Pregled - šport, 5. 5. (petek)

Ljubljana, 5. maja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v petek, 5. maja.

DOHA - Svetovni prvak Kristjan Čeh je prepričljivo z drugim izidom sezone na svetu zmagal v Dohi, kjer se je začela atletska diamantna liga v tej sezoni. Disk je vrgel 70,89 metra za rekord mitinga. Tina Šutej je s 4,76 m izenačila slovenski rekord na prostem in bila druga, Maruša Mišmaš Zrimšek pa je bila peta na 3000 m zapreke s slovenskim rekordom 9:14,84.

PESCARA - Slovenski kolesar Jan Tratnik si je na treningu blizu Pescare poškodoval koleno, tako da ne bo nastopil na dirki po Italiji, ki se bo začela v soboto, je potrdila njegova ekipa Jumbo Visma. Eden glavnih zvezdnikov Gira Primož Roglič je tako doživel nov udarec v boju za skupno zmago na italijanski pentlji.

MARIBOR - Slovenski nogometni prvoligaš Maribor, ki ga v soboto zvečer čaka finale pokalnega tekmovanja proti Olimpiji, je dan pred bitko za zadnjo možno lovoriko sezone objavil, da je podaljšal pogodbo s trenerjem Damirjem Krznarjem in celotnim strokovnim štabom do leta 2026, poroča spletna stran kluba. Zdajšnja pogodba bi se mu iztekla 2024.

ZAGREB - Rajko Hrvat in Isak Žvegelj sta uspešno začela uvodno tekmo veslaškega svetovnega pokala na Jarunu. Lahki veslač Hrvat se je že uvrstil v finale, mladi skifist Žvegelj pa v četrtfinale. Dvojni dvojec Nik Krebs/Jaka Čas in Nika Kostanjšek bosta morala v repesaž.

LJUBLJANA - Igralci Meteorplasta Šic bara so na četrti polfinalni tekmi 1. slovenske fustalske lige premagali Siliko s 7:2 ter izid v zmagah izenačili na 2:2. O finalistu bo tako odločal peti obračun, ki bo na Vrhniki. V finalu je že Dobovec, ki je s 3:0 v zmagah izločil Bronx Škofije.

DOMŽALE - Košarkarji Helios Suns so v 26. krogu lige Nova KBM izgubili proti Iliriji z 92:97 (26:20, 49:38, 65:70).

MARIBOR - Prizorišča za olimpijski festival evropske mladine (Ofem), ki ga bo konec julija gostil Maribor, so z izjemno atletske dvorane, ki jo še gradijo, pripravljena. "Dogodek je izjemno zahteven, a imamo motivirano ekipo sodelavcev, ki skrbi za to, da vse aktivnosti potekajo v skladu z načrti," je danes povedala direktorica tekmovanja Nataša Ritonija.

VELENJE - Gospodarski minister Matjaž Han je po današnjem srečanju s slovenskimi župani v Velenju v izjavi za medije ocenil, da bo denarja za športno infrastrukturo dovolj. Razpisi za športno infrastrukturo bodo ciljni z namenom omogočiti vsem otrokom ukvarjanje s športom, tudi tistim, ki prihajajo iz socialno šibkih družin. Kot je dejal Han, bo tako v naslednjih petih letih na voljo 150 milijonov evrov, od tega bodo letos za športno infrastrukturo namenili 11 milijonov evrov. Poudaril je tudi, da si ministrstvo želi podpreti 100 projektov, se pa s svojo ekipo zaveda, da bodo potrebe občin večje od trenutno razpoložljivih sredstev.

MADRID - Španec Carlos Alcaraz in Nemec Jan-Lennard Struff sta finalista teniškega turnirja ATP v Madridu z nagradnim skladom 7,7 milijona evrov. Alcaraz, ki je prvi nosilec, je v polfinalu ugnal Hrvata Borno Ćorića s 6:4 in 6:3, Struff pa je bil s 4:6, 6:3 in 6:4 boljši od Rusa Aslana Karaceva. Finale bosta igrala v nedeljo.

MADRID - Prva igralka sveta Poljakinja Iga Swiatek se je v finalu teniškega turnirja WTA v Madridu z nagradnim skladom 6.933.175 evrov pridružila drugi nosilki, Arini Sabalenka. Belorusinja je v polfinalu s 6:4 in 6:1 izločila Grkinjo Mario Sakari, Swiatek pa je bila dvakrat s po 6:1 boljša od Rusinje Viktorije Kudermetove.

RIM - Španski teniški zvezdnik Rafael Nadal je odpovedal nastop na turnirju ATP v Rimu, ki bo prihodnji teden. To bo tudi zadnji večji turnir pred odprtim prvenstvom Francije, kjer bi moral Španec braniti naslov, a so možnosti za njegov nastop vse manjše, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

PARIZ - Francoski nogometni prvoligaš Paris Saint-Germain je 3. maja za dva tedna suspendiral Lionela Messija, ker je brez dovoljenja kluba odpotoval v Savdsko Arabijo. Argentinski zvezdnik se je za to opravičil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

LJUBLJANA - Košarkarji Fenerbahčeja so na četrti četrtfinalni tekmi evrolige z dobro obrambo s 73:69 premagali najboljšo zasedbo rednega dela, grški Olympiacos, in izid v zmagah izenačili na 2:2.

jz/lr/ase/lpc/ag/zza/jz
© STA, 2023