONGA - Nizozemska kolesarka Annemiek van Vleuten je zmagovalka dirke po Španiji. V zadnji, sedmi etapi od Pola de Siere do Lagos de Covadonge je zasedla tretje mesto in ohranila devet sekund prednosti v skupnem seštevku pred rojakinjo Demi Vollering. Najboljša Slovenka Urška Žigart je bila po 25. mestu v kraljevski etapi skupno 40.

MIAMI - Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 v Miamiju. Na peti preizkušnji sezone je ugnal moštvenega sotekmovalca Mehičana Sergia Pereza, tretji je bil Španec Fernando Alonso (Aston Martin). Za Verstappna, ki je ameriško preizkušnjo sicer začel šele z devetega startnega mesta, je to tretja zmaga v sezoni po Bahrajnu in Avstraliji in skupno 38. v karieri.

LAS VEGAS - V končnici severnoameriške hokejske lige NHL so ponoči odigrali en dvoboj. Ekipa Edmonton Oilers je na krilih napadalnega dvojca Leon Draisaitl in Connor McDavid na drugi tekmi polfinala zahodne konference povsem zasenčila najboljše moštvo zahoda Vegas Golden Knights s 5:1. Naftarji so se v zmagah poravnali z zlatimi vitezi z 1:1.

LOS ANGELES - V končnici severnoameriške košarkarske lige NBA so odigrali dva dvoboja konferenčnih polfinalov. Na zahodu so Los Angeles Lakers slavili proti branilcu naslova Golden State Warriors s 127:97 in izenačili na 1:1 v zmagah. Miami Heat pa so na vzhodu premagali New York Knicks s 105:86 in v serji vodijo z 2:1.

alz/ad/ag/tb/ic/zzb/nem/am/tb
© STA, 2023