Pregled - Slovenija, 7. 5. (nedelja)

Ljubljana, 7. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 7. maja.

LJUBLJANA - Umrl je nekdanji slovenski politik Ivan Bizjak. Star je bil 67 let. Bil je minister za notranje zadeve in minister za pravosodje ter prvi slovenski varuh človekovih pravic. Pred tem je bil zaposlen na strokovnih in vodstvenih mestih v več gospodarskih družbah.

ZAGREB - Volivci narodnih manjšin so na Hrvaškem volili manjšinske svete in svoje predstavnike v županijah, mestih in občinah. Slovenska manjšina bo zaradi manjšega števila pripadnikov po podatkih zadnjega popisa prebivalstva iz leta 2021 in zaradi pomanjkanja kandidatov ponekod ostala brez svojih predstavnikov.

SKOPJE - Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je začel dvodnevni delovni obisk v Severni Makedoniji, kjer se bo sestal z makedonskim notranjim ministrom Oliverjem Spasovskim in obiskal slovenske policiste, ki delujejo na južni meji v okviru enot Evropske agencije za mejno in obalno stražo.

LJUBLJANA - Na dobrodelnem teku Wings for life so tekači v Sloveniji in po svetu desetič tekli za tiste, ki ne morejo. Wings for Life je globalni dobrodelni tek, vsa zbrana sredstva od startnin in povezanih donacij pa gredo za raziskave poškodb hrbtenjače in iskanje zdravila zanje.

VRHNIKA - Cankarjeva nagrada za najboljše izvirno literarno delo minulega leta je pripadla kratkim zgodbam Mojce Kumerdej z naslovom Gluha soba. "Avtoričina fabulativna spretnost se svobodno razrašča, uokvirja pa aktualne teme nasilja v vseh pojavnih oblikah in v vseh družbenih okoljih," je med drugim zapisala žirija.

BLED - Ob Blejskem jezeru se je odvijalo srečanje harmonikarjev. Opoldne je približno 340 harmonik zazvenelo na skupinskem nastopu. Pod Blejskim gradom pa so se začeli 15. Srednjeveški dnevi. Prvi dogodek je bil namenjen viteškim izzivom.

ŠKOFJA LOKA - V okviru projekta JeloviZA se je območju Jelovice začela obsežna sadnja drevja, s katero bodo obnovili deset hektarov poškodovanih gozdnih površin. Z njo bodo pospešili obnovo večjih ogolelih površin in povečali vrstno pestrost sestojev.

ŽELEZNA KAPLA - Avstrijski policisti so ponoči pri nadzoru meje s Slovenijo na mejnem prehodu Jezersko odkrili 5,5 kilograma kanabisa. Zgodaj zjutraj so namreč na mejnem prehodu ustavili vozilo, pri tem je voznik izstopil in pobegnil v Slovenijo, policisti pa so nato v avtu našli drogo.

TRBOVLJE/MARIBOR/CELJE - Obilne padavine so v soboto povzročile obilo preglavic na območjih Regijskih centrov za obveščanje Celje, Maribor in Trbovlje oz. v občinah Celje, Dobrna, Prebold, Vransko Štore, Tabor, Maribor, Šentilj, Trbovlje in Zagorje ob Savi. Sprožilo se je več zemeljskih plazov in podrlo nekaj dreves.

mo/mo
© STA, 2023