Pregled - Slovenija, 4. 5. (četrtek)

Ljubljana, 4. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 4. maja.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela besedilo predloga zakona o ureditvi nekaterih vprašanj v zvezi s prekrški, storjenimi v času veljavnosti ukrepov zaradi nalezljive bolezni covid-19. Med drugim predvideva povrnitev plačanih oz. izterjanih glob v postopkih, ki so bili v mandatu prejšnje vlade uvedeni na podlagah, za katere se je izkazalo, da so neskladne z ustavo. Predlog vlada v DZ pošilja po rednem postopku.

LJUBLJANA - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je odpovedala že dogovorjen termin sestanka s predsednikom Inštituta 1. oktober Pavlom Ruparjem zaradi Ruparjevih izjav glede nekdanje predsednice društva Srebrna nit Biserke Marolt Meden, izrečenih na sredinem shodu upokojencev v Ljubljani. Vlada pa je izrazila ničelno toleranco do sovražnega govora in sporočila, da se ne bo vključevala v dialog s tistimi, ki ga širijo. Ruparjeve izjave so obsodili v koalicijskih strankah in zunajparlamentarni DeSUS.

LJUBLJANA - Pred predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič je prisegel generalni državni tožilec Drago Šketa, ki je funkcijo opravljal že v prejšnjem mandatu. Šketa si bo prizadeval za neodvisno in strokovno delo tožilcev, podpira tudi prizadevanja tožilcev za enakopravno obravnavo v pogajanjih za odpravo plačnih nesorazmerij v pravosodju.

LJUBLJANA/GRAD - Srbsko veleposlaništvo v Ljubljani je po krvavem strelskem napadu na osnovni šoli v Beogradu, v katerem je bilo v sredo ubitih devet ljudi, še sedem pa ranjenih, odprlo žalno knjigo. Vpis v žalno knjigo bo možen ta petek in soboto ter v ponedeljek. Predsednica republike Nataša Pirc Musar pa je med obiskom v Gradu na Goričkem izrazila upanje, da bo napad prebudil tudi šolski sistem. Ob tem je pojasnila, da sama ni naklonjena ukrepom, kakršna sta poostritev nadzora v šolah in namestitev detektorjev kovin, temveč, kot je dejala, zagovarja delo z otroki.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela predlog novele zakona o spodbujanju investicij, s katero se bo ohranila možnost države za pregled morebitnih tveganih naložb iz tujine, ki je bila doslej zapisana v enem od protikoronskih zakonov. Če namerava tuji vlagatelj v slovenski družbi pridobiti najmanj 10-odstotni delež, njena dejavnost pa se nanaša na enega izmed dejavnikov tveganja, mora to namero priglasiti pri gospodarskem ministrstvu, ki nato izvede pregled. Ta zakon s 30. junijem preneha veljati, zato se bo z novelo zakona zagotovilo njegovo nadaljnje delovanje, je pojasnil gospodarski minister Matjaž Han.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela program investicij v športno infrastrukturo. V petih letih bo na voljo 150 milijonov evrov, je na novinarski konferenci povedal minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Potrdila je tudi spremembe zakona o Bloudkovih nagradah, avtomatično jo bodo dobili vsi prejemniki olimpijskih medalj.

LJUBLJANA - V veljavni nacionalni razvojni program je vlada uvrstila projekte za nadomestila dobaviteljem električne energije in zamejskega plina zaradi regulacije cen teh energentov. Izplačila prve tranše za elektriko bodo znašala okoli 31 milijonov evrov, za plin pa okoli 17 milijonov evrov.

LJUBLJANA - Ljubljanski mestni svet bo na majski seji odločal o dvigu cen parkiranja v Ljubljani. Če bodo svetniki odlok potrdili, se bo cena parkiranja s 5. junijem zvišala. Cena urnega parkiranja se bo v vseh treh conah zvišala za 10 centov, in bo znašala 1,30 evra v coni 1, 0,80 evra v coni 2 in 0,5 evra v coni 3. Novost je tudi, da bi se za parkiranje do 19. ure plačevalo tudi ob sobotah.
BERLIN/BRUSELJ - Nemčija je skupaj s še osmimi državami članicami EU, med katerimi je tudi Slovenija, ustanovila skupino za odločanje s kvalificirano večino o zunanji in varnostni politiki unije, namesto sedanjega odločanja s soglasjem. Članice skupine pojasnjujejo, da je njihov cilj povečati učinkovitost in hitrost pri sprejemanju zunanjepolitičnih odločitev EU. Skupina držav je s tem sprožila pobudo za spremembo postopka odločanja EU na področju zunanje in varnostne politike, ki že dolgo razdvaja sedemindvajseterico.

LJUBLJANA - Člani komisije za medicinsko etiko soglasno nasprotujejo predlogu zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki so ga pripravili v okviru Združenja za dostojno starost Srebrna nit, in ocenjujejo, da predlog zakona spremlja visoko etično tveganje, je zapisano v stališču, ki ga je medijem posredoval predsednik komisije Božidar Voljč.

LJUBLJANA - Več kot 43.500 učencev 6. in 9. razredov osnovne šole je s preizkusom iz slovenščine začelo nacionalno preverjanje znanja (NPZ), s katerim preverjajo njihovo znanje pri treh predmetih. Dijakinje in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol pa so z esejem iz maternega jezika začeli splošno maturo. K temu se je prijavilo 6551 kandidatov.

LJUBLJANA - Zdravniška zbornica Slovenije je objavila stanje prijav na aprilski razpis specializacij. Ob tem je po besedah predsednice zbornice Bojane Beović nastal paradoks, saj bo med drugim za pediatrijo in družinsko medicino, kjer zdravnikov primanjkuje, zaradi znižanja mest na nacionalnem razpisu potekal izbirni postopek.

LJUBLJANA - Vlada je za v. d. nedavno ustanovljene Javne agencije RS za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost (Aris) imenovala Špelo Stres. Za glavnega inšpektorja inšpektorata za javni sektor pa je imenovala Alberta Nabernika.

LJUBLJANA - Vlada je Petri Bezjak Cirman podelila polni mandat na čelu vladnega urada za komuniciranje, ki ga bo nastopila v petek. Bezjak Cirman, ki je to funkcijo kot vršilka dolžnosti opravljala od avgusta lani, je vlada imenovala za dobo petih let, in sicer najdlje do 4. maja 2028, z možnostjo ponovnega imenovanja.

LJUBLJANA - Vlada je ustanovila dve novi delovni skupini, ki imata nalogo pripraviti strategijo za vključevanje tujcev oz. preučiti stanje učinkovitosti obravnave primerov vseh vrst nasilja. Spremenila je tudi sklep o ustanovitvi delovne skupine za pripravo strategije na področju migracij.

LJUBLJANA - Voditelj na Radiu Slovenija Sašo Hribar je napovedal, da bo zaradi očitkov o dezerterstvu prihodnji teden vložil tožbi zoper predsednika Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Lojzeta Peterleta in Draga Zadergala z RTVS. Medtem svet delavcev RTV Slovenija in več novinarskih aktivov zavoda Zadergalovo ravnanje vidi kot šikaniranje Hribarja, zato zahtevajo njegov odstop.

LJUBLJANA - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je za začetek zbiranja podpisov za vložitev predloga novele zakona o volilni in referendumski kampanji, ki bi med drugim prepovedal objavo javnomnenjskih anket in analiz 30 dni pred volitvami, določila prihodnji petek, 12. maja. Pobudo je vložila stranka Resni.ca, podpise bodo zbirali do 10. julija.

LJUBLJANA - V Ljubljani se je začela tridnevna prireditev Pot ob žici. Gre za največjo športnorekreativno prireditev pri nas, ki vsako leto privabi več kot 30.000 udeležencev. Vrhunec bo v soboto s pohodom po trasi, kjer je bila med drugo svetovno vojno žičnata ograja. Danes se bodo na pot odpravili otroci iz ljubljanskih vrtcev, v petek pa šolarji.

LJUBLJANA - V registru nesnovne kulturne dediščine, ki ga vodi ministrstvo za kulturo, je od decembra vpisanih novih sedem enot: tamburaštvo, zeliščarstvo, sušenje sadja, tradicionalno čevljarstvo, priprava koroškega rženega kruha, soriški govor in izdelovanje pripadnostnih kostumov. Predloge za vpis na podlagi pobud pripravlja Slovenski etnografski muzej.

ap/moz/mc/msc/vb/sg/tz/zc/tv/jvo/ase/bp
© STA, 2023