Pregled - svet, 4. 5. (četrtek)

Ljubljana, 4. maja - Pregled dogodkov v svetu v četrtek, 4. maja.

BEOGRAD - Po strelskem napadu na osnovni šoli v središču Beograda, v katerem je v sredo 13-letni učenec ubil devet ljudi, sedem pa ranil, sta dva ranjena učenca še vedno v kritičnem stanju, preostali pa so stabilni. Več tisoč Beograjčanov se je v sredo zvečer in v četrtek na shodu poklonilo žrtvam napada. Učitelji pa so na protestu od vlade zahtevali ukrepe in individualno odgovornost, vrstili so se tudi pozivi k odstopu ministra za izobraževanje Branka Ružića. Vlada je medtem sprejela več ukrepov, ki jih je po napadu napovedal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Iz več šol v regiji so medtem poročali o grožnjah učencev z napadi. Med njimi je nekdanji dijak ekonomske šole v Bihaću na severozahodu BiH, ki je zagrozil, da bo ponovil pokol iz Beograda, policija pa ga je že prijela. V eni od beograjskih gimnazij pa je 16-letna nekdanja dijakinja z nožem lažje ranila dijaka in učiteljico.

MOSKVA/WASHINGTON/BRUSELJ - Odločitev o napadu ukrajinskih brezpilotnih letalnikov, usmerjenih proti Kremlju, so sprejele ZDA, je izjavil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Moskva sicer trdi, da je bil četrtkov napad z droni poskus atentata na ruskega predsednika Vladimirja Putina. ZDA so medtem že zanikale kakršno koli vpletenost v domnevni ukrajinski napad. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell pa je Moskvo posvaril, naj ne uporabi domnevnega napada na Kremelj z brezpilotnimi letalniki kot pretvezo za stopnjevanje vojne v Ukrajini.Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je v odzivu na Borrellovo opozorilo Moskvi tvitnil, da bo prav napad "pripeljal do stopnjevanja konflikta".

KIJEV - Ukrajinsko prestolnico in več drugih regij so ponoči pretresli novi ruski napadi z brezpilotnimi letalniki iranske izdelave. Po poročanju ukrajinskih letalskih sil je Rusija proti Ukrajini izstrelila približno 24 dronov, od katerih jih je 18 sestrelila ukrajinska zračna obramba. Poročil o smrtnih žrtvah ali večji gmotni škodi ni bilo. Vodja vojaške uprave v Kijevu Sergej Popko je opozoril, da je to že tretji dan ruskih napadov na Kijev v mesecu maju.

MOSKVA - Na jugu Rusije je po napadu brezpilotnega letalnika zagorelo v rafineriji nafte Ilsk v regiji Krasnodar. Tamkajšnji guverner Venjamin Kondratjev je na Telegramu sporočil, da je bil požar omejen na 400 kvadratnih metrov površine, nato pa so ga reševalne službe hitro pogasile. Incident se je zgodil po več napadih z droni, ki jih je Rusija obsodila, vključno z napadom, ki je bil po mnenju Moskve namenjen atentatu na predsednika Vladimirja Putina. Ruske oblasti pa so sporočile, da je bil v bližini letalskega oporišča v Sevastopolu na polotoku Krim, ki si ga je Rusija leta 2014 priključila, sestreljen dron.

HAAG - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obiskal sedež Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) v Haagu, kjer je ponovno poudaril potrebo po ustanovitvi posebnega sodišča, ki bi od Rusije zahtevalo odgovornost za zločine, storjene v Ukrajini. Zelenski se je sestal tudi z nizozemskim premierjem Markom Ruttejem, ministrico za obrambo Kajso Ollongren in belgijskim premierjem Alexandrom De Croojem ter po pogovorih dejal, da se v Kijevu zavedajo, da Ukrajina med vojno ne bo postala članica Nata.

KARTUM/NAIROBI - V Sudanu naj bi začela veljati sedemdnevna prekinitev ognja, o kateri sta se v torek dogovorila voditelja sudanske vojske in paravojaških sil za hitro podporo (RSF). Kljub dogovoru se spopadi niso končali, strele in eksplozije pa je bilo slišati v Kartumu in sosednjem mestu Omdurman.generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je pred tem v sredo med obiskom v Keniji priznal, da ZN ni uspelo preprečiti vojne v Sudanu. Ob tem je priznal, da je konflikt presenetil ZN, saj so tako organizacija kot mnogi drugi upali, da bodo pogajanja o prehodu na civilno oblast uspešna.

FRANKFURT - Svet Evropske centralne banke (ECB) je skladno s pričakovanji sedmič zapored zvišal osrednje obrestne mere za območje evra. Tokratni dvig je bil z 0,25 odstotne točke nižji od predhodnih, vseeno pa se s tem nadaljuje rekorden niz zaostrovanja evrske denarne politike. Od julija lani so tako obrestne mere narasle za 3,75 odstotne točke. Na podlagi trenutno razpoložljivih podatkov bo ECB po besedah njene predsednice Christine Lagarde naredila še nekaj korakov na poti zviševanja obrestnih mer.

PARIZ/RIM - Italijanska premierka Giorgia Meloni in njena skrajno desna vlada nista sposobni rešiti migracijskih težav Italije, ki se sooča z zelo resno migracijsko krizo, je dejal francoski notranji minister Gerald Darmanin. Kot je ob tem pojasnil, se zaradi tega povečuje migracijski pritisk na Francijo, zlasti na njeni jugovzhodni meji. Italijanski zunanji minister Antonio Tajani je zaradi Darmaninovih pripomb odpovedal obisk v Parizu.

BERLIN/BRUSELJ - Nemčija je skupaj s še osmimi državami članicami EU, med katerimi je tudi Slovenija, ustanovila skupino za odločanje s kvalificirano večino o zunanji in varnostni politiki unije, namesto sedanjega odločanja s soglasjem. Članice skupine pojasnjujejo, da je njihov cilj povečati učinkovitost in hitrost pri sprejemanju zunanjepolitičnih odločitev EU. Skupina držav je s tem sprožila pobudo za spremembo postopka odločanja EU na področju zunanje in varnostne politike, ki že dolgo razdvaja sedemindvajseterico.

WASHINGTON - Nekdanji vodja skupine Ponosni fantje Enrique Tarrio je bil skupaj s tremi drugimi člani skrajno desničarske skupine spoznan za krivega zarote za upor proti državi zaradi sodelovanja v napadu privržencev bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa na zvezni kongres 6. januarja 2021. Porota v Washingtonu je po več kot treh mesecih sodnega procesa, med katerim so zaslišali več deset prič, izrekla redko obsodbo, ki pomeni veliko zmago za pravosodno ministrstvo ZDA v pregonu napadalcev na kongres. Obsojencem sedaj grozi do 20 let zaporne kazni.

BUDIMPEŠTA - Madžarski premier Viktor Orban je na srečanju konservativcev dejal, da je Madžarska "inkubator" za konservativno politiko prihodnosti, in hkrati kritiziral liberalizem, ki ga je označil za "virus". Donalda Trumpa pa je pozval, naj se vrne v Belo hišo kot predsednik. Orban v madžarski prestolnici gosti dvodnevno konferenco konservativnega odbora za politično akcijo (CPAC), ki uživa tudi podporo ameriških republikancev, in evropskih zaveznikov. Populistični premier je dogodek izkoristil za podporo Trumpu in kritiko liberalizma.

BRUSELJ - Belgijska policija je aretirala sedem ljudi, osumljenih podpore skrajni skupini Islamska država (IS) in načrtovanja terorističnega napada, je sporočilo državno tožilstvo. Sedmerica je osumljena priprave terorističnega napada v Belgiji. Skoraj vsi osumljenci so etnični Čečeni, trije izmed njih pa imajo belgijsko državljanstvo. Konkretne tarče napadov še niso bile določene, so pa osumljenci razpravljali o različnih scenarijih.

NABLUS - Izraelske sile so v Nablusu na okupiranem Zahodnem bregu ustrelile tri Palestince, ki naj bi aprila ubili britansko-izraelsko žensko in njeni hčeri, so sporočile izraelske oblasti. Palestinsko islamistično gibanje Hamas je potrdilo, da so bili vsi trije moški pripadniki gibanja.

ATLANTA - Nekdanji pripadnik obalne straže je iz za zdaj še neznanega razloga v sredo začel streljati v čakalnici bolnišnice v Atlanti ter ubil 39-letno žensko in ranil še štiri druge, ki se borijo za življenje. 24-letni storilec je pobegnil z ukradenim avtomobilom, a ga je policija po več urah izsledila in aretirala.

KIGALI - V poplavah in zemeljskih plazovih, ki so v minulih dneh prizadeli zahod in sever Ruande, je umrlo najmanj 130 ljudi, na tisoče pa jih je ostalo brez strehe nad glavo. Oblasti se bojijo, da bi bilo lahko žrtev katastrofe, ki jo je povzročilo močno deževje, še več. Iskanje pogrešanih in odstranjevanje posledic vremenske ujme se medtem nadaljuje.

BRNO - V mestu Brno na jugovzhodu Češke je ponoči zagorela konstrukcija iz več stanovanjskih kontejnerjev, pri čemer je umrlo najmanj osem ljudi, so sporočili tamkajšnji gasilci. Kot so ob tem pojasnili, se je požar hitro razširil, kar jim je onemogočilo, da bi kateregakoli od prebivalcev rešili. Preiskava vzroka požara poteka, razjasniti pa bo treba tudi, ali je šlo za požig.

ZAGREB - Po težki bolezni je umrl priljubljeni hrvaški pevec Jasmin Stavros. Umrl je v starosti 68 let v kliniki za pljučne bolezni Jordanovac, je za Jutarnji list potrdil njegov menedžer. Njegova kariera je trajala pet desetletij, v njej je izvedel tudi po 120 koncertov letno.

mc/vb/sg/vr/msc/rpe/jes/zc/rp/mc
© STA, 2023