Pregled - Slovenija, 3. 5. (sreda)

Ljubljana, 3. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 3. maja.

LJUBLJANA - Ob svetovnem dnevu svobode medijev sta društvo novinarjev in novinarski sindikat pred stavbo RTVS med drugim izpostavila pomen povezovanja novinarjev, saj so skupaj lahko močnejši ob vseh izzivih, s katerimi se soočajo. Spomnili so tudi na odgovornost, ki jo imajo novinarji do javnosti, zaupanje katere lahko upravičujejo le z verodostojnim delom. Velika večina sodelujočih v anketi o pogojih dela novinarjev in drugih medijskih delavcev, ki so jo predstavili v sindikatu novinarjev, vlogo medijskega delavca v družbi vrednoti kot pomembnejšo od lastnih interesov. Največ jih namreč za zelo pomemben vidik svojega dela šteje odgovornost do javnosti.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar in predsednik vlade Robert Golob sta izrekla iskreno sožalje staršem in svojcem preminulih po strelskem napadu na osnovni šoli v središču Beograda, v katerem je 13-letni učenec ubil osem učencev in varnostnika, ranil pa šest učencev in učiteljico. Tudi ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je sporočilo, da globoko sočustvujejo z žrtvami napada na beograjski osnovni šoli. Izrazili so iskreno sožalje svojcem umrlih in zaželeli čimprejšnje okrevanje ranjenim.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je v presoji na zahtevo skupine poslancev na pobudo NSi razveljavilo drugi odstavek 12. člena zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki določa uporabo tržnih podatkov pri določanju modelov vrednotenja. Presodilo je namreč, da so pravni pojmi nedoločni, kar dopušča preširoko polje presoje.

LJUBLJANA - Vlada je na pogajanjih sindikatom zdravstva in socialnega varstva predstavila predlog, ki so ga sindikati prejeli prejšnji teden, od sindikatov pa zdaj pričakujejo celovit protipredlog, je po pogajanjih dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Sindikati so do predloga kritični, med drugim so ocenili, da ni dovolj celovit.

LJUBLJANA - Predstavniki kmetijskih organizacij in vlade, ki naj bi po praznikih sedli za pogajalsko mizo, se o obuditvi pogajanj še niso dogovorili, so povedali v Sindikatu kmetov Slovenije. Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so dodali, da niso znani niti termin niti podrobnosti glede pogajanj.

LJUBLJANA - Odbora DZ za kmetijstvo in za okolje sta na skupni seji pozvala vlado, naj oblikuje vsebinsko platformo za široko javno razpravo o vprašanju upravljanja populacij velikih zveri. Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je dejal, da je bilo na podlagi nedavno sprejete odločbe doslej iz narave odvzetih 158 medvedov.

LJUBLJANA - Na že četrtem shodu ljudske iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober na Trgu republike v prestolnici so zbrani znova zahtevali dvig pokojnin. Tokrat so se protestniki odpravili tudi do predsedniške in vladne palače, kjer so vladi očitali aroganten odnos do upokojencev ter jo pozvali k odstopu.

NOVA GORICA - Kriminalisti v Novi Gorici so prijeli državljana Italije, ki je bil po ugotovitvah tujih varnostnih organov vpet v kriminalno dejavnost na področju prepovedanih drog, so za STA potrdili na policijski upravi Nova Gorica. Preiskava je potekala v okviru skupne operacije Europola proti italijanski mafiji 'Ndrangheta, v kateri so poleg Slovenije sodelovale še Belgija, Nemčija, Italija, Francija, Portugalska, Španija in Romunija.

ORMOŽ - Podjetje Carthago iz Odrancev, ki izdeluje počitniška vozila, je zagnalo proizvodnjo v svojem novem obratu v Ormožu. V njem bodo izdelovali predelane kombije znamke Malibu Van, vsak teden jih načrtujejo približno 40. Pozneje nameravajo po besedah direktorice Sandre Županec zmogljivosti postopoma širiti.

LJUBLJANA - Letošnji dan Evrope, ki obeležuje začetek evropskega povezovanja, bo v torek v Sloveniji zaznamovala vrsta dogodkov, ki bodo potekali v znamenju zelene preobrazbe, trajnostnih praks in evropskega leta spretnosti. Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji se je v sodelovanju z več kot 20 organizacijami zavezalo, da bo letošnji dan Evrope prireditev z manj odpadki. V luči tega sta danes v Hiši EU v Ljubljani zavezo zero waste podpisali vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Jerneja Jug Jerše in predsednica Ekologov brez meja Katja Sreš.

moz/moz
© STA, 2023