Pregled - svet, 5. 5. (petek)

Ljubljana, 5. maja - Pregled dogodkov v svetu v petek, 5. maja.

BEOGRAD - Dan po smrtonosnem napadu v beograjski osnovni šoli je Srbijo v četrtek pretresel nov množičen strelski napad, v katerem je 20-letnik blizu Mladenovca ubil osem ljudi. Storilca so že prijeli. V državi so začeli tridnevno žalovanje za žrtvami napada v šoli, očetu 13-letnega strelca pa so zaradi kršitev javne varnosti odredili pripor. Več ranjenih v obeh napadih je življenjsko ogroženih. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v luči novega napada napovedal dodatno zaostritev zakonodaje za nadzor nad orožjem.

ŽENEVA - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je odpravila izredne razmere zaradi covida-19. Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je ob tem ocenil, da je zaradi pandemije covida-19 umrlo najmanj 20 milijonov ljudi, kar je skoraj trikrat več od uradnih ocen. Ob tem je izpostavil, da novi koronavirus še ni premagan.

MOSKVA - Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je zagrozil, da bo do srede umaknil svoje sile iz Bahmuta, epicentra spopadov na vzhodu Ukrajine, zaradi pomanjkanja streliva. Opozoril je, da njegovim borcem grozi nesmiselna smrt, za pomanjkanje streliva pa obtožil ruske oblasti. V Ukrajini znakov umika plačancev ne opažajo. Oblasti, ki jih je na zasedenih ozemljih na jugu Ukrajine nastavila Rusija, so medtem odredile evakuacijo dela prebivalcev z območja, kot razlog pa navedli okrepljeno obstreljevanje naselij.

WASHINGTON - Direktorica Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) Rochelle Walensky je podala odstopno izjavo, ki jo je ameriški predsednik Joe Biden sprejel, obenem pa izrekel pohvalo njenemu vodenju agencije. Walensky je dejala, da je popuščanje pandemije covida-19 pravi čas za spremembo na vrhu CDC. Natančnega razloga za odhod ni navedla.

BRUSELJ - Države članice EU so dokončno potrdile dogovor, v skladu s katerim bo za sofinanciranje dobav streliva Ukrajini, ki ga bodo naročile skupaj, na voljo milijarda evrov iz evropskega mirovnega instrumenta. Gre za del načrta, v skladu s katerim namerava EU Ukrajini dobaviti milijon topniških izstrelkov v enem letu.

BUDIMPEŠTA - Udeležence konference konservativnega odbora za politično akcijo (Cpac) v Budimpešti je nagovoril bivši ameriški predsednik Donald Trump, ki je v video sporočilu izpostavil, da vodijo konservativci zgodovinski boj proti marksistom, globalistom in komunistom po vsem svetu.

ŽENEVA - Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je države pozval, naj sprejmejo ljudi, ki bežijo pred spopadi v Sudanu, prenehajo zavračati prošnje za azil in ljudi vračati v Sudan. Sklad ZN za otroke (Unicef) pa je opozoril, da v Sudanu umira ogromno otrok in se oprl na poročila, ki navajajo, da je vsako uro ubitih ali ranjenih sedem otrok.

LONDON - Na lokalnih volitvah, ki so v četrtek potekale v Angliji, so po doslej znanih podatkih laburisti in liberalni demokrati pridobili sedeže v številnih lokalnih svetih na račun vladajočih konservativcev. Britanski premier Rishi Sunak je že priznal, da njegovi stranki ne kaže najbolje, a se vseeno zavzel, da bo nadaljeval s svojim programom.

NAGOJA - Osrednjo japonsko prefekturo Ishikawa je stresel potres z magnitudo 6,3 in z epicentrom na globini deset kilometrov. Umrl je en človek, okrog deset je bilo poškodovanih. Železniške povezave med prestolnico prefekture Kanazawo in Naganom so bile prekinjene, oblasti pa niso izdale opozorila pred cunamijem.

LONDON - Britanski kralj Karel III. je na predvečer svojega kronanja pred Buckinghamsko palačo pozdravil zbrane, ki so v pričakovanju velike slovesnosti že zasedli mesta ob ulici, ob kateri bo potekal sprevod s kraljevim parom. Pri tem sta se mu pridružila tudi njegov sin, prestolonaslednik William in njegova soproga Kate.

WASHINGTON - Podpredsednica ZDA Kamala Harris se je v četrtek v Beli hiši srečala z direktorji štirih tehnoloških podjetij, ki so vodilna na področju razvoja umetne inteligence. Na srečanju se je pojavil tudi predsednik Joe Biden, ki je poudaril, da se morajo podjetja prepričati o varnosti svojih izdelkov, preden jih dajo na trg.

ATLANTA - Moški iz Georgie je v četrtek na podeželju na jugu te ameriške zvezne države ustrelil svojo mater in babico ter uslužbenko restavracije McDonald's, na koncu pa naredil samomor, poročajo ameriški mediji.

spo/spo
© STA, 2023