Pregled - šport, 4. 5. (četrtek)

Ljubljana, 4. maja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v četrtek, 4. maja.

BUDIMPEŠTA - Slovenska hokejska reprezentanca je danes v Budimpešti odigrala deveto, predzadnjo pripravljalno tekmo pred bližnjim svetovnim prvenstvom elitne skupine v Rigi. Slovenija je proti vzhodnim sosedom dosegla še eno zmago, po sredini s 4:0 je danes slavila s 4:2 (2:1, 0:1, 2:0).

LJUBLJANA - Selektor slovenske hokejske reprezentance Matjaž Kopitar je po današnji prijateljski tekmi z Madžarsko v Budimpešti določil ekipo za nastop na svetovnem prvenstvu v Rigi, so sporočili iz Hokejske zveze Slovenije. Kopitar je po predzadnji tekmi v pripravah (Slovenci so zmagali s 4:2) določil potnike za zadnjo tekmo pred SP na Danskem v torek v Koebenhavnu. Ta seznam je, kot so sporočili iz HZS, načeloma tudi seznam za elitno SP. Na Kopitarjevem seznamu so vratarji Luka Gračnar, Gašper Krošelj in Žan Us, branilci Aljoša Crnović, Kristjan Čepon, Blaž Gregorc, Aleksandar Magovac, Bine Mašič, Žiga Pavlin, Matic Podlipnik in Miha Štebih ter napadalci Tadej Čimžar, Jan Drozg, Žiga Jeglič, Anže Kuralt, Luka Maver, Ken Ograjenšek, Žiga Pance, Robert Sabolič, Nik Simšič, Rok Tičar, Blaž Tomaževič, Jan Urbas, Miha Verlič in Miha Zajc.

LJUBLJANA - V 34. krogu Prve lige Telemach sta Bravo in CB24 Tabor Sežana igrala 1:1 (1:0), Koper je izgubil z Domžalami z 2:3 (1:2).

RIM - Dva dni pred začetkom Gira je slovenski as Primož Roglič, eden glavnih favoritov za zmago, na novinarski konferenci svoje ekipe Jumbo Visma razkril zadnje podrobnosti priprav na dirko. Največ pozornosti so namenili okužbam s covidom, ki je močno zdesetkala in spremenila postavo Jumbo Visme. "Vse te spremembe niso optimalne, nihče si jih ni želel. A vemo, da je covid del vseh nas. Zaradi njega je prišlo do zamenjav v zadnjem trenutku, ki še potekajo. Na nas je predvsem to, da verjamem v kogarkoli, ki bo prišel kot zamenjava, naloga nas vseh ostaja nespremenjena. Spet poudarjamo tisto, kar smo že imeli pred časom - maske, zaščita ... poskušamo poskrbeti vsak zase v najboljši meri in upati, da ostanemo zdravi do konca," je dejal Roglič o najbolj aktualnem dogajanju v ekipi, ki je doživela že tri spremembe v postavi zaradi okužb.

LJUBLJANA - Smučarska zveza Slovenije je vložila kandidaturo za svetovno prvenstvo v poletih, ki bo leta 2028, iz Mednarodne smučarske zveze pa so sporočili, da je Planica edina kandidatka za to tekmovanje. Ta bi tako že osmič gostila najboljše letalce na svetu, predlog je tudi, da bi na SP v poletih prvič nastopile smučarske skakalke. Tudi za SP v nordijskem smučanju leta 2029 je le en kandidat, finski Lahti. Trije kandidati so za SP v alpskem smučanju leta 2029, to so norveški Narvik, Soldeu v Andori in italijanska Val Gardena. Končni izbor bo potekal na 55. kongresu prihodnje leto na Islandiji.

KAIRO - Za najboljši slovenski izid na letošnji četrti tekmi strelskega svetovnega pokala v Kairu je poskrbel Boštjan Maček. Evropski prvak iz avstrijskega Leobersdorfa 2018 je tridnevno tekmo v trapu končal na 26. mestu, potem ko je zadel 115 letečih tarč. Tomaž Blazinšek je s 108 zadetki zasedel 74., Denis Vatovec pa s 106 zadetki 83. mesto. Edina slovenska predstavnica v deželi faraonov Jasmina Maček je tekmo končala na 32. mestu s 105 zadetki od možnih 125 tarč.

LJUBLJANA - Po dveh današnjih četrtfinalnih tekmah košarkarske evorlige še ni novih udeležencev zaključnega turnirja. Na dvoboju Partizana in Reala, tekma je zaradi sredine tragedije v Beogradu potekala po prilagojenem programu, so gostje zmagali s 85:78 in izenačili na 2:2 v zmagah. V Tel Avivu pa je Maccabi s 104:69 ugnal Monaco in tudi izsilil peto tekmo. V petek bo v Turčiji še dvoboj Fenerbahče - Olympiacos, grška ekipa, najboljša zasedba rednega dela, vodi z 2:1 v zmagah. Že po treh tekmah pa si je sodelovanje na zaključnem turnirju v Kaunasu med 19. in 21. majem priigrala Barcelona, izločila je Žalgiris.

tb/lr/ic/alz/gj/jz/tb
© STA, 2023