Pregled - Slovenija, 5. 5. (petek)

Ljubljana, 5. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 5. maja.

LJUBLJANA - Nasilje v Srbiji, ki jo je dan po smrtonosnem napadu v beograjski osnovni šoli v četrtek pretresel nov množičen strelski napad, odmeva tudi v Sloveniji. Predstavniki ministrstva za vzgojo in izobraževanje so se s policisti dogovorili, da bo v okolici slovenskih šol začasno povečana navzočnost policije. Policisti so pripravljeni na sodelovanje z vodstvi šol, da bi se skupaj dogovarjali o možnostih zgodnjega odkrivanja tveganja za morebitne pojave nasilja. Ravnateljica ene izmed trboveljskih osnovnih šol je namreč v četrtek prejela elektronsko sporočilo z grozilno vsebino.

LJUBLJANA - Slovenski politični vrh je obsodil množično streljanje v bližini srbskega Mladenovca, v katerem je 21-letnik v četrtek pozno zvečer ubil osem ljudi in jih 14 ranil, ter izrazil sožalje svojcem ubitih in državljanom Srbije. Premier Robert Golob je dejanje označil za obsojanja vredno, nepojmljivo in globoko pretresljivo. S sožaljem in željami za uspešno okrevanje se je odzvala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je dodala, da "okrutnost dogodkov ne sme postati tekmovanje v senzacionalizmu". Zunanja ministrica Tanja Fajon je tvitnila, da ni opravičila za tovrstna brutalna dejanja, pa tudi ne za širjenje nestrpnosti.

LJUBLJANA - Srbsko veleposlaništvo v Ljubljani je po tragičnih dogodkih v Srbiji odprlo žalno knjigo. Pred veleposlaništvom se je zbralo okoli 50 ljudi, ki so se z minuto molka poklonili žrtvam ter v njihov spomin prižgali sveče in položili vence. Srbska veleposlanica v Sloveniji Zorana Vlatković se je zahvalila vsem državljanom Slovenije, ki so žalovali ter izrazili iskreno sočutje in podporo v težkih časih za Srbijo. Vpis v žalno knjigo bo mogoč tudi v soboto in v ponedeljek.

LJUBLJANA - Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je kot povsem nesprejemljivo označila to, da lahko mladostniki dostopajo do orožja. Napovedala je, da bodo o ukrepih za preprečevanje nasilja med mladimi v prihodnjih dneh govorili tudi na vladi, pri čemer pa je posvarila pred prehitrim sprejemanjem ukrepov. Kazenska represija, ko gre za mladostnike, je po njeni oceni namreč skrajno sredstvo, vse napore je treba usmeriti v oteževanje dostopa mladostnikom do orožja.

LJUBLJANA - V Sloveniji število registriranih lastnikov orožja in število kosov orožja narašča, kažejo podatki ministrstva za notranje zadeve. Največ orožja je registriranega za lov. Obstaja pa tudi črni trg. Policija je sicer v zadnjih šestih letih zasegla 3641 kosov različnih vrst orožja, so navedli za STA. Slovenija se nahaja na balkanski tranzitni poti in je zelo izpostavljena tihotapcem orožja in črnemu trgu orožja, je v luči dogodkov v Srbiji za STA povedal varstvoslovec Denis Čaleta.

PORTOROŽ - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je v nagovoru udeležencem Šole družinskega prava in konference sodnikov Evropskega sodišča za človekove pravice 2023 dejala, da smo dolžni komunicirati spoštljivo, saj se neprimeren govor dostikrat sprevrže v fizično nasilje. Človeška dolžnost je, da poskušamo pomagati vsakemu otroku v stiski, je dodala.

LJUBLJANA - Helsinški monitor Slovenije za človekove pravice je na ustavno sodišče vložil ustavno pritožbo zoper odločbo ministrstva za naravne vire in prostor z dovoljenjem za odstrel 230 rjavih medvedov. Zahtevajo izdajo začasne odredbe za prekinitev odstrela, premierja Roberta Goloba pa pozivajo, naj ukrepa proti ministru Urošu Brežanu, ki da odločbo o odstrelu skriva pred javnostjo.

LJUBLJANA - Na zavodu za zaposlovanje je bilo konec aprila registriranih 48.598 brezposelnih, kar je najnižja brezposelnost v Sloveniji po letu 1990. Brezposelnih je bilo 3,4 odstotka manj kot marca in 16,3 odstotka manj kot aprila lani. Brezposelnost se je še naprej zmanjševala v vseh območnih službah zavoda.

LJUBLJANA - Državni proračun je v prvih štirih mesecih po podatkih ministrstva za finance zabeležil 4,2 milijarde evrov prihodkov ali 1,1 odstotka več kot v enakem obdobju lani in 4,3 milijarde evrov odhodkov ali 0,7 odstotka več. Primanjkljaj se je ustavil pri 93 milijonov evrov, v enakem obdobju lani ga je bilo za okoli 110 milijonov evrov.

LJUBLJANA - Slovenija je po podatkih statističnega urada v prvem četrtletju izvozila za 14,4 milijarde evrov blaga, kar je 27 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Uvoz se je povečal za 11,2 odstotka na 14,5 milijarde evrov. Primanjkljaj v blagovni menjavi je tako znašal 84,3 milijona evrov.

STOCKHOLM - Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na neformalnem zasedanju zdravstvenih ministrov opozoril na neenakost pri razpoložljivosti določenih zdravil po državah članicah. Pri tem je spomnil na primer pomanjkanja zdravila za otroke, ki ga ni bilo na slovenskem trgu, bilo pa ga je možno dobiti v sosednjih državah. Ob robu zasedanja se je srečal z evropsko komisarko za zdravje Stelo Kiriakides, ki v začetku junija prihaja na obisk v Slovenijo.

LJUBLJANA - Mladi za podnebno pravičnost so ministrstvu za okolje, podnebje in energijo predali javno pismo Načrt za podnebni zlom. V pismu, ki ga je podpisalo 48 organizacij, opozarjajo, da predstavljeni osnutek nacionalnega energetskega in podnebnega načrta vodi v podnebni zlom.

vb/vb
© STA, 2023