Pregled - svet, 7. 5. (nedelja)

Ljubljana, 7. maja - Pregled dogodkov v svetu v nedeljo, 7. maja.

BRATISLAVA - Slovaški premier Eduard Heger, ki je od decembra vodil začasno vlado, je predsednici države Zuzani Čaputovi podal odstopno izjavo. Na Slovaškem so sicer za 30. september napovedane predčasne parlamentarne volitve, predsednica pa je sporočila, da bo tehnično vlado do njih vodil viceguverner slovaške centralne banke Ludovit Odor.

BEOGRAD - Po sredinem strelskem pohodu v osnovni šoli v Beogradu, ko je 13-letni učenec ubil devet ljudi, sedem pa je bilo ranjenih, je srbski minister za šolstvo Branko Ružić sporočil, da nepreklicno odstopa s položaja. V Srbiji je bil tretji dan žalovanja za žrtvami strelskih pohodov, v katerih je skupaj umrlo 17 ljudi.

DALLAS - Moški je v soboto v strelskem pohodu nakupovalnem središču v kraju Allen v ameriški zvezni državi Teksas ubil osem ljudi ter jih več ranil, od tega so trije v kritičnem stanju. Strelca je nato ubil policist. Ameriški predsednik Joe Biden je znova pozval k omejitvi pravice do orožja, da bi preprečili taka nesmiselna dejanja.

MOSKVA - Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je povedal, da je po grožnji z umikom njegovih mož s položajev v ukrajinskem mestu Bahmut prejel od ruske vojske "obljubo" za več streliva za nadaljevanje operacij.

MOSKVA - Ruske oblasti na polotoku Krim, ki si ga je Moskva priključila leta 2014, so sporočile, da so njene sile minulo noč odbile ukrajinski napad z brezpilotnimi letali na mesto Sevastopol, kjer je sedež ruske črnomorske flote.

VARŠAVA - Rusko bojno letalo se je v petek nevarno približalo poljskemu letalu, ki je patruljiralo za evropsko agencijo za varovanje meja Frontex v mednarodnem zračnem prostoru nad Črnim morjem. Ob tem so piloti po navedbah poljskih oblasti zaradi velike turbulence začasno izgubili nadzor nad letalom.

KIJEV - Vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je v soboto opozoril, da so razmere na območju ukrajinske jedrske elektrarne Zaporožje vedno bolj nepredvidljive in zato nevarne. Oblasti, ki jih je na tem območju nastavila Rusija, so odredile evakuacijo civilistov z območja.

SEUL - Japonski premier Fumio Kishida je bil na prvem uradnem dvostranskem obisku kakega japonskega voditelja v Južni Koreji v več kot desetih letih. Srečal se je z južnokorejskim predsednikom Yoon Suk-yeolom in dejal, da ga "boli srce" zaradi trpljenja Korejcev v času kolonializma. Govorila sta tudi o severnokorejski jedrski grožnji.

KAIRO - Zunanji ministri držav Arabske lige so podprli ponovno včlanitev Sirije v to organizacijo, iz katere je bila izključena leta 2011 po ukrepanju režima sirskega voditelja Bašarja al Asada proti udeležencem protestov, na katerih so Sirci zahtevali demokracijo, in je kasneje vodilo k vojni v državi.

JERUZALEM - Izraelske oblasti so porušile palestinsko šolo v bližini Betlehema, ki je bila zgrajena s pomočjo EU. Šolo Al Tahadi so že porušili leta 2017 in jo nato znova postavili. Marca letos je izraelsko sodišče ugodilo vlogi izraelske desničarske organizacije in odredilo ponovno rušenje šole.

LONDON - Dan po kronanju kralja Karla III. so po vsej Veliki Britaniji potekale ulične zabave. Kralj Karel III. in kraljica Camilla sta izrazila upanje, da bo podaljšani konec tedna priložnost, da se ljudje pozabavajo s prijatelji, sorodniki in sosedi. Nekaterih uličnih zabav so se udeležili tudi člani kraljeve družine.

TIRANA - 38 operaterjev iz članic EU in držav Zahodnega Balkana je določilo zgornjo ceno podatkovnega gostovanja v obe smeri med EU in Zahodnim Balkanom. S tem bo uporaba njihovih omrežij bolj ugodna tako za zasebne kot poslovne uporabnike v obeh regijah. Nove cene bodo veljale od 1. oktobra.

KINŠASA - V poplavah in zemeljskih plazovih, ki jih je v četrtek na vzhodu Demokratične republike Kongo povzročilo močno deževje, je umrlo skoraj 400 ljudi. Narasle vode so poplavile več vasi. Uničenih je veliko število hiš, polja so opustošena.

sk/ase/rpe/spo/bg/mc/vr/sk
© STA, 2023