Pregled - šport, 3. 5. (sreda)

Ljubljana, 3. maja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v sredo, 3. maja.

BUDIMPEŠTA - Slovenska hokejska reprezentanca je na prijateljski tekmi v Budimpešti premagala Madžarsko s 4:0. Izbranci slovenskega selektorja Matjaža Kopitarja so na svoji osmi pripravljalni tekmi za nastop na bližnjem svetovnem prvenstvu med 12. in 28. majem v Latviji in na Finskem ugnali Madžare z goli Nika Simšiča, Nejca Stojana, Anžeta Kuralta in Jana Drozga. Slovenski hokejisti se bodo jutri v madžarski prestolnici znova pomerili z vzhodnimi sosedi, tekma se bo pričela ob 19. uri.

LAS PALMAS - Košarkarji Gran Canarie so letošnji zmagovalci evropskega pokala. Izbranci slovenskega strokovnjaka Jake Lakoviča so na finalni tekmi v Las Palmasu premagali Turk Telekom z 71:67 in si zagotovili nastop v evroligi v sezoni 2023/24.

KAUNAS - Košarkarji iz Barcelone so prvi polfinalisti zaključnega turnirja evrolige, ki bo med 19. in 21. majem v litovskem Kaunasu. Španska zasedba je v gosteh premagala Žalgiris s 77:66 in se po treh zmagah nad litovsko ekipo uvrstila med štiri v najbolj prestižnem klubskem tekmovanju na stari celini.
Američan s slovenskim potnim listom Mike Tobey je v zgolj 12:47 minute za zmago prispeval 13 točk in dva skoka. Obračun v Istanbulu med Fenerbahčejem in pirejskim Olympiacosom se je po pravi drami končal z zmago grške ekipe z 72:71, ki je v zmagah povedla z 2:1.

NOVA GORICA - Nogometaši Gorice so v 34. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 1:2 (1:0). V Domžalah pa je Kalcer Radomlje premagal državnega prvaka z 2:1 (0:1).

BRDO PRI KRANJU - Komisija Nogometne zveze Slovenije za licenciranje nogometnih klubov je na spletni strani NZS sporočila, da je danes podelila licence vsem desetim klubom Prve lige Telemach za sezono 2023/24. Osem so jih podelili tudi za nastope v evropskih tekmovanjih. V ženski nogometni ligi je komisija podelila licence zgolj štirim od sedmih klubov. Vseh deset prosilcev je bilo uspešnih pri pridobitvi licence za nastopanje v 1. SNL, osem licenc pa je bilo podeljenih za evropska tekmovanja. Kalcer Radomlje in CB24 Tabor Sežana sta vložila vlogo zgolj za prvoligaško tekmovanje. Je pa NZS zavrnila tri vloge klubov v ženski ligi. Za evropsko in domačo licenco sta uspešno zaprosila Nona Mura in Radomlje, za domačo pa Primorje in Ljubljana. Komisija NZS je zavrnila tako domačo kot evropsko licenco ljubljanski Olimpiji, domačo licenco pa Cerkljam in Krimu.

MARIBOR - Nekdanji slovenski reprezentant Rene Krhin je uradno sklenil nogometno kariero, je dejal v intervjuju za Večer. Razlog so tudi zasebne težave, je dodal še ne 33-letni nekdanji nogometaš. Nogometaš sredine igrišča je bil najprej član mlajših selekcij Maribora, kot najstnik pa se je preselil k Interju iz Milana. Igral je še za italijansko Bologno, španska kluba Cordoba in Castellon ter francoski Nantes. Nazadnje je bil član avstralskega Western Uniteda. Zadnjo tekmo je v deželi tam spodaj odigral pred skoraj natanko letom dni. Za slovensko izbrano vrsto je debitiral leta 2009 na prijateljski tekmi proti Angliji. Skupaj je zbral 48 nastopov in dosegel dva gola. Zadnjo tekmo je odigral 19. novembra 2019 v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo proti Poljski.

NEW YORK - Kamerunski zvezdnik Joel Embiid je prvič v karieri postal najkoristnejši košarkar rednega dela severnoameriške lige NBA. Center Philadelphie 76ers je v glasovanju premagal Srba Nikolo Jokića iz Denver Nuggets in Grka Giannisa Antetokounmpa iz Milwaukee Bucks. Slovenski as Luka Dončić, ki igra za Dallas Mavericks, je bil v glasovanju osmi.

TORONTO - Hokejisti Floride Panthers so dobili prvo tekmo polfinala končnice v severnoameriški ligi NHL proti Toronto Maple Leafs. Panterji so bili v gosteh boljši s 4:2. Prvo tekmo polfinala zahoda je prav tako v gosteh proti Dallas Stars dobilo moštvo Seattle Kraken s 5:4. Odločilni gol je dosegel Yanni Gourde po 12 minutah podaljška. Za Dallas je vse štiri gole dosegel Joe Pavelski, ki je s tem postal najstarejši s tovrstnim dosežkom v končnici. Danes je star 38 let in 295 dni.

NEW YORK - Slovenski hokejski zvezdnik in kapetan Los Angeles Kings Anže Kopitar je med finalisti za nagrado Lady Byng Memorial, ki jo podeljuje združenje novinarjev severnoameriške lige NHL, je na spletni strani sporočila liga NHL. Nagrado prejme igralec, ki najbolj ponazarja športni duh ter gentlemansko vedenje ob visoki ravni hokejske igre. Poleg Kopitarja sta za nagrado nominirana še Jack Hughes iz vrst New Jersey Devils in Brayden Point, član Tampa Bay Lightning. Oba se bosta za nagrado potegovala prvič. Podelili jo bodo v noči s 26. na 27. junij v Nashvillu na tradicionalni zaključni slovesnosti sezone v NHL. Za 35-letnega Hrušičana pa je to tretja nominacija za to nagrado. Leta 2015 je bil med finalisti, sezono kasneje pa je nagrado tudi prejel.

SAN FRANCISCO - Košarkarji Los Angeles Lakers so dobili prvo tekmo konferenčnega polfinala v končnici severnoameriške lige NBA proti Golden Statu. Jezerniki so v gosteh slavili s 117:112. Na edini preostali današnji tekmi so New York Knicks izenačili serijo proti Miami Heat na 1:1 v zmagah, potem ko so na domačem parketu slavili s 111:105.

lr/ad/alz/gj/lr
© STA, 2023